Ezért kell a terhességi diabéteszt gyorsan kezelni

A várandósság alatt kialakulhat olyan állapot, amely veszélyeztetik mind a kismama, mind a baba egészségét. Ez a helyzet például a terhességi diabétesszel, amely napjainkban igen sok nőt érint.

A terhességi diabéteszt gyorsan kezelni kell

Mi a terhességi/gesztációs diabétesz? Terhességi diabéteszről akkor beszélünk, ha a cukorbetegség a terhesség során jelentkezik. Mivel a terhesség eleve fokozza a cukorbetegségre való hajlamot, ezért a 24. és 28. terhességi hét között terheléses vércukor vizsgálatot kell végezni. A betegségről a linkre kattintva olvasahat bővebben.

A betegség mielőbbi terápiája kiemelten fontos, s ez olykor alaposan felboríthatja a leendő anyuka mindennapjait. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a terhességi cukorbetegség kialakulásának okairól, kezeléséről, dr. Babai László életmódorvos, telediabetológia szakértő pedig arról beszélt, hogy miként lehet megkönnyíteni a kismamák napjait.

A cukorbetegséget a várandósság során kötelezően szűrik a 24 -28-ik héten, sőt a fokozott rizikócsoportba tartozó nőket először a 12-20-ik héten. (Negatív eredmény esetén a 24 -28-ik héten ismét el kell végezni a terhelést). Ennek oka, hogy a terhességi diabétesz igen veszélyes állapot, amit mihamarabb kezelni kell, ugyanis akár a magzat elhalását és koraszülést is okozhat !

terhességi diabétesz, terhességi cukorbetegség diabétesz telediabetológia diabétesz vércukorszint életmódváltás terhesség
A terhességi diabétesznek nem mindig vannak tünetei, ezért szükséges a vizsgálat

A terhesség növeli a cukorbetegség rizikóját

Gesztációs, azaz terhességi cukorbetegségről akkor beszélünk, amikor a kismamánál a várandósság során alakul ki a diabétesz, illetve ha csupán ekkor derül fény a magas vércukorszintre . A terhesség során olyan változásokon megy keresztül a szervezet, amely megnöveli a betegség rizikóját. Ekkor ugyanis a nőknél inzulinrezisztencia alakul ki, mivel a méhlepény által termelt anyagok csökkentik a sejtek inzulinra való érzékenységét.

Ekkor az anya hasnyálmirigye több inzulint kezd termelni, hogy ellensúlyozza a glükóz mennyiségét. Ám előfordulhat - főleg, ha a kismama a terhesség előtt alapból inzulinrezisztenciával küzdött -, hogy a probléma olyan méreteket ölt, amikor a fokozott inzulintermelés már nem elég, így a vércukor szintje megemelkedik és kialakul a cukorbetegség.

A túlsúlyos, idősebb kismamák vannak veszélyben?

Manapság sok ember küzd anyagcserezavarokkal, túlsúllyal, illetve a kismamák életkora is emelkedik, amelyek mind megnövelik a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az édesanya vércukorszintjének zavara a magzatra is nagyon rossz hatást gyakorol, mert a baba inzulinszintje is megemelkedik, károsodik a tápanyag- és oxigénellátást nyújtó placenta keringése, ráadásul a magzati súly túlságosan nagyra nőhet, és megnő az esélye, hogy a baba alacsony vércukorszinttel jön a világra.

A gesztációs diabétesszel küzdők gyermekei veszélyeztettek, minden 3-4-ik gyermek esetében számolni kell a diabetes fokozott kockázatával. A koraszülés és egyéb szövődmények kialakulásának elkerülése miatt fontos, hogy a kismama mielőbb megfelelő terápiában részesüljön!

Fontos a személyre szabott diéta

Amennyiben terhességi cukorbetegséget állapítanak meg, a betegnek diétát kell tartania, amelynek során meghatározott időpontokban meghatározott mennyiségű szénhidrátot fogyaszthat. Fontos a személyre szabott diéta betartása, amelynek összeállításában dietetikus szakemberre van szükség.

Terhességi cukorbetegség esetén szigorú diétát kell tartani, terhességi cukorbetegség diabétesz telediabetológia diabétesz vércukorszint életmódváltás terhesség
Terhességi cukorbetegség esetén szigorú diétát kell tartani

Ő az, aki tájékoztatást ad a gyorsan és a lassan felszívódó szénhidrátok megfelelő beviteléről, a táplálékok napi elosztásáról, az kismama maximális szénhidrát és kalória fogyasztásáról. Ha ennek ellenére a vércukorértékek magasabbak maradnak a kívántnál, az orvos inzulinterápia elkezdéséről is dönthet a glükózszint normalizálása érdekében. "A kezelés semmilyen kárt nem okoz a magzatban, így bátran alkalmazható, akár a várandósság végéig" - mondja dr. Porochnavecz Marietta.

Fontos a rendszeres mozgás is

Emellett rendszeres testmozgást is javasolnak, ugyanis edzéssel természetes úton lehet csökkenteni a vércukor szintjét, ráadásul a mozgás segít a kismamának az ideális testsúly elérésében is. A szülést követően általában a terhességi cukorbetegség rendeződik, de ezek a személyek a későbbiek során veszélyeztetettebbek cukorbetegség szempontjából. A szülés után 6 -12 héttel javasolt terheléses vércukor vizsgálat, hogy kiderüljön, fennmaradt-e bármilyen anyagcserezavar.

A legfrissebb szakmai ajánlások a következőket tartalmazzák terhességi diabetes esetén:

  • A kezelésnél a táplálkozásterápia és a mozgás is (életmód-kezelés) megelőzi a gyógyszert: a megfelelő szénhidrát- és energiatartalmában meghatározott, napi 5-6 alkalomra elosztott étrend, valamint a terhelhetőséghez és edzettséghez igazodó napi gyakoriságú fizikai aktivitás, a testsúly kontrollja elegendő a kívánt állapot eléréséhez és fenntartásához.
  • Mind a pregesztációs, mind gesztációs diabéteszben fontos az éhomi, a pre- és a postprandialis (vagyis az étkezés előtti és utáni) vércukorértékek szoros követése.

Az önellenőrzés is fontos, mert:

  • azonnali tájékoztatást ad az aktuális vércukorértékről;
  • lehetővé teszi az éhomi (étkezés előtti) és postprandialis vércukor meghatározását;
  • növeli a kezelés biztonságát, lehetőséget ad a hipoglikémia felismerésére;
  • segít az antidiabetikus kezelés meghatározásában, esetleges módosításában;
  • hozzájárulhat azanyagcsereállapotának javulásához.

A gesztációs diabétesz a szűrővizsgálaton mindenképpen kiderül, tünete viszont nem feltétlenül van. Ez az oka, hogy mindenképpen szükséges a szűrővizsgálat elvégzése. A súlyosabb fokú cukorbetegségnek már értelemszerűen vannak tünetei: ezek ugyanazok, mint a klasszikus cukorbetegségnél. Részletek!

Teljes életmódváltásra van szükség

Terhességi cukorbetegség esetén a kismamának teljes életmódváltásra van szüksége, ami egy merőben más étkezést és mozgást jelent, mint amit korábban követett és megszokott, ráadásul meglehet, hogy az állapot gyógyszeres kezelést is kíván. A betegnek napok alatt el kell sajátítania a vércukorszint megfelelő szinten tartását, a hipoglikémia elkerülését. Dr. Babai László szerint a tanulási folyamatban segíthet a szakember tudását közelebb hozó telediabetológia, amivel az orvos "rápillantását" gyakoribbá lehet tenni, s két személyes vizit között is megoldható.

A legelején ekkor is szükség van személyes konzultációra, hogy felmérhető legyen a kismama állapota és fontos útmutatásokat kapjon, ám utána a telediabetológia segítségével már nem kell a fizikai jelenlét. Ekkor ugyanis a vércukormérővel mért adatok betáplálhatók egy központi informatikai rendszerbe, és a program könnyen átlátható grafikonokat készít belőlük.

Nem csupán a vércukor értékeket lehet felvinni, hanem az elfogyasztott táplálékokat, a testmozgást, sőt, az esetleges rosszulléteket is. A kezelőorvos - és a dietetikus - ezeket az adatokat mind látja, így nyomon tudja követni az állapot alakulását, és szükség esetén módosíthatja a terápiát anélkül is, hogy személyes találkozásra sor kerülne.

Forrás: Cukorbetegközpont

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra