Az egészségértés ezért fontos

Az egészségértésért legtöbbet dolgozókat díjazta az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. Elsősegélyt tanító mobilalkalmazást is kitüntettek.

A magyar lakosság több mint felének rendszeresen meggyűlik a baja az egészségügyi információk értelmezésével, amelyek ahhoz szükségesek, hogy elkerülhessék a betegségeket, megfelelő időben eljussanak orvoshoz, vagy megtalálják az állapotuknak leginkább megfelelő kezeléseket - derült ki a Szinapszis Kutató Intézet "Egészségértés" kutatásából. Egy másik felmérés arra is rámutatott, hogy az érintettek három alkalomból kétszer valós segítség helyett az interneten keresnek rá tüneteikre, és az esetek túlnyomó többségében (78 százalékban) nem hiteles információhoz jutnak hozzá, amely nem hogy nem segít a gyógyulásban, de sokszor még hátráltat is benne. Nem mindegy ezért, hogy milyen forrásból tájékozódik a lakosság.

"Nem ciki közérthetően beszélni a beteggel"

Nagyjából minden második magyar embernek gondjai vannak az egészségértéssel, márpedig ennek hiányában mind a betegségek megelőzése, mind a már kialakult kórképek kezelése jóval nehezebb feladat. A Nekem Szól! Egészségértés Díj ezen kíván segíteni azáltal, hogy középpontba állítja a lakosság egészségügyi tájékoztatásában élen járó, valóban pozitív mintául szolgáló szereplőket. A díjról bővebben az alábbi cikkünkben is írtunk.

A valódi nyertes a társadalom

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) immár másodszorra hirdette meg az egészségértés díjat, hogy jutalmazza a hiteles tájékoztatásban jelentős szerepet vállaló intézményeket és magánszemélyeket. A Nekem Szól! Egészségértés díj célja, hogy kiemelje a kezdeményezéseket, amelyek közérthetően adnak át információkat a lakosságnak, és növelik az egészségértésüket. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója kiemelte: a díjazottak számára is komoly elismerés az AIPM kezdeményezése, a valódi nyertes azonban a társadalom.

Az egészségértési díjra összesen 106 pályamű érkezett be öt kategóriában (egészségügyi és oktatási intézmények, egészségügyi szakemberek, betegszervezetek, társadalmi, állami és gazdálkodó szervezetek, valamint újságírók és bloggerek). Neveztek például szórakoztatva oktató YouTube-csatornával, öngyilkossággal foglalkozó cikksorozattal, illetve a felelős szex fontosságára felhívó kampánnyal. Szintén a pályázók között volt - és a különdíjat is elnyerte - az EgészségKommandó projektje is, melynek célja, hogy kiszűrje az álhírek és a tudományos alapot nélkülöző cikkek közlőit, és csak a hiteles tartalmat nyújtó honlapokat ajánlja az olvasóknak. A hitelességet elismerő pecsétet a HáziPatika.com is kiérdemelte.

A zsűri elnöke Dr. Pilling János, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense, az orvosi kommunikáció oktatásvezetője volt. Mellette a zsűrit alkotta még Nógrádi Tóth Erzsébet, a MÚOSZ Egészségügyi, Szociálpolitikai és Társadalombiztosítási Szakosztály elnöke, Dr. Virányi Mariann, az OGYÉI főosztályvezető-helyettese, Dr. Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalvezetője, Dr. Pásztélyi Zsolt, a MEDICINA 2000 - Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke, Koltai Tünde, a Betegszervezetek Országos Szövetségének elnöke, illetve Borjádi Györgyi, az AIPM kommunikációs menedzsere. 

A Nekem szól! Egészségértés díj 2017 fődíjasa az Országos Gerincgyógyászati Központ
A Nekem szól! Egészségértés díj 2017 fődíjasa az Országos Gerincgyógyászati Központ

"Egyesületünk 2015-ben kezdett az üggyel foglalkozni: elsőként készíttettük el az ország egészségértés-kutatását, melynek eredményét számos helyen bemutattuk, és amelyről elkötelezetten edukáljuk az egészségügy szereplőit. 2016-ban megalapítottuk az egészségértés díjat, és büszkék vagyunk, hogy idén is megannyi fantasztikus pályázat érkezett. Számos egyéb programmal is támogatjuk a magyar emberek jobb egészségértését, ilyen például a laikusoknak szóló www.okosgyogyszer.hu vagy a betegszervezetek számára szóló ingyenes továbbképző program, a BETA (Betegszervezetek Akadémiája)" - mondta el a díjátadón Thomas Straumits, az AIPM elnöke. 

A díjazottak

Az Egészségügyi és oktatási intézmények kategória nyertese, egyben a Nekem szól! Egészségértés díj 2017 fődíjasa az Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budai Egészségközpont Szakkórháza, mely betegoktatási programjának audiovizuális továbbfejlesztésével pályázott.

Az Egészségügyi szakemberek kategóriában az első helyezést Dr. Dér Péter gyógyszerész nyerte el zárt, online tanácsadást végző Facebook-csoportjával. Dr. Dér Péter több kollégájával azon fáradozik, hogy a modern eszközök nyújtotta gyors reagálási idővel tudja a hozzá fordulók kérdéseit a lehető legszakszerűbben megválaszolni.

A Betegszervezetek kategóriában első lett a Ritka Betegek Országos Szövetsége egy olyan felvilágosító programmal, amely a ritka betegségekben érintetteknek és hozzátartozóiknak nyújt hiánypótló, evidencián alapuló tájékoztatást.


A Társadalmi, állami és gazdálkodó szervezetek kategória nyertese az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Resuscitatiós Társaság és az Alerant Zrt. Szív City - Te is lehetsz hős! projektje. A Szív City egy virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a hirtelen szívmegállás köztéri áldozatait.

Az Újságírók és bloggerek kategóriában Balavány György újságíró érte el az első helyezést "Felvilágosító tevékenység a médiában az öngyilkosság-megelőzésért" című pályázatával.

A pályázat különdíjasa: az EgészségKommandó. Az EgészségKommandó az interneten fellelhető egészségügyi oldalakat az átláthatóságot és szakmaiságot vizsgáló, objektív szempontrendszerben értékeli és lát el jelképes pecséttel, elősegítve így, hogy felszínre0 kerüljenek az értékes, hiteles egészségügyi weboldalak. A "Hiteles Egészségügyi Weboldal 2017" pecsétet a HáziPatika.com is kiérdemelte.

További információt itt olvashat!

Értékelje a cikket!

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait