Minden 20. embernél kialakul ilyen daganat

Már szabadalmi eljárás alatt van egy innovatív eljárás, amely segíti a mellékvesekéreg-daganatok szövettani diagnosztizálását. Mivel a probléma igen sok embert érinthet, ez jelentős előrelépésnek számít. A Semmelweis Egyetem Endokrinológiai Tanszékének munkája elnyerte az egyetem innovációs díját is.

A mellévese a szervezet működésében és a hormontermelésben is kulcsfontosságú szerepet tölt be. Átlagosan minden huszadik embernél alakul ki élete során daganat ebben a szervben, a rizikó pedig az életkor előrehaladtával folyamatosan nő. Ezeket a daganatokat gyakran csak véletlenül, a más betegségek gyanúja miatt elvégzett képalkotó vizsgálatokon fedezik fel – olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében.

A felismerést tovább nehezíti, hogy az érintetteknél eléggé általános, más betegségekre is utaló tünetek lépnek fel, úgymint éjszakai izzadás, elhúzódó láz, fogyás és fáradékonyság. Előrehaladott állapotban a hasra vagy hátra lokalizált fájdalom is gyakori. Esetenként arcra és/vagy hasra történő hízás is előfordulhat, miközben a végtagok elvékonyodnak és a bőr is vékonyabb lesz. Nők körében jellegzetes tünet még az addig megszokottnál erőteljesebb szőrnövekedés is. Mindezek mellett sokféle más endokrinológiai tünetet is okozhat a daganat, ezért nagyon fontos, hogy mielőbb szakemberhez forduljunk.

kórházban fekvő beteg
Ha a daganat rosszindulatú, alig 30 százalék az 5 éves túlélés esélye. Fotó: Getty Images

Jó- vagy rosszindulatú?

A mellékvesekéreg-daganatok túlnyomó részben hormont nem termelő, jóindulatú elváltozások, amelyek közül némelyik még beavatkozást sem igényel. Azonban nagyon nehéz meghatározni, hogy jó- vagy rosszindulatú daganatot találtak-e az adott páciensnél. A fellelt daganat ugyan csak ritkán rosszindulatú, a mellékvesekéreg-rák egy meglehetősen agresszív betegség: az 5 éves túlélési esélye 30 százalék alatt van. Magyarországon egyébként évente nagyjából 15-20 rosszindulatú daganatos esetet azonosítanak.

„Jelenleg nincs olyan általánosan használható diagnosztikai eljárás, amely gyorsan és a beteg számára viszonylag fájdalommentesen segítségére lenne az orvosoknak a kórisme felállításában és a kezelés meghatározásában. Ráadásul a műtét utáni szövettani vizsgálatok is komoly szakértelmet és tapasztalatot igényelnek, és esetenként a patológusoknak is nehézséget okoz e daganatok szövettani vizsgálata. A műtét előtti mintavétel egyelőre nem számít rutineljárásnak, mivel a szövettani vizsgálat nehéz és kis mennyiségű mintából nem is megbízható. Ezt orvosolná a Semmelweis Egyetem Endokrinológiai Tanszékén működő kutatócsoportjának molekuláris biológiai felfedezése, amelyet 2022 őszén egyetemi innovációs díjjal ismertek el” – áll az intézmény közleményében.

A kulcs a mikroRNS-ekben rejtik

„Az innováció a műtét utáni szövetminta-analízist könnyíti meg. A kutatócsoportnak ugyanis sikerült 3 olyan mikroRNS-kombinációt azonosítania, amelyek a kivett mintából izolálva megbízhatóan jelezhetik a mellékvesekéreg-daganat jó- vagy rosszindulatúságát” – magyarázta dr. Igaz Péter, a kutatócsoport és az Endokrinológiai Tanszék vezetője. A Semmelweis Egyetemen egyébként már több mint négy évtizedes hagyománya van a mellékvese daganatos megbetegedéseivel kapcsolatos kutatásoknak, ezért is fordult a figyelem erre a kutatási területre.

A mikroRNS-ek a fehérjét nem kódoló RNS-ek közé tartoznak, viszont nagyon is van biológiai funkciójuk: az RNS-interferencia folyamatán keresztül, a DNS szekvenciájának megváltoztatása nélkül szabályozzák a sejtek funkcióit, és részben ezáltal reagál az emberi szervezet a környezeti ingerek változására. A jellemzően 19-21 nukleotidból álló mikroRNS-ek nagyon stabil molekulák, biomarkerként való alkalmazhatóságuk pedig az elmúlt évtizedben vált egyre izgalmasabb kutatási területté, ahogyan egyre több mindenre derült fény a fehérjét nem kódoló RNS-ekről és a mikroRNS-ek szervezet működésében játszott szerepéről, illetve ahogy egyre több mikroRNS-t azonosítottak – az emberekben eddig mintegy 2500-at.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra