Gyorstesztek: mit tudnak, és mikor hasznosak?

HáziPatika

Megnéztük, hogy mit tudnak az otthoni használatra engedélyezett koronavírus gyorstesztek, mennyibe kerülnek, és mikor lehetnek hasznosak.

Az elmúlt két évben igen sokat fejlődtek a gyorstesztek, és ma már 4-5 vagy akár több csúcsminőségű professzionális teszt is elérhető a hazai piacon. A lakossági termékek között is van már néhány kiemelkedő eszköz a patikákban és gyógyászati segédeszköz üzletekben, igaz, ezen a téren kisebb a választék. A lakosság számára elérhető tesztek különböző módszerrel dolgoznak, ennek megfelelően más és más felhasználási célra szolgálnak. Tekintsük át ezeket!


Antigén teszt: a gyors eljárás

Professzionális felhasználású antigén tesztek tavaly óta elérhetőek Magyarországon, de önmintavételre engedélyezett tesztek csak idén nyártól váltak az otthoni felhasználás "sztárjává". Mivel körülbelül feleannyiba kerülnek, mint a PCR-tesztek, és akár 15-20 percen belül megmutatják az eredményt, gyorsan népszerűvé váltak a lakosság körében. A mintavétel nyálból és orrüregből (azaz nem a mélyebb orrgaratból) is történhet, amely fájdalommentes, és gyermekek számára is tolerálható. Az orrtesztek gyári klinikai analitikai adataik szerint is egyelőre pontosabbak a nyálteszteknél, a meglévő 7 százalékpont különbség az érzékenységben azt jelentheti, hogy a nyáltesztek háromszor annyi fals negatív eredményt adhatnak, mint az orrtesztek. Az antigén tesztek felhasználása akkor ajánlott, ha már jelentkeznek a koronavírusra is jellemző tünetek, továbbá, ha gyorsan szeretnénk eredményt kapni. Az antigén tesztek többsége a koronavírus jelenleg ismert mutációit is kimutatja.

Antitest teszt: oltás utáni védettség vagy a múltbéli fertőzés kimutatására

A szerológiai antitest-tesztek ujjbegyvérből vett mintában vizsgálják azokat a specifikus antitesteket, amelyeket szervezetünk akkor termel, ha korábban már találkozott a vírussal. A vírus jelenlétét a szervezetünkben nem tudja kimutatni, tehát azt sem, hogy a teszt elvégzése időpontjában éppen fertőzünk-e, de nem is ez a funkciója. Felhasználásuk akkor ajánlott, ha átestünk a fertőzésen, illetve, ha megkaptuk az oltást, és tudni szeretnénk, hogy védettek vagyunk-e. Illetve akkor is, ha sűrűbben, akár kéthetente, havonta is szeretnénk az antitestünk mennyiségét és így immunvédelmünk szintjét ellenőrizni (amennyiben az adott teszt képes kimutatni a termelődő antitestek mennyiségi sávjait is, a lakossági tesztek közül jelenleg csak a Lomina képes erre).

Az elmúlt két évben igen sokat fejlődtek a gyorstesztek. Fotó: Getty Images
Az elmúlt két évben igen sokat fejlődtek a gyorstesztek. Fotó: Getty Images

A piaci kínálat

Jelenleg a piacon három lakossági használatra is engedélyezett antitest teszt érhető el. A Biosynex, a Prima Home Test és a svájci Lomina antitest tesztje. Az antigén tesztek közül a legismertebb szintén a Biosynex és a Boson. Idén nyáron megjelentek a nyáltesztek is, a Screenitalia és a Beright (mindkettő a kínai Alltest gyártmányával), illetve a Wesail orrüreg teszt. A hazai paletta még így se közelíti meg a németországi helyzetet, ahol több tucatnyi egyedi engedéllyel lakossági felhasználásra is engedélyezett gyorsteszt létezik már régóta.

Patikai és klinikai árak

Kutakodásunk alapján az önmintavételes, otthoni használatra engedélyezett tesztek patikai árai 5-8 ezer forintos sávban mozognak. A koronavírus tesztelés klinikai árai - szolgáltatástól és mintavételtől függően - 8-80 ezer forint között érhetők el. Klinikai antigén vagy antitest szint mérése gyorstesztekkel 10 ezer körül már megúszható. A leggyakoribb PCR-vizsgálat hatósági ára 19 500 forint, de előfordulnak ennél alacsonyabb árú szolgáltatók is, melyek 18 ezerért vizsgálnak. A csúcsot a teljes védettségi vizsgálat (S+N T-sejtes immunválasz és S+Nfehérjeellenanyag kiterjesztett kardiológiával) jelenti, amely 60-80 ezer forintba kerül. Az otthoni gyorstesztek árai így alakulnak: az antigén Biosynex jelenleg 6-7500 forint, a Boson 5-6000 forint, a nyáltesztek 5500-7000 forint között kaphatók. Az antitest Biosynex jelenleg 6-7500 forint, a Lomina 5-6000 forint/db. Prima Home Test gyorstesztet egy helyen találtunk 7000 Ft-ért a weben. A gyári klinikai adatok alapján úgy tűnik, a Boson és a Biosynex hasonló minőség, de árban kedvezőbb a Boson, míg az antitest tesztek közül a Lomina a legelőnyösebb árban, és minőségben is magas szintet képvisel.

Érzékenység és pontosság

Természetesen nem minden az ár, mert mégiscsak az a fő kérdés, hogy mennyire megbízhatók az otthoni használatra szánt antigén és antitest gyorstesztek. A gyártók szerint a termékeik érzékenysége tipikusan 80-98 százalék közé, míg pontosságuk 90-100 százalék közé tehető. A forgalmazók azt állítják, hogy a fals negatív vagy fals pozitív eredmények a nem megfelelő mintavétel miatt is történhetnek, ám ezek aránya valójában ma már minimális. Szakorvosok azt hangsúlyozzák, hogy jelenleg nincs olyan módszer, amellyel 100 százalékos érzékenységgel és pontossággal lehetne felfedezni a koronavírus-fertőzötteket. Ugyanakkor az otthoni gyorstesztek - ha pontosan értelmezzük és betartjuk a használat szabályait - nagy eséllyel megbízható módon alkalmazhatók a koronavírus-fertőzés kimutatására. Az antigén tesztek előnye tehát a gyorsaság, a laborháttér szükségessége nélküli eredmény, és az, hogy ezek nagy eséllyel azt mutatják ki, hogy ki az, aki aktuálisan fertőz is, nem csak azt, aki fertőzött.

Ha több tesztelés kell

Mint látható, az otthon használható gyorsdiagnosztikai eszközök ára jellemzően töredéke a klinikai vizsgálatoknak, és nagyjából a harmada a PCR-tesztelésnek. Mivel a gyártói adatok szerint minimális azok aránya, akik nem tudják értelmezni az önmintavételes eszközök használati útmutatóját, ezért közöttük a tesztelés tekintetében alighanem az ár és a minőség kombinációja lehet majd a döntő tényező.

Tovább növeli az antitest gyorstesztek árelőnyét, ha például azoknak, akik sűrűbben, akár kéthetente, havonta is szeretnék az antitestjeik mennyiségét és így immunvédelmük szintjét ellenőrizni maguk és családtagjaik számára, egy szemi-kvantitatív (mennyiségi sávot is jelölő) gyorsteszt hasznos megoldást jelent. Hiszen a sűrűbb tesztelés egy magánklinikán nem olcsó mulatság, amit alighanem csak kevés család engedhet meg magának.

A BOSON Biotech antigén teszt

Az A-Lab szakértői jelenleg a Boson Biotech fájdalommentes patikai antigén elülső orrüreg tesztjét ajánlják új koronavírus fertőzés gyanúja esetén vagy családi, baráti, céges rendezvények előtt biztonsági megfontolásokból. Ez volt az első olyan antigén teszt, ami EU-szintű engedélyt kapott otthoni, önmintavétel mellett történő használatra. Ez már egy második generációs orrüreg teszt, amit csak 2,5 cm mélyen kell mindkét orrüregben megforgatni 3-4 alkalommal, és jellemzően 15 percen belül eredményt is kapunkfájdalomnélkül. A vizsgálat a Delta vírusmutációt is kimutatja.

Az elmúlt hetekben az egyik hazai nemzetközi nagyvállalat már 10.000+ tesztet végzett el vele, és a kipróbálás utáni eredményeik megerősítik a BOSON teszt 99 százalék feletti specificitási értékét (a tényleges negatív esetek kimutatási képessége), és a teszt magas szenzitivitási értékét is (96,77 százalék), amelyeket PCR-vizsgálattal is validáltak.

A LOMINA antitest teszt

Jelenleg egyetlen olyan teszt létezik a piacon, a svájci Lomina antitest tesztje, amely egy 1400 fős klinikai vizsgálaton a három gyakran használt oltás, a Pfizer, a Moderna és az Astra Zeneca után 100 százalékos érzékenységgel mutatta ki az IgG antitesteket. Szintén egyedüliként az oltások után termelődő antitestek mennyiségéről is klinikai vizsgálattal alátámasztva szemi-kvantitatív (nagyságrendi és sávos) indikációt is ad laboratóriumi háttér nélkül.

A megfelelő antitest mennyiségi sávra az IgG antitest csík megjelenési idejéből lehet következtetni, amiben a használati útmutató mellé elhelyezett ábra segít. A Lomina tesztje alkalmas az eddig hazánkban használt összes vakcina által indukált antitest detektálására a Spike-fehérje ellenes antitestek kimutatása révén.

A Lomina antitest és a Boson antigén teszt már elérhető a patikákban és a gyógyászati segédeszköz üzletekben, vagy, ha éppen nem kaphatók egyes patikákban, akkor megvásárolhatóak a www.gyorstesztlabor.hu oldalán.

Szponzorált cikk, a megjelenést az A-Lab Pharma támogatta.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a ködfoltok néhol csak lassan ritkulnak, illetve rétegfelhőzet is képződhet belőlük, máshol viszont legfeljebb fátyolfelhők szűrik a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag