Európa is betilthatja a legnépszerűbb dohánytermékeket

Az USA után az Európai Unió is betilthatja az ízesített, hevítéses technológián alapuló dohánytermékek értékesítését a rák elleni küzdelemre irányuló terv részeként.

Az Európai Bizottság közölte, hogy javasolja az ízesített, hevítéses dohánytermékek betiltását. A terv arra válaszul született, hogy a 27 országból álló blokkban jelentősen megnőtt az ilyen termékek eladásának mennyisége, különösen a fiatalok körében – számolt be a Napi.hu a Bloomberg híre alapján.

A tilalom olyan eszközökre vonatkozna, amelyek a felhasználók által belélegzett nikotintartalmú gőzök előállításához hevített dohányt használnak. Vagyis magukat a dohányhevítő műcigarettákat tiltanák. A tervek szerint az elektromos cigaretták nikotint tartalmazhatnak, de dohányt nem. Illetve az Európai Unióban a dohánytermékekre vonatkozó jövedéki adó minimumszintje is emelkedhet a közeli jövőben.

A javaslattal az USA-t követi az EU, amennyiben szigorúbban lépnek fel a dohányzás egészségkárosító hatásaival szemben. Mint arról beszámoltunk , a Biden-kormányzat a világon először törvényben maximálná a nikotin mennyiségét a hagyományos és az ízesített, hevítéses dohánytermékekben. Szakértők akkor azt mondták, hogy Európa is követheti Amerikát ebben a kérdésben.

hevítéses dohánytermékek, dohányzás
A tilalom az ízesített, hevítéses technológián alapuló e-cigarettákra vonatkozna. Fotó: Getty Images

Ugyanakkor Európában is régóta téma a dohányzás visszaszorítása. Az Európai Bizottság korábban azt a célt tűzte ki, hogy 2040-re az EU lakosságának kevesebb mint 5 százaléka dohányozzon. Másrészt folyamatosan emelkedik a hevítéses dohánytermékek értékesítése, ez is lépésre ösztönözte a döntéshozókat.

Egy nemrégiben készült bizottsági tanulmány szerint több mint öt tagállamban 10 százalékkal nőtt a hevítéses dohánytermékek eladása, miközben az ilyen termékek aránya meghaladta a régió teljes dohánytermék-értékesítésének 2,5 százalékát.)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)