Szemünk árulkodik a cukorbetegségről

A szemlencse vizsgálatával előre jelezhető a 2-es típusú diabétesz és az azt megelőző prediabétesz - állítja egy új, úttörő tanulmány.

A kis létszámú kutatás, amelyet Mitra Tavakoli vezetett, a szemlencsét egy újonnan kifejlesztett biomikroszkóppal vizsgálta meg. A műszer beavatkozás nélkül méri meg az úgynevezett késői glikációs végtermékek (AGEs) koncentrációját a szervezetben - olvasható a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. Ha az AGEs mennyisége nő, az sokféle betegség, köztük a cukorbetegség egyik szövődményének, a szemidegkárosodásnak a kialakulásában játszik szerepet.

szemvizsgálat, szemlencsevizsgálat, szemidegkárosodás, diabétesz, cukorbetegség, prediabétesz
A cukorbetegség kialakulásának megelőzésében a korai felismerés a kulcs. Fotó: iStock

A prediabétesz is kiszűrhető így

Az úttörő jellegű kutatásba összesen 40 hasonló korú alanyt vontak be. A résztvevők fele 2-es típusú diabéteszben szenvedett, a többiek azonban egészségesek voltak. Az alanyok átfogó egészségügyi vizsgálatokon estek át, többek között biomikroszkópos szemlencsevizsgálaton is. Ennek során a szemlencsére egy kék fénynyalábot irányítottak, majd megmérték a visszavert zöld fényben az úgynevezett autofloreszcenciát, ami jelezte az AGEs koncentrációját. Az autofluoreszcencia a szövet vagy a sejt saját molekuláiból származó háttérfluoreszkálás, ami leggyakrabban a vizsgált szövet bizonyos fehérjéiből származik.

Jelek, hogy cukorbeteg, csak nem tud róla - kattintson!

A szakemberek azt látták, hogy a diabéteszes résztvevők szervezetében lényegesen magasabb volt az AGEs szintje, valamint azoknál is, akiknél prediabéteszt állapítottak meg. Ez a cukorbetegség előtti állapot, amikor a vércukor már magasabb a normálisnál, de még nem éri el a kóros szintet. Ezt az állapotot a cukorbetegség előszobájának is nevezik.

A korai felismerés a kulcs

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy akár tíz év is eltelhet a prediabétesz diagnózisa és a 2-es típusú cukorbetegség jelentkezése között, ezért a korai felismeréssel és kezeléssel megakadályozható a diabétesz kialakulása. "Ugyan szükség van még nagyobb léptékű és hosszabb távú klinikai vizsgálatokra is, hogy az első eredményeket megerősítsük, az új vizsgálat a korai felismerés és a kezelések nyomon követésének jó eszköze lehet" - mondta a kutatás vezetője.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra