Infografika: ezt kell tudni a gyümölcsök cukortartalmáról

Minden gyümölcs tartalmaz természetes cukrot. Vannak nagyon édes gyümölcsök, mint a mangó és a görögdinnye, amelyeknek viszonylag magas a cukortartalmuk, de általában a gyümölcs kevesebb cukrot tartalmaz, mint az édesített ételek. Szinte mindenkinek, beleértve a cukorbetegeket is, előnyére válik, ha több gyümölcsöt fogyaszt. Infografikánk a gyümölcsök cukortartalmát ismerteti.

A gyümölcs kétféle cukrot tartalmaz: fruktózt és glükózt. Az arányok változnak, de a legtöbb körülbelül fele-fele részben tartalmazza őket. A glükóz növeli a vércukorszintet, ezért a szervezetnek inzulint kell termelnie és használnia a lebontására. A fruktóz nem növeli a vércukorszintet, és a máj bontja le. A Medical News Today egészségügyi hírportál szerint gyümölcsfogyasztással nehéz elhízni, hiszen a napi 2000 kalóriás adagok túllépéséhez, ha csak gyümölcsöt fogyasztanánk, körülbelül 18 banánt, 15 almát vagy 44 kivit kellene megenni. Azonban a legtöbb ember naponta kevesebb, mint öt adag gyümölcsöt eszik.

Bár vannak olyan szélsőséges diéták, amelyek a gyümölcsfogyasztás csökkentését vagy elhagyását írják elő, de nincs rá bizonyíték, hogy a gyümölcs káros lenne a legtöbb ember esetében. A cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatnak gyümölcsöt. Az édes gyümölcs sok esetben kielégíti a valami más iránti vágyat. A gyümölcsben sokkal kevesebb a cukor, mint a legtöbb édes snackben, ami azt jelentheti, hogy egy ember kevesebb kalóriát és kevesebb cukrot vesz magához, miközben értékes tápanyagokhoz is hozzájut. Tudni kell azonban, hogy a friss mindig jobb választás, mint a csomagolt vagy feldolgozott gyümölcs.

gyülöcscukor

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció