Csökkentenék a dohánytermékek nikotintartalmát

Az USA kormánya hamarosan törvényjavaslatot nyújt be a cigaretták és más dohánytermékek maximális nikotinszintjének megállapítására, ami a gyakorlatban csökkenést jelentene. Szakértők szerint, ha az amerikaiak meglépik a nikotintartalom csökkentését, akkor az európai hatóságok is követhetik a gyakorlatot.

A nikotintartalom csökkentése időről-időre felmerül a világban, főként egészségügyi szervezetek, nem kormányzati hatóságok szorgalmazzák. Az USA-ban legutóbb 2017-ben, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság (FDA) javasolta ezt, de nem lett belőle törvény. Így a mostani az első olyan lépés a világon, amely kormányzati szinten, törvényben határozná meg a cigaretták nikotintartalmát. A Biden-kormányzat tervei szerint a nikotint nemcsak a hagyományos cigarettákban, hanem a fiatalok körében kedvelt elektromos cigarettákban is korlátoznák. Szakértők szerint a példa ragadós lenne, például az Európai Unió is követné a gyakorlatot – írta a CNN.

A fiatal dohányosok kétharmada leszokna, de a nikotinfüggőség miatt nem tud. Fotó: Getty Images
A fiatal dohányosok kétharmada leszokna, de a nikotinfüggőség miatt nem tud. Fotó: Getty Images

Noha egyre kevesebben dohányoznak, az Egyesült Államokban még mindig évente 480 ezer ember hal meg a dohányzás következtében. A cigarettában nem a nikotin okozza a rákot, de az felel a függőség kialakulásáért. Felmérések szerint a fiatal dohányosok kétharmada azt mondja, hogy le akar szokni. Az erős függést okozó nikotin miatt azonban nem tud. Ezen javíthat a nikotinszint csökkentése. A dohányzás egyébként is súlyosan káros az egészségre, mert megnöveli a szív- és érrendszeri, illetve a légzőszervi megbetegedések kockázatát. A tüdőrák 90 százalékát a dohányzás okozza.

A CNN által megszólaltatott szakértők szerint, a szabályozás nem fog egyik napról a másikra megvalósulni, és nincs garancia arra, hogy azt be is vezetnék. A menetrend szerint a kormány idén elkészíti a javaslatot, majd az FDA 2023 májusáig véleményezi és nyilvánosságra bocsájtja. Szakértők azt mondják, "nagyon valószínű", hogy a dohányipari vállalatok ezután perelni fognak, hogy megakadályozzák a szabály életbe lépését.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)