A gyógyszerek első aranykora véget ért

A gyógyítás egyre többe kerül, ami jelentős részben a folyamatosan dráguló technológia és gyógyszerek következménye. Merre tart a magyar gyógyszeripar? Erre kerestük a választ a Richter Gedeonnál.

"A gyógyszeripari kutatások aranykora lezárult. A népbetegségekre, például a szív- és érrendszeri betegségekre, az emésztőrendszer betegségeire az iparág már kidolgozta a megfelelő terápiákat az elmúlt 50 év során. A fontos termékeket - köztük a vérnyomáscsökkentőket , a fekélyellenes vagy a mozgásszervi problémákra használatos készítményeket - a magyar piacra is mind bevezették. A kutatási lehetőségek ezzel párhuzamosan rettenetesen beszűkültek, hiszen ezek abba az irányba tartanak, ahol az orvoslásnak még kielégítetlenek az igényei. Ilyet pedig ma már szinte csak az onkológia, az immunológia és a nagyon ritka, kevés embert érintő kórok esetében lehet találni" - foglalta össze a jelenlegi helyzetet Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR-vezetője.

Richter kémiai kutatóközpont
A Richter kémiai kutatóközpontja. Jól kell fókuszálniuk

Csakhogy ezeken a területeken a hagyományos, úgynevezett kismolekulás gyógyszerkutatás nem tud megfelelő választ adni. A gyógyszeripar ezért a biotechnológia felé fordult, amely viszont nagyon drága kutatási terület. Itt nagy molekulákkal, fehérjealapú készítményekkel folyik a munka. Ezek célzott terápiákat tesznek lehetővé - azaz a hatóanyagok ott fejtik ki hatásukat, ahol a probléma van -, és bár meglehetősen hatékonyak, éppen annyira költségesek is. A kutatási kiadások öt-tízszer magasabbak a hagyományos területeken megszokottaknál.

Ma egy gyógyszerkutatási projekt a koncepció felvázolásától a laboratóriumi munkán és a preklinikai vizsgálatokon át a piacra vitelig nagyjából egymilliárd dollárba kerül. Ekkora összeget csak a legnagyobb cégek tudnak kiadni, hiszen ez nagyságrendileg annyi, mint a Richter éves - 1,3 milliárd eurós - forgalma. Hogy érzékelhessük az összeg nagyságát: az egymilliárd dollár szinte pontosan annyi pénz, amennyit a magyar állam gyógyszerár-támogatásra egy évben kifizet.

Egy igazi magyar multi

"A Richter mára egy több mint 40 országban jelenlévő cégcsoporttá fejlődött, amelyet Budapestről irányítunk, és a kutatás-fejlesztés is itt van. A Gyömrői úton több mint ezer kutatót foglalkoztat a cég, s a legtöbbet - 2016-ban 35,2 milliárd forintot - költjük kutatás-fejlesztésre az összes hazai vállalkozás közül. Mivel a biotechnológiát egy hosszú távon gondolkodó gyógyszeripari vállalkozás nem kerülheti el, a Richter is létrehozott Debrecenben több mint 20 milliárdos beruházással egy korszerű biotechnológiai gyárat. Itt bioszimiláris gyógyszereket fogunk előállítani. Azaz nem eredeti biotechnológiai kutatást végzünk, hanem már meglévő gyógyszerekhez hasonló termékeket fejlesztünk és gyártunk" - mutatott rá a cég egyik fejlődési útjára Beke Zsuzsa.

Magyarországon jelenleg csak a Richternél folyik originális kutatás. Ennek költségei azonban gyorsan növekszenek. De Beke Zsuzsa szerint a jelenlegi tendenciák mellett is biztosra vehető, hogy a Richter nem kényszerül bele olyan fúzióba más gyógyszergyártókkal, amelyekre jó pár példa volt a világpiacon az elmúlt években a legnagyobb társaságok között is. A vállalat tavaly 96 milliárd forinttal járult hozzá a központi költségvetéshez (osztalék, adó, beruházások, K+F ráfordítások formájában), azaz nemcsak a tulajdonosoknak, de az országnak is érdeke, hogy megőrizze függetlenségét. A kutatás ehhez is eszköz. A cég nagyon komoly sikerként értékelte, hogy több mint tizenöt éves kutatás-fejlesztési és piaci munka eredményeként Észak-Amerikában be tudott vezetni egy skizofrénia kezelésére alkalmas gyógyszert , amely remélhetőleg jövőre Európában is megjelenik.

Stratégiai hatás

A gyógyszerkassza alapvetően GDP-függő, de emellett is sok szempontot kellene figyelembe vennie a NEAK-nak a befogadási döntéseknél. Komoly probléma, hogy egyre nagyobb összeget kellene fordítani a 100 százalékban támogatott, külön keretből finanszírozott, egyedi méltányosság alapján alkalmazható gyógyszerekre. A kontraszt hatalmas: míg például a vérnyomáscsökkentés havi pár száz forintjába kerül az államnak, egy egyedi terápia milliókba. Az emberek tömegei ugyanakkor az alapellátás szolgáltatásait veszik igénybe. De a NEAK költségvetésében a drágább terápiák aránya egyre gyorsuló ütemben bővül, az alapellátásra jutó rész pedig zsugorodik. Ennek az átalakulásnak a finanszírozása elég bajos hosszú távon, így valószínűleg a magánbiztosítók szerepe is megnő az egészségügy finanszírozásában - jegyezte meg Beke Zsuzsa. Ezért szerinte nagyon fontos volna, hogy a gyógyításban legyenek megfelelő, jól működő terápiás protokollok, amelyekhez a szakma, a felírók, a finanszírozók, azaz minden érintett tartaná magát.

Ezek a változások egész Európában megjelentek, és jelentősen befolyásolják a gyógyszergyárak piaci magatartását. Az elöregedő lakosság miatt komolyan növekszik az igény a hatékony terápiákra, de közben a generikus piacon hatalmas az árerózió: mind kisebb árréseket lehet elérni, miközben egyre nő az originális gyógyszerkutatás költsége. Ezért nagyon nehéz növekedési pályán tartani a gyógyszeripari cégeket.

Ez vezetett oda, hogy a Richter öt éve belátta, hogy az ázsiai tömegtermeléssel lehetetlen lépést tartani az árversenyben a generikus piacon, ahol Európa egésze is versenyképtelen. Keresniük kellett olyan területeket, ahol a K+F-ből származó magas hozzáadott értékkel hosszú távon is megvan a lehetőség a piaci fejlődésre, és specializált gyógyszergyártóként világviszonylatban is meghatározóak lehetnek. Két területet jelöltek ki. Az egyik a nőgyógyászat . Ebben a szegmensben a Richter az öt farmakológiai cég egyike a világon, amely saját szteroid hatóanyagból gyárt nőgyógyászati termékeket. Ezek a tinédzserkortól a változókorig végigkísérik a női betegségeket, rendellenességeket (fogamzásgátlás, menopauza, nőgyógyászati fertőzések, meddőség, mióma stb.).

Az originális kutatás fókuszát is leszűkítették, és csak a központi idegrendszer gyógyszereit igyekeznek megtalálni. Itt már megvolt a tudás, amelyre alapozhattak - az említett skizofréniagyógyszer mellett például az idegrendszeri alapú elhízás vagy az autizmus elleni új készítményektől remélnek sokat a következő években.

Klinikai I. fázisú farmakológiai vizsgálóhelyet működtet a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja. A Honvédkórház onkológiai osztályának pár hónapja nyílt részlege azért jelentős, mert a megjelenő újabb és újabb gyógyszerek és terápiák rendkívül drágák, ráadásul nehéz hozzájuk jutni. A klinikai vizsgálatok keretén belül azonban a betegek, akiknek a korábbi terápia már nem nyújthat segítséget, megkaphatják a kísérleti gyógyszereket. Részletek!

"A hazai gyógyszeriparban óriási potenciál rejlik" - szögezte le a Richter vezető szakembere. Ez az egyik terület ugyanis, ahol Magyarországon nagy szellemi hozzáadott értéket lehet előállítani. Erre utal, hogy a Richter több mint 30 egyetemi kutatóhellyel működik együtt. Az iparág nem foglalkoztat annyi embert, mint például az autóipar, de nagyon magas hatékonysággal dolgozik. Emiatt éppen ott segíthet, ott adhat példát (a hatékonyságnövelésben), ahol az országnak nagyot kellene előrelépnie, ha versenyképességén javítani akar. A gyógyszeripar ráadásul túljutott azon a fenyegető és mostanában élénk disputák középpontjában álló problémán is, hogy az automatizálás, robotizálás munkahelyek elvesztéséhez vezet . Ezek a fejlesztések ugyanis már megtörténtek mind a kutatásban és fejlesztésben, mind pedig a gyártásban.

Technológiai irányok

Technológiai irányba is elindultak. A gyógyszeripar termékeiben ugyanis már nemcsak a kémiai és biológiai tudományok, hanem különféle high-tech területek (nanotechnológia, IT stb.) ismeretei is megjelennek. A Richter éppen most írt alá licence megállapodást egy olyan hüvelygyűrűről, amely méri a testhőmérsékletet , és a páciens mobiltelefonján kijelzi, hogy melyek azok a napok, amikor a fogamzás a peteérés miatt a legvalószínűbb. Egy másik hasonló termékük pedig fájdalomcsillapítót tud automatikusan adagolni különféle fájdalmas nőgyógyászati vizsgálatok esetén. Ezek nemcsak egyszerűségük és kényelmességük miatt fontosak, hanem a betegek gyógyszerszedési szokásainak javítása, szabálykövetése miatt is, amely elektronikus jelekkel ellenőrizhető.

Beke Zsuzsa Richter Gedeon Nyrt.
Beke Zsuzsa: "Nagyon kártékony lehet, ha egy gyógyszerről nem a gyártó az elsődleges forrás."

"Ez a fajta fejlődés azonban nemcsak megoldásokhoz, hanem új problémákhoz is vezetett. Öt évvel ezelőtt azt gondoltuk, hogy elérkezett a felvilágosult betegek korszaka , akik mindennek utána tudtak nézni a különféle digitális csatornákon. Mára sikerült átesni a ló túlsó oldalára, hiszen teljesen ellenőrizetlen forrásokból és a közösségi médiában terjedő szóbeszédekből informálódnak. A tartalmakat hitelesíteni kellene, mert ezek a folyamatok nagyon kártékonyak lehetnek, ha egy adott gyógyszerrel kapcsolatban nem a gyártó az elsődleges forrás, hanem bárki más. Pedig itt az emberek egészségéről és életéről van szó" - hangsúlyozta Beke Zsuzsa.

A Richter árbevételének több mint 90 százaléka exportból származik, de örülnének, ha a magyar piac szerepe nagyobb lehetne, hiszen pár éve is még 20 százalék felett volt a hazai árbevétel. Most nagy csökkenést élnek át a magyar piacon. Ettől függetlenül azzal számolnak, hogy a hazai piac mindig is nagyon fontos lesz a cég számára, hiszen jelenleg is jelentősen hozzájárulnak a stabil gyógyszerellátáshoz.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: