Készülnek az olcsó orrspray-k a COVID-19 ellen

A légúti fertőzést úgy a legkönnyebb megakadályozni, ha a kórokozót egyáltalán nem engedjük be a szervezetbe. Ezt szolgálja például a maszk. De permet formájában az orr nyálkahártyájára juttatott gyógyszerek is útját állhatják a betolakodóknak. Ráadásul ez a megoldás olcsó is lehet.

Először tavaly augusztusba lehetett arról hallani, hogy olyan nazális sprayk fejlesztése kezdődött el, amelyek a behatolás várható helyén, tehát az orrban akadályozzák meg a koronavírus bejutását a szervezetbe. A napokban pedig arról is beszámoltunk, hogy a Pécsi Tudományegyetem virológusainak részvételével egy nemzetközi projekt keretében már meg is indult a klinikai vizsgálat Németországban annak igazolására, hogy egy (évek óta sikeresen alkalmazott antihisztamint) azelasztint tartalmazó orrspray képes-e visszaszorítani az orrnyálkahártyán a SARS-CoV-2 koronavírus megtapadását és szaporodását a fertőzés korai szakaszában.

orrspray
Az orrpermetek újabb védelmi vonalat jelentenek - Fotó: Getty Images

A sor két újabb kísérleti gyógyszerrel bővült. A Novo Sapiens tudományos magazin cikke egyrészt egy fejlesztés alatt álló ausztrál készítményt ismertet, amely a légúti traktus immunrendszerére alapoz, és a legtöbb náthás megbetegedésért felelő rhinovírus ellen is hatásos. Ez azért fontos, mert a szóban forgó kórokozó tehet sok asztmás esetről, és szerepet játszik a krónikus obstruktív tüdőbetegség ( COPD ) kialakulásában is. A New York-i Columbia Egyetem tudósai pedig kifejlesztettek egy légzőszervi vírusok elleni gyógyszert, amely az ausztrál orrpermethez hasonlóan képes blokkolni a SARS-CoV-2 terjedését.

Ami jó a rhinovírus ellen, az jó a SARS-CoV-2 feltartóztatására is

A hideg téli időben sokan kénytelenek átélni a megfázás kellemetlen tüneteit, ráadásul a betegség még csak nem is gyógyítható. Vészharangokat azonban nem szükséges kongatni még akkor sem, ha már jelentkeznek a nátha jellegzetes szimptómái. Részletek!

Az ausztráliai Newcastle-i Egyetem kutatói megállapították, hogy az INNA-X nevű gyógyszer hatékonyan működött egy preklinikai modellben és laboratóriumi körülmények között az emberi légutak sejtjeiben is. Az INNA-X kezelés a rhinovírus-fertőzés előtt erősen csökkentette a vírusterhelést és gátolta a gyulladást. A csapat szerint ez a hatóanyag ígéretes lehet egy újfajta védelemre a légzőszervi vírusok ellen. Az INNA-X-ről azt is kimutatták, hogy rendkívül hatékonyan csökkenti a SARS-CoV-2 vírus terjedését is. A következő hetekben Ausztráliában megkezdődnek a humán kísérletek is.

A Columbia Egyetemen a kutatók pedig egy olyan légzőszervi vírusok elleni hatóanyagot fejlesztettek ki, amely blokkolta a SARS-CoV-2 terjedését a görényekben. Feltételezhető, hogy az orrspray megakadályozhatja a megfertőződést is. A permetben lévő vegyület egy lipopeptid , amelyet arra terveztek, hogy megakadályozza az új koronavírus bejutását a gazdasejtekbe. Az antivirális lipopeptid előállítása olcsó, hosszú az eltarthatósági ideje, és nincs szükség hűtésre.

A teljes cikk a novosapiens.hu weboldalon olvasható.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: