Kiszámoltuk: ennyibe kerül felkészülni a télre

Mivel a Nap járásán nem tudunk igazítani, jobb, ha felkészülünk a télre. Ez némi gondolkodással, elfoglaltsággal és költségekkel jár. Sorra vesszük a legfontosabb tételeket.

Első lépésként agyunkat kell átállítani téli üzemmódra. Rövidebbek a napok, alacsonyabb a hőmérséklet, emiatt pedig nyilvánvaló, hogy nem élhetünk ugyanabban a ritmusban, és nem csinálhatjuk ugyanazokat a dolgokat, mint nyáron. Egészen biztos, hogy strandbelépőre nyáron többet fogunk kiadni, és elsősorban a leégés ellen kell védeni bőrünket, de mindjárt látni fogjuk, hogy ennek megvan a téli megfelelője is. Különösen, ha a plázs helyett a sípálya vagy a jégpálya felé orientálódunk.

A bőrápolás télen is fontos

A bőr a test legnagyobb szerve. Lényeges, hogy gondoskodjunk róla, mert állapota közvetlenül kapcsolódik kényelemérzetünkhöz. A tél kemény, száraz légköre negatív hatást gyakorolhat a bőrünkre. Megfelelő nedvesség hiányában a bőr kiszárad és viszket, ami kifejezetten kellemetlen. És a napsütés sem olyan ártatlan, mint amilyennek gondolnánk

téli kirándulás
Télen a rendszeres testmozgás, a megfelelő öltözködés, a hidratálás és a bőrünk védelme is fontos

Hidratálás

A bőr hidratálására a legjobb időpont a zuhany alól való kilépéssel érkezik el. A testápoló balzsam a nedvességet beviszi a bőrbe, amely így lágy és rugalmas lesz. Hasznos egy kis kézápolót magunknál tartani, és minden kézmosás után használni. A bőr rugalmassága megakadályozza a bőr kellemetlen feszülését és a korai ráncok kialakulását. A hideg is kikezdheti az arra érzékenyek bőrét, amit szintén segít távol tartani a megfelelő hidratálás.

Testápoló: 1000-2000 forint

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Hidratáló szappan: 200-300 forint

Kézkrém: 500-1500 forint

Módosított zuhanyzási szokások

Bármennyire jól esne is a hideg reggeleken egy hosszú, átmelengető tusolás, nem jó ötlet. A hosszú, forró zuhany ugyanis a bőr kiszárításának remek módszere. A túl sok víz a bőrön lemossa a szervezet által termelt természetes védőfelületet adó zsírokat, és sebezhetővé teszi a bőrt. Ugyanez igaz a túl forró vízre is, mert a bőr nedvessége ilyenkor elpárolog. A langyos vizes zuhanyzás nem feltétlenül vonzó, de mégis a legjobb megoldás. Ha valaki mégsem tudja megállni a forró tusolást, maradjon utána még öt percig a langyos víz alatt, hogy csökkentse az okozott károkat. Olyan krémes testápoló tusfürdők a legjobbak ilyenkor, amelyek hozzáadott olajokat tartalmaznak.

Zuhanyzás közbeni testápoló olaj: 1500-2500 forint

Az arc különleges

Az arccal van a legtöbb gond télen, mert ezt a testrészünket tesszük ki leginkább az elemeknek. Az arcon a bőr ráadásul vékonyabb, mint a test többi részén, és sokkal gyorsabban kiszárad. Ezért fontos arcvédő krémet használni, amely véd a szél szárító hatása és a napsugárzás ellen. Ha sok időt töltünk a szabadban, például elmegyünk síelni, akkor az arc és különösen az orr védelme nagyon fontos, mert könnyen leéghet.

Ugyanilyen okokból vigyázni kell a szemünkre is, különösen, ha havas tájon vagyunk, mert a túl sok fény, különösen az UV-sugárzás káros lehet. Azaz tiszta időben - de téli verőfényben különösen - viselni kell napszemüveget is.

Arcvédő krém: 2000-3000 forint

Naptej: 1000-2000 forint

Napszemüveg: 5000-10000 forint

Az is fontos, ami belül van

A víz univerzálisan jó

Vizet inni a legtöbb esetben jó. A szervezetnek napi legalább 5 pohárra van szüksége télen. A víz szükséges a test hidratálásához és elménk élesen tartásához. A víz talán legnagyobb előnye a sokoldalúsága. Egy csésze forró tea például valódi kikapcsolódást jelent, amikor kellemetlen odakint az időjárás. Amikor teát iszunk, akkor persze főleg az ízt és a hőmérsékletet érzékeljük, illetve legfeljebb a hasznos hatóanyagokra, az antioxidánsokra , a flavonoidokra gondolunk, amelyek a citromlé hozzáadásával aktiválódnak, de a tea nagy részét mégis a víz alkotja, amely rendkívül fontos testünk megfelelő működéséhez. És ugyanez a helyzet a kávéval vagy akár a sörrel is (amely elég sok energiát ad, így télen sem kell lemondanunk róla), amely az alkoholtól eltekintve szintén tartalmaz egy sor hasznos anyagot, például antioxidánst, és véd például a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylorival szemben. És persze ott van a bor, amely forraltborként elkészítve jelentősen veszít alkoholtartalmából. Ha nem cukrozzuk agyon, remek téli italt kapunk. Nemrégiben mellesleg kimutatták, hogy a rendszeres kismértékű alkoholfogyasztás véd a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulása ellen. De a lényeg azért a vízen van.

Ásványvíz (2x6 db): 1000-1400 forint

Tea: 400-1000 forint

Bor (2 palack forraltbornak): 1800-2200 forint

Citrom (1 kg): 300-600 forint

D-vitamin

Ahogy lehűl a levegő, egyre több időt töltünk beltérben. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb napfény ér bennünket, ami lelassítja a szervezetünk D-vitamin -termelését. Felnőtteknek napi 1500-2000 nemzetközi egységre volna szüksége, csakhogy a téli hónapokban kizárólag élelmiszerekkel nem lehet ekkora mennyiséget bevinni. Ezért kellenek a táplálékkiegészítők. Túlsúlyosaknál ez az érték még magasabb is lehet, ahogy az idősebbeknél is, hiszen a szervezet D-vitamin-termelőképessége csökken.

Szardíniakonzerv (2 db): 500-600 forint

Füstölt lazac (1 csomag): 1300-1500 forint

Szárított shiitake gomba (1 csomag): 500-700 forint

D-vitamin táplálékkiegészítő: 1200-1600 forint

A vitaminok téli fogyasztása sokkal alacsonyabb a kívánatosnál. Pénztárcánk ebben erőteljes befolyásolhat minket, hiszen a gyümölcsök-zöldségek nem mindig olcsók. Sokan, akik megengedhetik maguknak, télen is inkább a primőr, messze földről ideszállított gyümölcsöket vásárolják abban a téves hitben, hogy ebben sok vitamint találnak. Sajnos ez így nem igaz, mivel ezeket a gyümölcsöket éretlenül szedik le, majd a hosszú szállítás alatt mesterségesen érlelik. Emiatt vitamintartalmuk jelentősen csökken, tehát csak felesleges pénzkidobás lesz a vitaminok miatt megvásárolni. Pénztárcánkat is kíméli, sőt egészségesebb is, ha inkább az eltartható, illetve idénygyümölcsökből, netán mirelitekből vásárolunk. Részletek!

Előzni a mélabút

A szezonális érzelmi zavar ebben az évszakban szinte általános. A rossz hangulatra a legjobb ellenszer, ha azokat a napokat, amikor nem esik az eső, sőt kiderül az ég, kihasználjuk egy kis kirándulásra. Ha jó az idő hétvégén, a túrázás többnyire csak elhatározás kérdése. (Télen általában is fontos a rendszeres testmozgás az általánosan jó kondíció fenntartásához, ami megfelelő szinten tartja az immunrendszert is.) A kiránduláshoz azonban öltözzünk fel megfelelően (kényelmesen és rétegesen), amivel megelőzhető a szükségtelen izzadás , a megfázás. Illetve lábunk védelmére viseljünk a csúszós erdei-mezei utakon is stabilan megtapadó cipőt, túrabakancsot.

Thermopulóver: 4000-5000 forint

Túrabakancs: 15000-30000 forint

A testhő megtartása

Habár többet tartózkodunk beltérben, nem lehet megúszni, hogy a szabad ég alá is ki kelljen menni. Megfázás akkor következhet be, ha a benti melegből kilépünk a kinti hűvösre, és nem védjük magunkat a hőmérsékletkülönbség okozta sokktól. A nyak és a mellkas szigetelése ezért segít az egészség megőrzésében. De vizsgálatok azt is kimutatták, hogy testünk a hő 50 százalékát a fejen keresztül veszíti el, ezért ősszel már feltétlenül szükséges fejfedő vagy kapucni viselése.

Sapka: 2000-5000 forint

Sál: 2000-15000 forint

Mennyibe kerül végül is?

Ha mindent összeadunk, mintegy 40 000-85 000 forint jön ki, ami jókora összeg. Ebből jócskán meg lehet takarítani, ha valaki nem vesz például túrabakancsot vagy nem érdekli a D-vitamin-pótlás. De a rosszabb általános kondíció vagy a vitaminhiány végül lehet, hogy drága gyógyszerek szedését hozza magával, amivel itt érthetően nem kalkuláltunk. A fenti összeghez persze hozzá lehetne számolni az általános téli öltözetet is, de többnyire az ember nem egy szezonra vesz télikabátot, de még vastagabb inget vagy sapkát sem, így nem indokolt a teljes felszerelés felszámítása a felkészülés idejére. Az élelmiszerek és kiegészítők egész szezonban felmerülő költségei pedig nagyon egyénfüggőek, így a felkészülés idején beszerzett mennyiséget is csak megbecsülhettük, és minimális tételekkel számoltunk. Így aztán a télre való átállásról elmondhatjuk, hogy tényleg nem olcsó.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: