Áttörés jöhet a tüdőrák felismerésében

Mérföldkő lehet a tüdőrák-diagnosztikában a Semmelweis Egyetem (SE), az Ulyssys Kft. és a SZTAKI együttműködésében kifejlesztett szoftver, amely CT-felvételeket automatikus elemző, mesterséges intelligencia alkalmazásával segíti a daganatos megbetegedés korai felismerését – mondta Merkely Béla, az SE rektora.

A program lehetővé teszi, hogy a mellkas-CT-felvételekről automatikus és gyors diagnosztikát segítő elemzés készüljön, így nagyságrendileg több CT-felvételt lehet kiértékelni, miközben az orvosok terhelése csökken – tájékoztatott Merkely Béla a projekt budapesti zárórendezvényén.

A rektor kiemelte: a projekt az egyetem klinikája, valamint a balassagyarmati, a miskolci, a salgótarjáni, a nyíregyházi, a szolnoki és a bajai kórházban készített 8300 alacsony dózisú mellkasfelvétel szegmentációján alapul. Megjegyezte továbbá, hogy a mellkasi szervek komplex vizsgálatára, a szív és tüdő egyéb betegségeinek diagnosztizálására is ki szeretnék terjeszteni a programot.

tüdőrák, mesterséges intelligencia
Mesterséges intelligencia segítheti a tüdőrák diagnosztizálását. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Merkely Béla hangsúlyozta, az oktatás, a kutatás-innováció és a gyógyítás segítségével váltak nemzetközileg elismert tudásközponttá, ez teszi az egyetemet a felsőoktatási rangsorokban Közép-Európa legsikeresebb intézményévé. Alapvető céljuk, hogy mindhárom területen lépést tartsanak a nemzetközi trendekkel, elérhetővé tegyék a jövő technológiáját és biztosítsák a hallgatók, a betegek és a munkatársak számára az egészséges és innovációt támogató, inspiráló környezetet. A rektor mindemellett jelezte, a nemzetközi szinten is élvonalbeli fejlesztés újabb lépés ahhoz, hogy elérhessék céljukat: az egyetem a világ száz legjobb és Európa legjobb öt gyógyító egyeteme közé tartozzon.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretein belül valósult meg, amihez a magyar kormány 1,448 milliárd forint támogatást adott európai uniós forrásból.

A rendezvényen Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára is felszólalt; azt mondta, az orvostudományi egyetemek megkerülhetetlen szereplői a magyar egészségügynek, és az egyik legfontosabb területei az innovációnak. Hozzátette: az állami egészségügyben a következő években a humán erőforrás lesz a "szűk keresztmetszet", ezért a cél az, hogy csökkentsék a dolgozók terhelését, ehhez pedig hozzájárulhatnak a mesterséges intelligenciára épülő döntéstámogatási rendszerek.

Ekkortól alkalmazhatják a betegellátásban

Wellisch Péter, az Ulyssys Számítástechnikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy régóta foglalkoznak mesterséges intelligenciával, de korábban nem gondolták volna, hogy az egészségügy is azon területek közé tartozik, ahol ezt alkalmazni tudják. Arra a kérdésre, mikorra várható, hogy a magyar betegellátásban alkalmazzák a programot, úgy válaszolt, folyamatban van a klinikai teszt, amely néhány hónapon belül lezárul. Reményei szerint a jövő év második felében már alkalmazható lesz a program.

Mint azt Maurovich Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatója kiemelte az eseményen, a tüdőrák Magyarországon is az egyik vezető halálok, Európában itt a legmagasabb a halálozási rátája. Rávilágított arra is, hogy a tüdőrák ötéves túlélési arányát nagyban befolyásolja, mikor fedezik fel a daganatot.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +14 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható, és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra