A tábortűz meglepő egészségi következményei

Beköszöntött a meteorológiai nyár, ami együtt jár azzal, hogy egyre több időt töltünk a szabadban. Akinek volt benne része, hogy a kültéri élvezetek egyik legjobb formája a tábortűz, aminek az egészségre gyakorolt pozitív hatásait csak az utóbbi időben tárták fel.

A Lancet című brit orvosi folyóirat arról számolt be, hogy a világ több mint 90 országában mintegy 370 millió bennszülött él, ami a Föld népességének körülbelül 5 százalékát teszi ki. A COVID-19 világjárvány a puszta létüket fenyegeti. Az őslakos közösségeket világszerte az jellemzi ugyanis, hogy különösen érzékenyek a COVID-19-re. A korábbi légzőszervi megbetegedéseket okozó járványok tapasztalatai szerint körükben háromszor-hatszor magasabb az ilyen megbetegedések miatti halálozás, mint a modern életet élőknél. Az őslakos népesség kockázatát az is fokozza, hogy jobban érinti a szélsőséges szegénység. Az alacsony jövedelmű országokban sok őslakos népnél a légzőszervi fertőzések jelentik ma már a megbetegedések és halálozás fő okát. E népek egyike a bolíviai Tsimane törzs, amely megtanított bennünket arra, hogy az igazi férfiasság hogyan függ össze a kemény munkával és a tábortüzekkel.

tábortűz
A tábortűznek, főleg, ha magunk vágjuk hozzá a fát, hatalmas egészségi haszna van - Fotó: Getty Images

Az antropológusok úgy gondolják, hogy amikor őseink elkezdték megsütni, megfőzni az ételeiket, azzal több kalóriához jutottak, aminek fontos szerepe volt a nagyobb agy kialakulásában. Azaz tűz nélkül nem lennénk emberek. E folyamatban rejlő logika szerint, ha már volt tűz, érdemes volt összegyűjteni az alapanyagokat az ételek elkészítéséhez. Ez kommunikációt, beszédet és tervezést kívánt, ami viszont segített új eszközök létrehozásában, majd végül a folyamat azokba a társadalmi konvenciókba, közmegállapodásokba torkollott, amelyek szerint ma is élünk.

A tűz megnyugtat

A legtöbb ember számára manapság a tűz önmagában már nem olyan fontos, de az öröksége nagyon is tartós. A tűzrakásnak, és a lángok élvezetének rejtett előnyei vannak, elsősorban a férfiak számára. "Azoknak a csoportoknak, amelyek sikeresebbek voltak a tűz megőrzésében, előnyük volt azokhoz képest, amelyek nem teljesítettek jól ebben. Erős érvként fel lehet hozni, hogy ez szelektív evolúciós nyomást hozott létre az emberek számára, akik körbe ülhették a tüzet, és megfelelő hangulatba kerülhettek ahhoz, hogy a történetmesélésből tanuljanak, együttműködően, ne pedig önállóan cselekedjenek" - magyarázta Christopher D. Lynn, az alabamai egyetem antropológusa a Men's Journal magazinnak.

Ennek az elméletnek a kipróbálására Lynn 226 felnőttet vont be, hogy megnézzenek egyik csoportban néma, a másikban pedig pattogó hangoktól kísért tűzről készített videofelvételt. Azoknak a vérnyomása, akik látták a lángokat és hallották a tűz ropogását, 5 százalékkal esett. A teszt alanyai minél hosszabb ideig ültek a tűz előtt, annál nyugodtabbak lettek. Más szavakkal, a tűz körül üldögélni megnyugtató. Ez bármikor értékes, de még inkább az egy globális egészségügyi válság esetén, amikor a stressz és szorongás kollektív hatások miatt is emelkedik.

Mitől nő a tesztoszteron?

A tűz előnyei tovább fokozódnak, különösen, ha valaki a tűzifa összegyűjtésében is részt vesz. A fa feldarabolása pedig jobban növeli a tesztoszteron szintjét, mint a sportban való versengés - állítja Benjamin Trumble, az Arizonai Állami Egyetemen, a viselkedés- és a gazdaságkutatója, aki az amazonasi Tsimane törzs gazdálkodóit tanulmányozta. Az eredményei elmozdították a legférfiasabb hormonokról alkotott elgondolásokat.

"Annyira az agresszióban és versenyben játszott szerepére összpontosítottunk, hogy figyelmen kívül hagytuk a tesztoszteron fontosságát számos egyéb feladat során. Az emberek között a férfiak a nők figyelméért inkább a gazdasági teljesítményük révén versenyeznek, ahelyett, hogy megküzdenének a többi férfival az utcán. Tehát a tesztoszteron változásainak vizsgálata az élelmiszer-előállítás során fontos" - fejtette ki Trumble.

Tanulmányában összehasonlította a tsimane férfiak nyálmintáit egy focimeccs előtt és után, valamint a gazdálkodáshoz szükséges termőhely megtisztítása érdekében való fakivágások előtt és után. A tesztoszteron szintje mindkét tevékenység után emelkedett, de ha fejszét ragadtak, akkor sokkal jobban. A tesztoszteron növekedése 30 százalékot mutatott a foci után, és 48 százalékot a favágást követően. "A nagyobb tesztoszteron megugrások javítják az izomteljesítményt, és növelik a férfiak favágó képességét, ezáltal több élelmiszer előállítását eredményezik" - állapította meg a kutató.

A tesztoszteronszint nincs hatással a memóriára, növeli a csontsűrűséget és a vörösvérsejtek számát, viszont károsítja az érfalak egészségét. Közel 800, alacsony tesztoszteronszintű férfin vizsgálták a hormon hatásait. Részletek!

Közhelyszámba megy, hogy a nők többsége odavan a kanadai favágónak kinéző férfakért. De Trumble szerint nem ezért lenne érdemes akár receptre is felírni a favágást, hanem mert emberek millióinak segítene, akik az alacsony tesztoszteronszintjük miatt szenvednek. Ráadásul a favágás testmozgásnak sem utolsó, így más módon is hozzájárulhat a jobb közérzethez, hangulathoz és egészséghez. Azaz nyárra érdemes tábortüzeket beterveznünk, és ha lehet a fát ne a benzinkúton vegyük meg kötegelve és felhasogatva.

De térjünk még vissza egy pillanatra a Tsimane népre. Antropológusok, orvosok, más tudósok (köztük Benjamin Trumble), törzsi vezetők és helyi tisztviselők közreműködésével született meg a Lancetben közreadott cikk, amelyben kifejtik, hogy miként működhet egy többfázisú, koronavírus elleni megelőzési és elszigetelési terv, amelynek középpontjában az önkéntes kollektív elszigetelődés és a kontaktuskövetés áll a tsimanék körében. Remélhetőleg még sokáig apríthatják a fát az Amazonas őslakos kertészei. Ezúttal talán a járvány elleni védekezésről tanulhatunk tőlük.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: