B12: ezért életveszélyes a hiánya

A táplálékkiegészítők körül egy ideje elég nagy a zaj, méghozzá teljes joggal. Miközben a piac őrült ütemben nő, a tudományos kutatások erős kétségeket támasztanak e készítmények hatásosságát illetően. A B12-vitamin esete tükröt tart a táplálékkiegészítő divat elé.

A B12-vitamin egyike azon táplálékkiegészítőknek, amelyeknek remek a megítélésük, hiszen az egészséget társítjuk hozzájuk. Nemrégiben azonban a B12-ről az derült ki, hogy lerövidítheti az életet, ha túl sok van belőle a vérünkben. Ám az is ártalmas, ha kevés jut belőle a szervezetünkbe.

A B12-vitaminhoz általában több jó tulajdonságot is szokás társítani. Így például:

  • segít a vörösvérsejtek képződésében és az anémia megelőzésében
  • megelőzheti a súlyos születési rendellenességeket
  • erősíti a csontok egészségét és megakadályozhatja az oszteoporózist
  • csökkentheti a makuladegeneráció kockázatát
  • javíthatja a hangulatot, visszaszoríthatja a depresszió tüneteit
  • hasznos lehet az agy számára az idegsejtek pusztulásának megakadályozásával
  • energetizálhat
  • javíthatja a szív egészségét a homocisztein mennyiségének csökkentésével
  • erősíti, egészségesebbé teszi a hajat, a bőrt és a körmöket.

Sokan úgy gondolják, hogyha olyan (recept nélkül is kapható) táplálékkiegészítőket szednek, amelyben benne van a B-12, akkor automatikusan bekövetkeznek e hatások. A valóság azonban kicsit árnyaltabb: annak ellenére, hogy a táplálékkiegészítők tartalmazzák a fontosnak vélt tápanyagot, az már nem biztos, hogy hasznosul is. A B12 példáján megmutatjuk, hogy miért.

B12-vitamin forrásai
B12-vitamin forrásai

A táplálékkiegészítők körül kialakult viták egyik oka, hogy e termékek (vitaminok, ásványianyagok, tápanyag- és gyógynövény-kiegészítők, angol üzleti rövidítéssel VMHS) piaca valósággal felrobbant. A világ egyik legnagyobb üzleti tanácsadó cége, a McKinsey az előző öt évben mért évi átlagos 6 milliárd dolláros növekedés után 2013 végén a piacot 82 milliárd dollárosra taksálta. A Grand View Research idén már 123 milliárd dolláros becslést adott, és azt jelezte, hogy 2027-ig évente 8,2 százalékkal bővül tovább a piac. Ez őrületes tempó, amit nem racionális okok váltanak ki.

A magyarázat egyszerű. Az emberek egészségesek akarnak maradni, a fejlett országokban pedig van is pénzük rá, hogy megfizessék azokat a termékeket, amelyekről a forgalmazók azt ígérik, hogy segítenek e cél elérésében. A B12-vitamin példája azonban azt mutatja, hogy nem árt a körültekintés, mert a táplálékkiegészítők túlfogyasztása veszélyes lehet, miközben a tápanyagok (köztük a B12) pótlásának elhanyagolása szintén komoly egészségkárosodást okozhat.

A Harvard Egyetemhez tartozó Massachusettsi Általános Kórházban készült egy tanulmány, amely egy B12-vitaminhiányban szenvedő 62 éves férfi esetét dolgozta fel. A beteg kezdetben a zsibbadást és tűszúrásszerű fájdalmat érzett a kezében, majd járási nehézségei lettek, súlyos ízületi fájdalmak kínozták, besárgult és fokozatosan légszomj alakult ki nála. Megállapították, hogy a tüneteket a vérében lévő B12 alacsony szintje okozta. A The New England Journal of Medicine orvosi folyóiratban közölt eset a kutatók szerint rosszabb is lehetett volna, az alacsony B12-szint ugyanis mély depressziót, paranoiát, téveszméket, memóriavesztést, az ízlelésre és szaglásra való képtelenséget, inkontinenciát és még egy sor másik rémes tünetet idézhetett volna elő.

Miért fontos a B12-vitamin?

Az emberi szervezetnek sokféle funkció ellátásához van szüksége a B12-vitaminra, többek között a vörösvértestek, az idegek vagy a DNS előállításához is. Az átlagos felnőttnek ehhez napi 2,4 mikrogramm a szükséglete. Csakhogy, mint a legtöbb vitamint, a szervezet a B12-t sem képes előállítani, így olyan táplálékra van szükségünk, ami ezt a kobalaminként is ismert molekulát készen tartalmazza.

Az egészségi problémák jelentős része abból fakad, hogy elég sokan nem fogyasztanak elegendő B12-vitamint hordozó ételt, másoknak viszont a szervezetük nem képes eleget felszívni belőle, függetlenül attól, hogy mennyit visznek be. Ennek eredményeként a B12-hiány viszonylag gyakori, főleg az idősebbek körében. Egy amerikai táplálkozási vizsgálat becslése szerint az 50 éven felüliek mintegy 3,2 százalékának súlyosan alacsony a B12-szintje, és az ötödük lehet a B12-hiány határán.

A B12-vitamin hiányának számos konkrét oka lehet, de kettő kiemelkedik: a vegetáriánus étrend és súlycsökkentő műtét. A növények nem termelnek B12-vitamint, ezért húst, tojást, tejtermékeket és egyéb állati eredetű ételeket, például szardíniát kell fogyasztani. A szigorú vegetáriánusok és vegánok számára nagy kockázatot jelent a B12-hiánya, ha nem fogyasztanak például vitaminozott gabonaféléket, vagy szednek vitaminkiegészítőt.

A súlycsökkentő műtéten átesetteknek pedig azért alacsonyabb a B12-szintjük, mert az operáció megzavarhatja a szervezetüknek azt a képességét, hogy az B12-t kivonja az ételekből. A tápanyagok felszívódásával kapcsolatos zavarok, például a cöliákia vagy a Crohn-betegség is okozhatnak B12-hiányt. A gyomorégésre felírt gyógyszerek, amelyek csökkentik a gyomorsavtermelését, szintén bezavarhatnak, mert a B12-vitamin felszívódásához savra van szükség. A betegség olyan idős embereknél is gyakrabban fordul elő, akiknél az életkoruk miatt a gyomorsav-termelés lecsökkent.

A B12 magas szintje halálosan veszélyes

A Groningeni Egyetem kutatói egy nyolc évet felölelő kutatásban 5571 holland férfit és nőt vizsgáltak meg, akiknek átlagos életkora körülbelül 54 év körül volt. Megállapították, hogy azok, akiknek a vérplazmájában a legmagasabb volt a B12 szintje, valószínűleg korábban halnak meg (a halálozási arányuk körülbelül kétszer olyan magas volt), mint azok, akiknél a legalacsonyabb volt ez az érték. A kutatókat meglepte, hogy a B12 és a halálozás közötti kapcsolat akkor is fennmaradt, ha kiszűrtek pédául olyan tényezőket, mint az életkor, a rák és a szívbetegség. A tudósok nem tudták biztonsággal kimutatni, hogy ez a kapcsolat mire támaszkodik, csak sejtik, hogy a B12 bélbaktériumokra gyakorolt hatásának lehet köze hozzá. A JAMA Network Open folyóiratban pár hete ismertetett kutatás szerint végül is, ha a B12-vitamin szintje túl magas a vérben, az a korai elhalálozás fokozott kockázatával jár.

Gyógyszertárakban, egészségboltokban és drogériákban is számtalan fajta táplálékkiegészítő beszerezhető vény nélkül, melyeknek a szedését a dobozukon lévő ajánlásokon kívül gyakorlatilag semmi sem szabályozza. Pedig ha túlzásba visszük, komolyan meg is betegedhetünk. Részletek!

A legtöbben azonban általában nem a már említett veszélyek távoltartására szednek B12-t, hanem mert hisznek a reklámokban szereplő jótékony hatások létezésében. Pedig nincs sok tudományos kutatás, amely alátámasztja például a B12 haj- és a bőrerősítő hatását. Arra sokkal több bizonyíték van, hogy a túl sok étrendkiegészítő szedése káros az egészségre. Több tanulmány azt is megállapította, hogy az egészségesek számára a vitaminkiegészítők szedése valószínűleg nem jár előnnyel, azaz ilyen szereket vásárolni csak pénzkidobás.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) legfrissebb iránymutatásában pedig kifejti, hogy a szervezetünk csak igen korlátozottan képes felszívni a B12-vitamint az étrendkiegészítőkből. Az egészséges embereknek csak mintegy 10 mikrogramm felszívására van szükségük az 500 mikrogrammos orálisan szedett táplálékkiegészítőből - hívja fel a figyelmet az Insider magazin cikke.

Miért hajlamosak mégis sokan egyre több pénzt adni a B12-t tartalmazó és a többi táplálékkiegészítőért? Mert el szeretnék hinni, hogy az egészséges életmód helyett (legalább részben) a táplálékkiegészítők segítenek a szervezetük karbantartásában. Emellett a vitaminokról a többség csak jót gondol, egy sor kedvező tulajdonságot köt hozzájuk, olykor logikai baktatókkal. Ha azt olvassák például (sajnos egyre gyakrabban a közösségi média ellenőrizetlen információfolyamában), hogy a B12-hiány összekapcsolható acsontritkulásfokozott veszélyével, abból azt a következtetést vonják le, hogy a vitaminpótlás erősítheti a csontok egészségét. Ez pedig összecseng azzal, amit a reklámok sugallnak. S. Bryn Austin, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának professzora szerint azonban a fogyasztóknak semmiféle elvárást nem szabad támasztaniuk a táplálékkiegészítőkkel szemben, mivel nincs egyértelmű bizonyíték arról, hogy jótékonyak-e.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció