Aggasztó fejlemények a magyar rákbetegeknél

A koronavírus-járvány 10-20 százalékos visszaesést eredményezett a daganatos betegek ellátásában Magyarországon, és ezt a lemaradást azóta sem sikerült behozni – állapította meg egy új hazai tanulmány.

„A járvány öt negyedéve alatt összesen és átlagosan 10-20 százalékkal kevesebb daganatos beteget találtak, mint korábban” – hívta fel a figyelmet egy új hazai tanulmány eredményeit bemutató cikkében a Népszava. Mint írták, hiába mondta Kásler Miklós egykori humántárcavezető tavaly októberben, hogy „egy beteg sem maradt ellátatlanul a járvány alatt”, az új tudományos munka számai egészen mást mutatnak.

rák, daganak, műtét, Koronavírus-járvány
A rákbetegeknek különösen rosszat tett a járvány. Fotó: Getty Images

Sokkal kevesebb rákos beteget tudtak megműteni

A nemrégiben, A COVID-19 világjárvány hatása a daganatos betegek ellátására címmel megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogyan befolyásolta a pandémia a három leggyakoribb daganattípussal – a tüdő-, az emlő-, valamint a vastag- és végbélrákkal – küzdő páciensek ellátását. Megállapították, hogy 40 százalékkal kevesebb a tüdőrákos beteget operáltak meg a járvány első másfél éve alatt, mint a korábbi években. A vastag- és végbéldaganat esetében 20,5 százalékos, az emlőrákosok körében pedig 12 százalékos volt a műtétek számának csökkenési aránya. A kemoterápiák száma 3,8-4,3 százalékkal csökkent, a sugárkezelések száma pedig 15,8-28,3 százalékkal esett vissza.

Bár a tüdődaganat korai stádiumban még alig ismerhető fel, a vállfájdalom sokszor lehet gyanús tünet. Hasonló a helyzet a mellhártya-rákos megbetegedése esetén is.

Az esetszámok visszaesése egyébként több dologgal is magyarázható. A tüdőrák esetében például már a gyanú kivizsgáltatása is akadályokba ütközött, a bronchoszkópiához például negatív koronavírustesztre volt szükség. Emellett a pulmonológiai osztályokon főként a COVID-19-es betegeket látták el, így a tüdőrákos betegek kezelésére szinte alig jutott kapacitás. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tevékenységét például kizárólag a koronavírus-fertőzöttek ellátása köré szervezték.

Fontos megemlíteni, hogy a műtét leginkább akkor jöhet szóba, ha a rákot már a korai stádiumban felfedezték, vagy ha az egyéb kezelések hatására műthetővé válik a beteg. A műtétek számában látható, jelentős arányú visszaesés tehát leginkább azzal magyarázható, hogy sokkal kevesebb rákos beteg jutott el még időben a diagnózisig és a kezelésig. – az onkológiai műtéteket ugyanis még átmenetileg sem függesztették fel.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra