Az orvosok negyede már kiállt a MOK mellett

Április elsejéig erősíthetik meg kamarai tagságukat az orvosok a Magyar Orvosi Kamaránál (MOK). A tagság immár nem kötelező, maguk dönthetnek arról, hogy csatlakoznak-e.

Mint azt korábban megírtuk, a kormány rapid módon megkurtította a Magyar Orvosi Kamara jogait február végén: a Belügyminisztérium erről szóló törvénymódosító javaslata február 27-én jelent meg, majd február 28-án el is fogadta azt az Országgyűlés. A módosítás a többi között eltörölte az orvosok kötelező kamarai tagságát. A tagoknak így nyilatkozniuk kell arról, hogy szeretnének-e továbbra is a MOK berkein belül maradni. A nyilatkozattételre április elsején éjfélig van idő.

A MOK hétfőn reggel arról számolt be a közösségi médiában, hogy mindeddig 12 ezren erősítették meg kamarai tagságukat. A törvénymódosítás előtt a MOK – 2022-es költségvetési beszámolója szerint – közel 50 ezer tagot számlált. Magyarán eddig az orvosok mintegy negyede nyilatkozott arról, hogy a jövőben is szeretné megőrizni kamarai tagságát.

A Magyar Orvosi Kamara úgy fogalmaz a kötelező kamarai tagság eltörléséről honlapján, hogy annak oka valójában „politikai kommunikációs ürügy, amelyet a jogszabály indoklásába is beírtak, hogy a kamara ne fenyegethesse az orvosokat”. A MOK hangsúlyozza, hogy „azon túl, hogy ilyen eset nem történt, így ez nyilvánvalóan valótlan vád, a törvénymódosítás nem magyarázza meg azt sem, hogy az alkalmazott eszköz (kötelező tagság eltörlése) hogyan szolgálná a fenti kommunikációban hangoztatott célt. Hiszen a MOK megmarad, nyilvánossága megmarad, tagjai erős érdekérvényesítő képességgel bírnak.” 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhős, napos idő várható elszórtan záporral, zivatarral, utóbbiakat felhőszakadás, erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A Dunántúlon nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Késő estére 21 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra