+3° - +16°
Kettős front

Állati vírusokkal gyógyítanak emberi rákot

Már több mint száz éve tudják az orvosok, hogy egyes vírusok elpusztíthatják a rákot. Az elmúlt néhány évtizedben azonban a géntechnológia fejlődésének köszönhetően a vírusokkal életképes rákterápiákat dolgoztak ki. A mikroorganizmusok rendkívül hatékony gyógyítást tehetnek lehetővé, a kutatók reményei szerint egyre több ember számára.

Egyes vírusok szívesebben támadják meg a rákos szöveteket, mint az egészségeseket, és az onkolitikus viroterápia kihasználja ezt a helyzetet. A rákellenes vírusok nemcsak a tumorsejteket ölik meg, hanem a rák jelenlétére is figyelmezteti az immunrendszert. "Az ötlet nagyon egyszerű, hiszen vírussal megfertőzzük a tumort, hogy figyelmeztessük az immunrendszert. Üzenetet küldünk neki, hogy ébredjen fel, ott van egy daganat" - idézte a Live Science tudományos portál Dr. Antonio Chiocca, a bostoni Brigham and Women's Hospital vezető idegsebészének megjegyzését. A tudósok már az 1800-as évek elején kísérleteztek az ilyen típusú immunterápiával, de még hosszú évek kellettek hozzá, hogy ezek az eljárások meggyökeresedjenek. Ebben az is közrejátszott, hogy feltűntek újtípusú kezelések, például a radioterápia és a kemoterápia, amelyek elvonták a figyelmet a viroterápiákról.

viroterápia
A vírusok kapják a felderítők szerepét a rák elleni háborúban

A szövettenyésztési rendszerek és a rágcsáló rák modelljeinek fejlődése az 1940-es és '50-es években a viroterápiás kutatás újjáéledését hozták a Nature Biotechnology folyóiratban ismertetett áttekintés szerint. Az orvosok klinikai vizsgálatok során több száz rákos beteget fertőztek meg mumpsszal, hepatitisszel vagy éppen a Nyugat-Nílusi-láz vírusával. A sikerek széles spektrumban változtak. Néhány beteg tumora drasztikusan visszafejlődött, az életük meghosszabbodott. Mások túl gyorsan leküzdöttek a fertőzést, hogy élvezhették volna annak előnyeit, miközben egyes betegek ugyan megszabadultak a ráktól, de később áldozatul estek a vírusnak. Az orvostudomány még nem volt kész ilyen módszerek használatára. Csak az 1980-as évek hozták csak el az onkolitikus viroterápia modern korszakát.


"A molekuláris virológia belépett a játszmába, és felfedezték, hogy bizonyos vírusok jobban reprodukálódnak a rákos sejtekben, mint a normális társaikban. Amikor a sejtek elrákosodnak, veszélyes tulajdonságokat hoznak létre az egészséges sejtekben talált előnyös tulajdonságok rovására. De a rákos sejtek fokozatosan elvesztik a képességüket arra, hogy megvédjék magukat a vírusfertőzéstől. Ez az az Achilles-sarok, amelyet az onkolitikus vírusok kihasználnak" - fejtette ki Grant McFadden, az Arizonai Állami Egyetem bioterápiás intézetének igazgatója. A modern géntechnológia segítségével a kutatók most arra törekszenek, hogy a legjobb onkolitikus vírust állítsák elő, aztán összehozzák a neki megfelelő rákkal.

A célbajuttatási probléma

A viroterápia az utóbbi évtizedekben jelentősen fejlődött, de a kutatás nehézségekbe ütközik. "A kihívás a megfelelő vírus kiválasztása, és annak eldöntése, hogyan kell felfegyverezni és a megfelelő helyre juttatni. Néhány terápiás vírust közvetlenül a tumorba lehet fecskendezni. De sok daganatot nehéz elérni egy tűvel, vagy szétszórva is lehetnek rákos sejtek az egész szervezetben. Ezért a célba juttatási probléma nagy kihívás" - mondta McFadden.

Az onkolitikus vírusok el is szabadulhatnak, és adaptálódnak vagy rekombinálódnak a páciensben már jelen lévő kórokozókkal, azaz elkezdhetik vadul megfertőzni az egészséges szöveteket. A kutatók továbbra is ezeknek a szövődményeknek a teljes kiszűrésén dolgoznak annak ellenére, hogy az eddig használt onkolitikus vírusok még immunszupprimált betegekben és állatmodellekben is biztonságosnak tűnnek, a Cell Host Microbe folyóiratban megjelent 2014-es tanulmány adatai szerint.

Nagyon sok betegnél hatékony a daganatellenes immunterápia, de nem mindenkinél és nem minden daganattípusnál alkalmazható. Ennek oka az, hogy számos rákos betegség során azimmunrendszernem tud megfelelően működni. Az onkológiai viroterápia segíthet abban, hogy az immunterápiát több emberen lehessen sikeresen alkalmazni. Részletek!

A rákellenes vírusokat ma már úgy tervezik, hogy szelektíven támadják meg a tumorsejteket, kíméljék a normál szövetet, felébresszék a gazdaszervezet immunrendszerét és megfordítsák az immunrendszer elnyomását a daganatos mikrokörnyezetben. De a viroterápia önmagában nem hoz gyógyulást. A kutatások azt mutatják, hogy a viroterápiák a kemoterápia, a sugárterápia vagy immunterápia kiegészítésére szolgálhatnak. "A klinikai vizsgálatokban általában a legígéretesebb kezelési rendszer a viroterápia és az immunellenőrzőpont-gátlók kombinálása volt" - mondta Chiocca. Az ellenőrzőpont-inhibitorok úgy működnek, hogy a daganatokat sebezhetővé teszik az immunrendszer támadásával szemben, ezért az onkolitikus vírussal történő párosítás jelentősen növelheti e módszer hatékonyságát.

A rákkezelés jövője

A Kínai Állami Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal hozta forgalomba a világon az első onkolitikus viroterápiát 2005-ben. A H101 (Oncorine) egy genetikailag módosított vírus, amely elsősorban a fej- és nyaki daganatok tumorsejtekjeit támadja meg. Az utóbbi években egyre több jelentés érkezett az ígéretes viroterápiás jelöltekről, amelyeket a Nature Reviews Clinical Oncology című folyóirat nemrégiben megjelent cikke foglalt össze. A rákellenes vírusok közé ma már valaha veszélyes emberi vírusok (például kanyaró) is bekerülnek, a nem patogén vírusok közé. Még állati vírusokat is besoroltak a viroterápiás készletbe. Például a McFadden olyan myxoma vírussal (MYXV) dolgozik, amely természetes körülmények között csak nyulakban található meg, de most emberekben fejtheti ki terápiás hatást. Az onkolitikus vírusok utáni kutatás valószínűleg a jövőben gyorsan fog bővülni.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+9, +16 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban szerdán délelőtt többfelé várható csapadék, a Dunántúlon eső, másutt záporok formájában.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag