Ez derült ki a Pfizer- és a Sinopharm-vakcina összehasonlításából

HáziPatika

A Pfizer- és a Sinopharm-vakcina összehasonlításából előbbi került ki győztesen, ami az eddigi eredmények ismeretében nem meglepő. Mutatjuk, mit mértek a mostani vizsgálattal.

Érdekes tanulmány jelent meg nemrégiben a - szakértők által véleményezett - Vaccines nevű online folyóiratban. Ebben a kutatók részletesen leírták, milyen eredményeket kaptak, amikor összehasonlították a Pfizer-BioNTech mRNS-alapú koronavírus elleni oltóanyagát az inaktivált vírust tartalmazó kínai Sinopharm-vakcinával. A jelenleg használt COVID-19 elleni védőoltások a veleszületett és az adaptív immunválasz aktiválásával fejtik ki hatásukat, és a legtöbb vakcinát úgy fejlesztették ki, hogy tüskefehérje-specifikus antitesteket termeljen.

Pfizer vagy Sinopharm-vakcina
A koronavírus elleni oltóanyagok hatékonysága eltérő. Fotó: Getty Images

A tanulmány szerzői a koronavírus tüskefehérje receptorkötő domén ellen termelődő IgM- és IgG-antitesttitereket vizsgálták, ám inkább utóbbira, vagyis az immunoglobulin G-szintre koncentráltak, mivel az eddigi tapasztalatok alapján ez játszik igen fontos szerepet a hosszú távú immunválasz kialakításában - olvasható a News Medical cikkében, amely a kutatás eredményeiről is részletesen beszámolt.

A kohorszvizsgálatot március és április között végezték, jordániai felnőttek bevonásával. A résztvevők 21 napos eltéréssel két adagot kaptak a Sinopharm vagy a Pfizer-BioNTech oltóanyagából. Mindegyikük a második részoltás után hat héttel került a vizsgálatba. Az IgG- és IgM-szintet nagy érzékenységű laboratóriumi szerológiai vizsgálattal mérték. (Elisa-teszt).

Megnéztük, hogy mit tudnak, mennyibe kerülnek, és mikor lehetnek hasznosak az otthoni használatra engedélyezett koronavírus-gyorstesztek

A Pfizer-BioNTech-vakcina jobban teljesített, mint a Sinopharm

Az már az eddig nyilvánosságra hozott adatokból és eredményekből kiderült, hogy a Pfizer-BioNTech oltóanyaga erősebb immunválaszt vált ki, mint a Sinopharm-vakcina. Most viszont a kutatók azt is megerősítették, hogy a kialakuló immunitás szempontjából fontos tényezőket  - például a demográfiai jellemzőket, a kórtörténetet és egy esetleges, korábbi koronavírus-fertőzést - figyelembe véve ez pontosan mit is jelent. A kísérletben részt vevők közül 141-en kaptak Pfizer-, 147-en pedig Sinopharm-vakcinát. Előbbiek 93 százalékánál volt kimutatható, pozitív IgG-titer, míg utóbbiak esetében ez az arány 85,7 százalék volt. 

A Pfizer-BioNTech vakcinával oltottak IgG-titerének átlaga 515,5 ± 1143,5 BAU/mL (az antitest mennyiségét meghatározó nemzetközi standard mértékegység) volt, míg a Sinopharmot kapóké 170,0 ± 230,0 BAU/mL. Azok közül, akiknél az IgG-szint negatívnak bizonyult (nem érte el a szükséges szintet), 86,4 százalék 60 évnél idősebb volt. A Sinopharm-vakcinát kapók esetében ez az arány 90,5 százalék volt, 9,5 százalékuk pedig a 40 és 60 év közötti korosztályba tartozott. A Pfizer-vakcinával oltottak közül a 20-40 éves korcsoportban mindössze egyetlen embernél nem volt értékelhető IgG-szint. Az is kiderült, hogy a negatív eredményt kapók jelentős részének volt valamilyen alapbetegsége: 54,5 százalékuk cukorbetegségben, 40,9 százalékuk pedig szív- és érrendszeri vagy cerebrovaszkuláris betegségben szenvedett.


További kutatásokra van szükség

A vizsgálat eredményei összességében azt mutatták, hogy a Pfizer-vakcina erősebb immunvédelmet nyújthat a koronavírus-fertőzés ellen, mint a Sinopharm, mert a vizsgált oltottaknál magas IgG-szintet váltott ki, ami magasabb és tartósabb immunitással jár együtt.

Ám az egyértelmű adatok ellenére a kutatók hangsúlyozták, hogy a kutatásnak voltak korlátai. A résztvevőktől ugyanis csak egyetlen időpontban, a második részoltást követő hatodik héten vettek mintát, ami nem tette lehetővé, hogy vizsgálják az antitest-szint és az immunitás hosszab távú alakulását. Emellett, noha a diagnosztizáláshoz használt teszt 88,3 százalékos érzékenységű, véleményük szerint fennáll annak a lehetősége, hogy nem pontosan becsülte meg az antitesttitereket. A teszt megbízhatóságát a SARS-CoV-2-specifikus antitestek és az endémiás koronavírusok közötti keresztreaktivitás is befolyásolhatja.

Az átoltottság növelése érdekében a kormány lehetővé tette, hogy a munkáltatók előírják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál pedig a polgármesterek dönthetnek a kérdésben.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-2, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt északnyugat felől csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag