Így halhat bele kevesebb magyar a tüdőrákba

A tüdőrákszűrések fellendítése, illetve a vizsgálatokhoz való könnyebb hozzáférhetőség érdekében indul európai uniós program Magyarországon – ismertette az európai rákellenes terv részeként megvalósuló, több éven át tartó akcióban részt vevő Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A tüdőrákszűrés fellendítése érdekében indul program Magyarország – és Európa – több pontján. Az úttörőnek számító, EU4Health (EU az Egészségért) elnevezésű projekt célja, hogy megkönnyítse a tüdőrákszűrési programok végrehajtását, minimalizálja a szűrés akadályait és biztosítsa a vizsgálatokhoz való hozzáférhetőségét minden ember számára, társadalmi és gazdasági helyzettől függetlenül.

röntgenfelvétel egy tüdőről
A tüdőrákszűrés fellendítése érdekében indul program Magyarország több pontján. Fotó: Getty Images

Az LDCT-vizsgálat a kulcs

A program részeként csak Baranyában 800 alacsony dózisú CT-vizsgálat elvégzésére nyílik lehetőség a következő két évben – közölte Szántó Zalán, a PTE Klinikai Központ orvosa, aki egyben a projekt pécsi szakmai vezetője is. Mint mondta, a program során olyan kérdésekre kaphatnak majd választ a szakemberek, hogy miként lehet a legjobban megvalósítani a tüdőrák költséghatékony szűrőprogramját, illetve milyen hathatós módszerekkel érhetőek el a különösen magas kockázatnak kitett csoportok.

A tüdőrák a rák okozta elhalálozás vezető oka, a túlélési arány azonban sokkal magasabb lehetne, ha korán felismernék a kóros elváltozásokat. Az alacsony dózisú computertomográfiás vizsgálat (LDCT) biztonságos, egyszerű és hatékony módja a tüdőrák szűrésének, alkalmazásával ötödével csökkenthető a tüdőrák okozta halálesetek számát.

Az új európai uniós rákszűrési ajánlás arra ösztönzi a tagállamokat, hogy vizsgálják meg az LDCT megvalósíthatóságát és hatékonyságát a tüdőrák szempontjából magas kockázatnak kitett személyek szűrésére. Az EU által finanszírozott, SOLACE névre keresztelt projekt támogatja a tagállamokat a végrehajtásban, és személyre szabott eszköztárat biztosít a nemzeti és regionális központok számára a tüdőrákszűrési programok EU-szerte történő megvalósításának megkönnyítéséhez, különös tekintettel azokra a csoportokra, amelyek az egészségügyi egyenlőtlenségek miatt nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Az Európa-szerte zajló, tüdőrák ellen küzdő program keretében Magyarországon a PTE mellett a Debreceni Egyetem és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vesz részt a várhatóan több ezer embert érintő vizsgálatokban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra