Tumoros megbetegedések

A szervezetben a sejtek, szövetek rendellenes növekedése, burjánzása növedékek, tumorok képződéséhez vezethet. Tumor, illetve daganat sokféle lehet, valamennyi szervünket megbetegítheti. Két alapvető formáját szokták elkülöníteni: a jóindulatú és a rosszindulatú daganatokat. A sejtek megváltozását kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, vírusfertőzések, mechanikai behatások, radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás, valamint örökletes genetikai hibák is hajlamosíthatnak. A környezeti tényezők közül ki kell emelni a dohányzást, amely minden rákfajta kialakulásának valószínűségét növeli. A túlzott alkoholfogyasztás is kedvez a ráknak. A rák kialakulásának valószínűsége az életkorral nő, bár vannak kifejezetten fiatalkori rákok is.

Mellékvesekéreg-rák tünetei és kezelése

Mi a mellékvesekéreg-rák?

Az elsődleges mellékvesekéreg-rák áttéteket okozhat a májban, a csontokban, a tüdőben vagy a nyirokmirigyekben. A mellékvesekéreg hormonokat termel, ezért a rosszindulatú daganatos megbetegedés gyakran hormonzavart is okoz. A mellékvesekéreg karcinómát el kell különíteni az egyéb szervekben (gyakran a tüdőben) kialakuló rosszindulatú daganat mellékvesébe adott áttétjétől.

Tünetek

A mellékvesekéreg-rák előfordulása

A mellékvese jóindulatú daganata (adenoma) gyakori elváltozás, a rosszindulatú daganat viszont nagyon ritka, egymillió emberből csak egy-kettőnél alakul ki.
Harminc éves kor alatt mellékvese-daganat (ami lehet a mellékvesekéregben vagy a -velőben is) gyakorisága kevesebb, mint 1 százalék. 40 éves kortól a gyakoriság fokozatosan növekszik, a 70 évesnél idősebbek esetében 7 százalék - ezek az adatok mind a jó-, mind a rosszindulatú mellékvese-daganatokra vonatkoznak.

A mellékvesekéreg-rák okai

A mellékvesében kialakuló rosszindulatú daganat leggyakrabban a tüdőrák áttéteként keletkezik. A daganat minden életkorban előfordulhat, örökletes lehet. Kialakulásának oka nem ismert, gyakran véletlenszerűen jelentkezik a betegség.
A mellékvese páros szerv, a vesék fölött található, és két részből áll: a külső kéregből és a belső velőből. A mellékvesekérget három részre oszthatjuk. Az egyik a férfi és a női nemi hormonokért felelős, a másik az aldoszteront, a só-vízháztartás fő hormonját termeli.
A középső rétegben képződik a kortizol, amely a cukoranyagcserében játszik szerepet (ez az izmok erőnlétében és a szervezet stresszre adott reakciójában játszik szerepet). Az aldoszteron és a kortizol is szükséges a vérnyomás szabályozásához.

A mellékvesekéreg-rák tünetei

A mellékvesekéreg hormonjai irányítják például a szénhidrát-anyagcserét és a só-vízháztartást, illetve nemi hormonokat is termel. A mellékvesekéreg elsődleges daganata klinikailag hormonzavart vagy hasi panaszokat, fogyást, fájdalmat okoz. A tünetek között megemlíthetjük még a magas vérnyomást, a szapora szívdobogást, a fejfájást és az izzadást. A mellékvesekéreg-rák miatt kialakulhat Cushing-szindróma is. Ezt a betegséget a kortizol túltermelődése okozza. A tünetei között az alma-típusú elhízás, a száraz bőr, csontritkulás és izomfájdalom, a nőknél férfias szőrzet kialakulása figyelhető meg.

A mellékvesekéreg-rák diagnózisa

A mellékvese-daganatok egy részét az általuk okozott tünetek miatt elkezdett kivizsgálás során találják meg, nagyobb részüket véletlenül fedezik fel, teljesen más okból elvégzett vizsgálatok során.
Leggyakrabban a tüdőrák áttéteként keletkezik
Leggyakrabban a tüdőrák áttéteként keletkezik
A kivizsgálás hasi ultrahanggal, CT- és MRI-vizsgálattal történik. Vérvétel segítségével mérik fel a hormonszintet. A radiológiai vizsgálat során gyakran észlelhetők annak jelei, hogy a tumor rosszindulatú, ebben az esetben a műtéti eltávolítása javasolt. A daganatból szövetmintát vesznek, és megállapítják, hogy valóban rosszindulatú volt-e.

A mellékvesekéreg-rák kezelése

A daganatot - ha lehetséges - sebészileg eltávolítják. Áttétet képző mellékvesekéreg karcinóma esetén a beteg kemoterápiát és sugárkezelést kap, illetve a hormonális tüneteket gyógyszerekkel enyhítik. Mivel a betegség nagyon ritka, nehéz meghatározni, hogy mi a megfelelő kezelés.

A mellékvesekéreg-rák megelőzése

Nem ismerjük, hogy mitől alakul ki a betegség, ezért nem tudjuk, hogyan lehet megelőzni.

A mellékvesekéreg működésének elégtelenségét, pusztulását Addison-kórnak nevezzük. Ez az autoimmun betegség nagyon ritka, bővebben itt olvashatunk róla.
Selye János a stresszelméletében leírta, hogyan képes a szervezetünk kezelni, illetve leküzdeni a nehéz fizikai és mentális megterheléseket. A mellékvesekéreg hormonjainak ebben döntő szerepe van.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Az ország nagy részén gyengén felhős, napos időre számíthatunk, az északkeleti, keleti harmadban lehet több a felhő, és az Eger-Békéscsaba vonal széles sávjában havazás, hózápor is kialakulhat. Kora délelőtt a Bakonyban még előfordulhat egy-egy erős széllökés, de a nap második felétől mérséklődik az ismét délire forduló légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között valószínű, az északkeleti tájakon lesz a hidegebb.