A világ legdrágább gyógyszerei

Mindenki tudja, hogy az orvosságok drágák. De még a leggyakoribb patikajárók sem gondolnak bele, hogy vannak gyógyszerek, amelyek éves költségén vásárolhatnának egy Ferrarit. Hogy létezik ez?

Melyik orvosságokért kell a legtöbbet fizetni?

A legdrágább gyógyszerek közös jellemzője, hogy mindegyik ritka és veszélyes betegséget kezel. A The Motley Fool pénzügyi szolgáltató céget elsősorban azoknak a gyógyszeripari vállalatoknak a részvényárfolyama érdekelte, amelyek ezeket a gyógyszereket előállítják, ám az elemzésből kiderül, hogy mely orvosságokért kell jelenleg a legtöbbet fizetni.

Mivel itt nagykereskedelmi áraktól van szó, szinte biztos, hogy a végső költség még magasabb az alábbi listában találhatóaknál. A drága gyógyszerekről különféle rangsorok jelentek meg, de hozzávetőleg mindig ugyanazok a szereplők alkotják ezeket. Legfeljebb a sorrend változik némiképpen a rendezést befolyásoló különféle tényezők (például az értékesítés helyének vagy a devizaárfolyamok változásának) függvényében. Lényeg azonban, hogy a magas árat a gyógyszerek kifejlesztésének hatalmas költségei hozzák létre. Ezek nem nagyobbak ugyan, mint más készítményeké, de kevés ember szenved olyan betegségekben, amelyek meggyógyításához szükség van rájuk. Így egy adag készítményre hatalmas teher rakódik, ha a gyógyszergyár vissza akarja szerezni az összeget, amelyet a K+F-re és a készítmény piaci bevezetésére, forgalmazására fordított.

Bár nincsenek adatok, hogy sikerül-e elérni a megtérülést bármelyiknél is, talán nem is mindenáron hajszolják a gyárak a "nullszaldó" elérését. Egy újabb sportkocsis hasonlattal élve a Volkswagen-konszern sohasem tervezett azzal, hogy a Bugatti Veyron vagy a Chiron modellek visszahozzák a költségeiket, a fontos, hogy elő tudják állítani. A gyógyszergyártóknak is vannak a jövőt megalapozó motivációik, amelyeket valószínűleg e különleges, előremutató, de méregdrága készítményekben is kifejeznek. Ismerkedjünk meg a legdrágább gyógyszerekkel!

Egyes gyógyszerek akár egy méregdrága luxusautó árát is elvihetik évente
Egyes gyógyszerek akár egy luxusautó árát is elvihetik

Glybera

A Glybera olyan génterápiás gyógyszer, amellyel a felmenőktől örökölt lipoprotein lipáz hiánnyal (LPLD) diagnosztizált felnőtt betegeket kezelik. Ez egy ritka genetikai rendellenesség, amely nagy zsírkoncentrációt eredményez a vérben. A gyógyszert a holland Uniqure gyógyszergyár fejlesztette ki. Költsége meghaladhatja az évi 1 millió dollárt (mindegy 260 millió forintot).

Ravicti

A Ravicti szintén genetikai eredetű megbetegedések, a karbamid-ciklus rendellenességek (UCD) kezelésére szolgál. Ez a zavar megakadályozza, hogy a szervezet megszabaduljon az ammóniától. A toxikus anyag felhalmozódása pedig agykárosodáshoz és halálhoz vezethet, így a betegséget nem lehet kezeletlenül hagyni. Kérdés, hogy a Horizon Pharma által kifejlesztett szerért (amely hétféle UCD esetében alkalmazható) ki képes évi 794 ezer dollárt (körülbelül 206 millió forintot) fizetni.

Spinraza

A világ hét legdrágább gyógyszere közül a legfrissebb a Spinraza, amely a spinális izomatrófia (SMA) ellen vethető be. A Biogen gyártja a gyógyszert, amelyet eredetileg a Ionis Pharmaceuticals fejlesztett ki. A Spinraza a kezelés első évében 750 ezer dollárba (195 millió forintba) kerül. A költség az első kezelést követően 375 ezer dollárra csökken, mert több injekcióra van szükség az első évben, mint a következő időszakban.

Lumizyme

A Lumizyme egy hiányzó vagy hiányos enzimet pótol a Pompe-kórban szenvedő betegeknél. Ez is egy genetikai rendellenesség, amelyet a glikogén nevű cukor felépülése okoz a sejtekben. A gyógyszer forgalmazója a francia Sanofi, amely évente több mint 626 ezer dollárért árulja a készítményt.

Carbaglu

A Carbaglu is a karbamid-ciklus zavarait (UCD) kezeli. A Ravictitól eltérően azonban a Carbaglu kifejezetten az N-acetil-glutámát szintáz (NAGS) hiányát szünteti meg. A Recordati Rare Diseases nevű gyógyszerfejlesztő cég évente több mint 585 ezer dollárra (163 millió forintra) teszi készítménye éves költségét.

Actimmune

Az Actimmune-t is a Horizon Pharma fejlesztette ki. A gyógyszer két ritka genetikai betegséget kezel. Az egyik a krónikus granulomatózis (CGD), a másik a súlyos malignus osteopetrosis (SMO). A gyógyszer egy biológiailag gyártott fehérje, amelyet interferon-gammaként ismerünk, és amely hasonlít az emberi test által természetesen előállított fehérjéhez. Az interferon-gamma csökkenti a fertőzések kockázatát és súlyosságát a CGD-ben szenvedőknél, illetve lelassíthatja az SMO súlyosbodását. Alkalmazásának költsége évente több mint 572 ezer dollár (149 millió forint).

Soliris

Nemrég a Soliris még a világ legdrágább gyógyszere volt, de ma már csak a hetedik helyet érte el az évi 543 ezer dolláros (142 millió forintos) költségével. Az Alexion Pharmaceuticals készítménye két ritka betegséget kezel. Az egyik a paroxysmális éjszakai hemoglobinuria (PNH), a másik pedig az atípusos hemolítikus uremiás szindróma (aHUS). A PNH elpusztítja a vörösvérsejteket, az aHUS pedig a szervezet immunrendszerét befolyásolja súlyos komplikációkat, például vérrögképződést kiváltva.

Bár ezek jelenleg a világ legdrágább gyógyszerei a Motley Fool jelentése szerint, 2015 óta több mint 90 egyéb vényköteles gyógyszerről tud a cég, amelynek éves költsége meghaladja a 100 ezer dollárt.

Forrás: The Motley Fool

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: