A cukorbetegség terápiája gyógyítja az Alzheimer-kórt

Az egyik legrettegettebb betegség az Alzheimer-kór, amelytől nemcsak az érintettek szenvednek, hanem a környezetük is. Most azonban újabb reménysugár jelent meg egy kevésbé várt irányból.

Az Európai Unióban jelenleg mintegy 10,5 millió demens ember él, ám 2050-re már közel 19 milliónyian lehetnek. A magyarországi betegek számát 250 ezerre becsülik, de hozzátartozóik, barátaik révén az érintettek köre bőven milliós nagyságrendű. A demencia minden társadalmi osztályban, vagyoni és földrajzi helyzettől függetlenül megjelenik, nincsenek etnikai, szociális vagy kulturális határai. Az öregkori elbutulást, intelligenciavesztést leggyakrabban (az esetek mintegy kétharmadában) azAlzheimer-kórokozza. Mivel pedig a fejlett országokban a társadalom öregszik (ami Magyarországra is jellemző), a szinte kizárólag 60 éves kor felett megjelenő betegség jelentősége is egyre nagyobb.

demencia
Ademencia60 éves kor felett sok ember kognitív képességeit kikezdi

Miért olyan veszélyes az Alzheimer-kór?

A 10 legfontosabb halálok közül az Alzheimer-kór az egyetlen, amelyet nem lehet megelőzni, lelassítani vagy meggyógyítani. Emellett rendkívül sokba kerül. A demens emberek kezelése, gondozása összességében közel ötször nagyobb költséggel jár, mint más időskori megbetegedéseké egy amerikai tanulmány szerint. De a demenciával küzdő betegek gondozói számára nem a pénzkiadás a legfőbb probléma, hanem a fizikai és szellemi egészségüket érő szüntelen kihívások sorozata:

- Az Alzheimer-kórral vagy más demenciával élő betegek családtagjai közül 59 százalék jelezte, hogy magas vagy nagyon magas fokú érzelmi stressznek van kitéve.

- A demens családtagot gondozók körülbelül 30-40 százaléka szenved depresszióban, és ahogy a demencia romlik, úgy súlyosbodik a gondozó depressziója is.

- A demenseket gondozók 44 százaléka számolt be szorongásról, szemben a stroke-ot szenvedettek családtagjaival, akiknek 31 százaléka tapasztalt ilyet.

- Az Alzheimer-kórban vagy más demenciában szenvedők gondozóinak közel 30 százaléka jelezte, hogy komoly fizikai megpróbáltatást okoz a beteg ellátása, szemben más betegségek átlagosan 17 százalékával.

Diabétesz helyett a demenciára támadhatunk

Mindezek miatt óriási jelentősége van, ha megjelenik egy új, Alzheimer-kór ellen felhasználható eredmény a gyógyszerkutatásban vagy az orvosi eljárásokban. A legutóbbi szenzációs felfedezésről szóló cikket a Brain Research (Agykutatás) című folyóirat csak a minap publikálta, amely szerint egy hivatalosan a cukorbetegség kezelésére jóváhagyott eljárás segíthet az Alzheimer-kórban szenvedőknek.


A Lancesteri Egyetem tudósai rájöttek, hogy egy háromszoros (GLP-1 / GIP / glukagonreceptor) agonista hatására az agyban visszafejlődnek a betegséget tipikusan kísérő lerakódások, az amiloid plakkok, továbbá a memóriavesztés is elmúlik, csökken az ideggyulladás, és nem pusztulnak el az idegsejtek. Azaz a betegek jobb szellemi állapotba kerülhetnek a hatóanyag következtében. (Az agonisták olyan anyagok, amelyek bizonyos fiziológiai vagy viselkedési hatásokat fejtenek ki a receptor közvetítésével.) A hatást egyelőre egérkísérletekben sikerült igazolni, de ez az első szükséges lépés a humánkísérletek megkezdése felé.

Demencia grafikon
A demencia egyre nagyobb problémát okoz Európában

A tudósok kénytelenek új utakat keresni az Alzheimer-kór kezelésére, mert az elmúlt 15 év kutatásai ugyan sok fontos eredményhez elvezettek, de az alapvető áttörés nem sikerült. Mivel a betegség költségei globálisan ezermilliárd dollárokban mérhetőek, és hatalmasak a társadalmi terhei is, egyre nagyobb az eredménykényszer.

A 2-es típusú cukorbetegség az Alzheimer-kór kockázati tényezője, aminek valószínűleg a betegek agyában fellépő, károsodott inzulinjelzéshez van köze. Ezért a kutatók vizsgálni kezdték, hogy a cukorbetegség elleni gyógyszerek alkalmazhatók-e az Alzheimer-kórra.

Az Alzheimer-kór kezdetét jelző csendes rohamokat fedeztek fel az amerikai Baylor Orvostudományi Főiskola kutatói. A szakemberek speciális vizsgálati eszközökkel kimutatták, hogy az idegsejt-pusztulással járó betegség a halántéklebeny mélyén elhelyezkedő hippokampuszban előforduló rohamokkal kezdődik. Részletek!

Így került a tudósok célkeresztjébe az a hármas receptor agonista, amelyet a gyógyszeripar a diabétesz potenciális kezelésére fejlesztett ki. Ez a gyógyszer aktiválja a GLP-1, GIP és glukagon idegsejt-növekedési faktor receptorokat a betegek agyában, védve az idegsejtet a degenerációtól. A kísérletek azt mutatják, hogy az anyag egyértelműen gyógyszerré fejleszthető.

Dr. Christian Holscher, a Lancaster Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint reményeiket az is alátámasztja, hogy a klinikai vizsgálatok egy ilyen típusú gyógyszer régebbi változatával már nagyon ígéretes eredményeket mutattak az Alzheimer-kórban vagy a hangulati rendellenességekben szenvedőknél.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag