Kiterjesztik a rákellenes szűrőprogramokat

Hozzáférhetőbbé válik néhány gyakori daganattípus kiszűrését célzó vizsgálat, és gyorsabb lesz a kezelésekhez való hozzájutás is - jelentette be Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár kormányszóvivői tájékoztatón.

A népegészségügyi szűrőprogramok kiterjesztése része a 2014-2020-as évekre elfogadott Egészséges Magyarország Stratégiának. Ennek egyik legfontosabb célja a daganatos betegségek kockázatának csökkentése, korai felismerése és hatékony kezelése, az ehhez szükséges források célzott biztosítása.

Megelőzési szemléletű fejlesztés

E feladat szemléletváltást követel meg az egészségügyi ellátórendszer és a lakosság részéről is. Az egészségügyi ellátórendszer megelőzési szemléletű fejlesztésében jelentős szerepet kapnak az alapellátásban dolgozók, a háziorvosi szolgálatok és a védőnők.

A leggyakoribb daganatos megbetegedések Magyarországon

A leggyakoribb daganatos megbetegedések MagyarországonEmlőrákszűrés

A szervezett emlőszűrési program 2002-ben indult el, azóta több mint 5 ezer rosszindulatú emlődaganatot fedeztek fel. A szervezett emlőszűrési feladatot jelenleg 37, mammográfiás szűrővizsgálatra és klinikai betegkövetésre egyaránt alkalmas szűrőközpont, és 7, kizárólag a szűrővizsgálatok végzésére szorítkozó mammográfiás szűrőállomás látja el. A szervezett emlőszűrésen a részvételi arány évek óta közel 45 százalékos szinten mozog, évente félmillió meghívót küldenek ki az érintetteknek.

Méhnyakrákszűrés - védőnők is végezhetik!

Jelenleg 285 védőnő végez szűréseket a szervezett méhnyakszűrő programokon keresztül. A védőnők ma már olyan nőket is megnyertek a szűrésen való részvételre, akik korábban 10, vagy annál több éve nem vettek részt nőgyógyászati szűrésen.

Az ÁNTSZ 32 ezer nőnek küldött ki méhnyakrák-szűrésre szóló levelet!
Részletekért kattintson!

Míg a szűrés lehetőséget biztosít arra, hogy korán felfedezzük a rákos elváltozást, addig a méhnyakrák elleni védőoltással már a betegség kialakulását okozó HPV-fertőzést is meg lehet előzni. 2014 szeptemberétől az iskolákban HPV elleni védőoltási program zajlik - szülői jóváhagyással eddig a 12-13 éves lányok 74 százaléka kapta meg az oltást. A programot további egymilliárd forint bevonásával kiterjesztik 2016-ig, hogy ezek a fiatalok teljes körűen kapják meg a védőoltást.

Vastagbélrák-szűrés

Az 50-70 éves nők és férfiak körében végzett vastagbélszűrési program három megyében (Győr-Moson-Sopron-, Nógrád-, Heves megye) indult el az önként jelentkezett 104 háziorvos bevonásával. A program mintegy 20 ezer embert érint. Erre a programra további 4,6 milliárd forintot szán a kormány, amelynek eredményeképpen megtízszereződik, várhatóan 200 ezer fő lesz az érintettek száma. 2014-ben 117 háziorvosi praxis bevonásával Csongrád megyében is elindult a szűrőprogram. Jelenleg a cél a program országos kiterjesztése.

Az emlőszűrési program 13 éve alatt 5000 rosszindulatú megbetegedést diagnosztizáltak

Az emlőszűrési program 13 éve alatt 5000 rosszindulatú megbetegedést diagnosztizáltakÖsszességében a vállalás célja, hogy 2020-ig két évvel emelkedjen a magyar lakosság egészségben eltöltött életéveinek száma, ami ma elmarad az uniós átlagtól. A másik szempont, hogy a népbetegségek megelőzése területén tegyen az állam fontos lépéseket, és tíz százalékkal csökkenjen a népbetegségek okozta halálozás.

Zombor Gábor a közelgő intézményi átalakításokról szólva elmondta, hogy nem fognak kórházakat bezárni. Az egészségügyi intézmények adósságrendezésére 60 milliárd forintot szán a kormány, és a március elején létrejövő Állami Egészségügyi Ellátó Központ áprilistól átveszi a kórházak teljes adósságát, ezzel az intézmények terhei megszűnnek.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy létrejön a szakorvosképzés központi rendszere, amely intézményi formában a képzésben, az engedélyezésben, valamint a munkáltatói jogok területén lát el feladatot. A cél az, hogy a szakorvosi ösztöndíjrendszerből kilépők jövedelme ne csökkenjen. Az államtitkárság bérrendezésről szóló javaslatát március 31-éig kell a kormány elé terjeszteni.

Az elképzelések szerint a szakdolgozók esetében a különböző bérpótlékokat építenék be az alapbérbe, a szakorvosok pedig 100-200 ezer forintos bérpótlékot kapnának.

Az egészségügy területén bevezetendő életpályamodellel kapcsolatban Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondta, nem szabtak meg céldátumot a bevezetésére, az függ az ország teherbíró képességétől és az ellátórendszer közelgő átalakításától is.

Értékelje a cikket!

 
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a változó felhőzet mellett több órás napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag