Emlőhelyreállítás: protézis vagy implantátum?

A daganat miatt eltávolított emlő helyreállítására többféle megoldást is talált a plasztikai sebészet, hogy melyik eljárásra kerül sor, azt az emlődaganat jellege, stádiuma mellett a páciens életkora, családi helyzete határozza meg.

Nézzük, milyen műtéti megoldások közül választhatnak a masztektómián átesett nők. Emlőhelyreállító műtéteket hazánkban évek óta sikeresen hajtják végre azok a rákgyógyászati központok, ahol plasztikai sebészet is működik. Jó tudni, hogy ezzel a lehetőséggel már minden, masztektómián átesett nő élhet, ha a helyreállítás mellett dönt: a műtétek és a kórházi ellátás költségeit az egészségbiztosító állja - állami fenntartású egészségügyi intézményben.
Ugyanakkor mivel ezek a műtétek nem tekinthetőek sürgősségi beavatkozásnak, a sebészeteken az onkológiai indikációra fordítható társadalombiztosítási keret korlátozott, ezért hosszú várakozási időre is számítani kell.

Mit kell műtét előtt átgondolni?

Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy a páciens valóban szükségesnek tartja-e a helyreállító műtétet vagy sem. Kora, életvitele, családi és társadalmi körülményei eshetnek latba, figyelembe véve azt is, hogy többnyire nem egy műtétre, hanem több beavatkozásra kell felkészülnie. Feltétlenül dönteni kell abban is, hogy azonnal, vagyis a masztektómiával egy időben legyen-e a helyreállítás vagy később. Ebben elsősorban az emlődaganat jellege, stádiuma és a páciens általános egészségi állapota lehet az irányadó. A következő lépésben ki kell választani azt a műtéttípust, amelyik a páciensnek a legmegfelelőbb, ugyanis különféle eljárások jöhetnek számításba.

Emlőpótlás saját szövettel és implantátummal

Az emlő pótlása történhet saját szövetekkel vagy szilikonból készült implantátumok, expanderek felhasználásával. A módszerek egymással kombinálhatók. A saját testszövettel való pótlás az úgynevezett lebenyes helyreállítás. Lebenynek nevezik azt a szövetcsoportot, amelyet eredeti helyéről meghatározott alakban kimetszenek, és áthelyeznek a mellkasra, hogy emlőformájúvá alakítsák. Ez történhet a hát- és a hasizmok, valamint az izmokat fedő bőr felhasználásával. Az idő múlásával a pótolt mell a sajáthoz hasonlóan változik, így a szimmetria tartós marad. Ez a műtéti eljárás az emlő nagyságát, alakját, bőrének színét, az emlő tapintatát, teljes egészében megőrzi, valamint biztosítja a páciens számára a gyógyulást fizikai, szociális és szexuális értelemben is.

Az emlőhelyreállító műtétek másik igen gyakran alkalmazott módszere az emlő hiányzó térfogatának pótlása szilikonból készült implantátumokkal. Szükség lehet előzetes szövettágító (expander) alkalmazására is. Az expander egy üres szilikon tok, mely szelepen keresztül sóoldattal feltölthető, így a szövetek kitágíthatók. A kellő tágasság elérése után ezt végleges implantátumra kell kicserélni.

Amikor megfelelő minőségű mellkasfalszövet áll rendelkezésre, akkor az emlő térfogatpótlására vagy a hiányzó bőr megnyújtására alkalmas expander-implantátum kombinációkkal is kiváló eredmény érhető el. A daganat miatt eltávolított emlő helyreállítása után az ép oldali emlő alakjának és térfogatának beállítását és szimmetrikussá tételét is el kell végezni.

Emlőprotézis

Emlőprotézisre nemcsak a teljes, hanem a részleges emlőcsonkító műtétet követően is szükség lehet. A külső megjelenés visszaszerzésének legegyszerűbb és legtermészetesebb módja egy megfelelő méretű és formájú külső, szilikon emlőprotézis kiválasztása, amelyet egy speciális, gyógyászati segédeszközboltban kapható protézistartó melltartóba kell helyezni.

Az emlőprotézis kiválasztásánál fontos szempont, hogy a protézis az ép mell súlyával megegyező legyen. Nem csak a teljes emlő eltávolítása esetén szükséges a protézis alkalmazása, hanem részleges emlőcsonkolás következtében is, hiszen ez esetben szintén fennáll a statikai egyensúly megbomlása (úgynevezett héjprotézis alkalmazása javasolt).

Minden masztektómián átesett nő igénybe veheti az emlő-helyreállító plasztikai műtétet

Minden masztektómián átesett nő igénybe veheti az emlő-helyreállító plasztikai műtétetKözvetlenül műtét után ideiglenes textilprotézis viselése ajánlott, amely optikailag kiegyenlítő képet nyújt anélkül, hogy a műtéti területet terhelné. Miután a műtéti heg begyógyult és az esetleges sugárterápia befejeződött, sor kerülhet a szilikon (végleges) protézis használatára. A megfelelő méretű protézis kiválasztásában az emlőrehabilitált betegek gyógyászati segédeszköz mintaboltjában szakképzett tanácsadók állnak rendelkezésre. Limfoödémás kar, súlyosnak érzett mell, vagy igen érzékeny műtéti terület esetén könnyített emlőprotézis viselése ajánlott.

A protézistartó melltartók kiválasztása is kiemelt fontosságú. A speciális zsebbel ellátott melltartók biztosan tartják a protézist, és különböző funkciókat is ellátnak: a széles vállpántban teherelosztó betét is van, amely egyenletesen osztja el a mellek súlyát a vállakon, ezáltal megakadályozva, hogy a vállpánt bevágjon.

Fontos, hogy a műtét után könnyű, a mellet nem terhelő mozgást építsen a páciens az életébe. A könnyű torna mellett javasolt további mozgásformák: úszás, dinamikus séta, kímélő túra és kirándulás. A protézistartó fürdőruhák megteremtik a lehetőséget arra, hogy a beteg tökéletes biztonságban, kényelemben érezhesse magát a mozgás során.

Forrás: www.daganatok.hu

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt Zömében közepesen felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre számíthatunk, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag