Alzheimer-kór: nem tudják, miért több a nő

A menopauza tüneteinek enyhítésére használt hormonpótló terápia enyhén megnöveli az Alzheimer-kór kockázatát egy tanulmány szerint, amely szembe megy a korábbi kutatásokkal. Azok ugyanis arról értekeztek, hogy e gyógyszerek segíthetnek a betegség megelőzésében.

Több nőt diagnosztizálnak Alzheimer-kórral, mint férfit, de egyelőre nem tudjuk ennek okát. A bizonyítékok szerint a különbséget a nők hosszabb élettartama, vagy a két nem közötti hormonszintek eltérései okozzák.

menopausa
A menopauza komolyan megkeserítheti a nők életét, ezért indokolt lehet a hormonpótlás - Fotó: 123rf

A Helsinki Egyetem tudósai által elvégzett tanulmányban tízezer 70 és 80 év közötti nő szerepelt, akiknél hormonpótló terápiát alkalmaztak. Esetükben 9 -18 százalékkal magasabb volt azAlzheimer-kórjelentkezésének esélye, a teljes populációhoz képest - írja a Newsweek. A kutatók azoknak a tabletták, gélek, tapaszok és krémek formájában elérhető hormonpótló gyógyszereknek a hatását vizsgálták, amelyek többek között ellensúlyozzák a szervezet ösztrogén és progeszteron termelésének csökkenését, és enyhíthetik az olyan menopauzás tüneteket, mint az éjszakai izzadás, a fellobbanó forróság és a hüvelyi szárazság.

A hormonpótló terápia segíthet

A korábbi vizsgálatok tapasztalatai szerint a hormonpótló terápia segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében. Az egyik 1996-ban megjelent tanulmány, amelybe 1244 idős nőt vontak be, azt állítja, hogy az ösztrogén fokozhatja az agy idegsejtjeinek működését, és lassíthatja az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó amiloid fehérjék felhalmozódását. Egy másik (2017-es) tanulmány szerzői hasonló eredményre jutottak. Az általuk vizsgált menopauza után lévő nőknek - akik már több mint 10 éve kaptak ösztrogénalapú hormonterápiát -, úgy tűnt, alacsonyabb Alzheimer-kór kockázattal kell számolniuk.


A klinikai vizsgálatok azonban nem szolgáltattak egyértelmű bizonyítékot. A JAMA orvosi folyóiratban ismertetett 2003-as tanulmányban 4 894 nőt kapott ösztrogén tablettát vagy placebót. A szerzők megállapították, hogy a gyógyszerek ademenciakockázatát váltották ki és nem volt hasznuk az agy működésében. A más eredményre jutó következtetéseket valószínűleg az egyes tanulmányok eltérő felépítése, valamint az érintettek körének különbségei, és a kezelt nők által követett programok változatossága magyarázhatja.

Ellentétes eredmények

A minap bemutatott tanulmányban a kutatók az ország népességről és a gyógyszernyilvántartásokból gyűjtött 1999 és 2013 közötti időszakról szóló adatokat értékeltek. Finnországban a hormonterápia 90 százaléka orálisan történik. Összesen 84 739 olyan menopauza utáni nőt hasonlítottak össze, akiket ebben az időszakban Alzheimer-kórral diagnosztizáltak, és ugyanolyan számú posztmenopauzás nő volt a kontrollcsoportban, akit nem érintett a betegség. Megfigyelték a felhasznált nők hormonpótló kezelését.

Az Alzheimer-kórban szenvedő nők 98,8 százalékánál a betegséget 60 éves vagy annál idősebb korban diagnosztizálták, míg 55,7 százalékát 80 éves kor után állapították meg. A kutatók azt találták, hogy az orális ösztradiol vagy az ösztrogén-progeszteron hormon terápia mellett 9-17 százalékkal magasabb volt az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. Ugyanakkor a hüvelyi ösztradiol alkalmazása esetén nem lehetett ugyanezt a kockázatot kimutatni.

A kockázat viszonylag kicsi

Nem tűnt úgy, hogy a kezelteket a hormonterápiát elkezdte volna megváltoztatni, kivéve azokat a nőket, akiknél a 60-ik életévüket megelőzően végezték a kezelést, és 10 éven keresztül használták a gyógyszereket. A BMJ folyóiratban megjelent tanulmány szerzői a következtetéseikben azt írták: "A szisztémás hormonterápia hosszú távú alkalmazása az Alzheimer-kór általános kockázatának növekedésével járhat, amely nem kapcsolódik a progeszteron típusához vagy az életkorhoz a szisztémás hormonterápia megkezdésekor. " Hangsúlyozták továbbá, hogy a kockázat viszonylag kicsi, de a hormonterápiát alkalmazó nőknek tisztában kell lenniük a kezelés esetleges veszélyével.

A menopauza, vagyis a változókor a nők életének az a része, amikor a petefészkek működése fokozatosan leáll. Ez jellemzően 50 éves kor körül következik be, és végérvényesen lezárja a természetes teherbeesés lehetőségét. A korai, illetve az átlagos időben bekövetkező változókor tünetei nem térnek el egymástól. A jeleket gyakran kiválthatja stressz is, így aki ilyesmit tapasztal, legjobb, ha nőgyógyászhoz fordul. Részletek!

Dr. Tomi Mikkola, a Helsinki Egyetemi kutatója elmondta a Newsweeknek, hogy bár az Alzheimer-kór kockázata abszolút mértékben kicsit növekszik a hormonterápia miatt, mégis alkalmazni kell a menopauzán nemrégiben átesett nőknél a tünetek enyhítésére, akiknek hasznuk származik a terápiából. "Azonban az Alzheimer-kór megelőzésére nem szabad hormonterápiát kezdeményezni, és az idős nőknek, akik már több mint 10 éve használják a hormont, tisztában kell lenniük azzal, hogy a kezelés később növelheti az Alzheimer-betegség kockázatát" -szögezte le a szakember.

Dr. James Pickett, az Amerikai Alzheimer Társaság kutatási vezetője, kifejtette, hogy a tanulmány ellentmondásos bizonyítékot szolgáltat. Egyes hormonterápiával kezelt nők esetében enyhén megnövekedett az Alzheimer-kór kockázata, de ez a növekedés olyan kicsi volt, hogy nem rettentheti el a nőket az előírt kezelésektől, különösen azokat nem, akik rövid ideig részesülnek benne.

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kezelése

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+17, +22 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban pénteken délelőtt alig lesz felhő az égen, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag