Cukorbetegséggel az utazás is nagyobb kihívást jelent

A nyaralás, síelés, vagy egy külföldi utazás megváltoztathatja a cukorbetegek megszokott életkörülményeket, így az utazás előtt érdemes szakorvossal is konzultálni az esetleg felmerülő problémákról. A témában dr. Tänczer Tímea Ágnes, a Budai Endokrinközpont diabetológus főorvosa van a segítségünkre.

A pihenés mindenkinek jár, ám cukorbetegséggel nagyobb odafigyelést igényel. Sajnos a cukorbetegek a nyaralás alatt sem hagyhatják figyelmen kívül az addig megszokott kezelési rendszer szabályait.

A különböző kultúrák eltérő konyhája a betegeknek gondot okozhat. Egyes országok kenyerei, nemzeti ételei, vagy fast food-jai ugyanis sokkal nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak, szénhidrátot, mint az itthon megszokottak.

Ha szervezett utazáson vesznek részt, - fejti ki dr. Tänczer Tímea Ágnes, a vércukor ellenőrzéssel könnyen ellenőrizheti betegünk az elfogyasztott ételek vércukor emelő hatását.

Akinél cukorbetegséget diagnosztizálnak, az első időszakban könnyen kétségbe eshet: hogyan fogja betartani az előírt diétát, képes lesz-e lemondani a megszokott ételekről, miként kell újjászervezni az életét, hogy a betegségét minél jobban kordában tudja tartani? Ehhez adunk néhány tippet. Kattintson! Repülőgépes utazás során gondoskodni kell az utazás időtartamára is a szénhidrátbevitelről. Célszerű a vércukormérőt, az inzulinadagoló peneket és megfelelő táplálékot a kézipoggyászban elhelyezni, ehhez azonban a kezelőorvos által kiállított orvosi igazolás is szükséges.

A kikapcsolódás alatt a megszokott mozgásmennyiség is változik. Egyesek teljesen elhagyják a sportot arra a néhány hétre, amíg pihennek, mások éppen ellenkezőleg, sokkal többet úsznak, túráznak, eveznek vagy más mozgásformának hódolnak. Ahogyan az étkezések, a mozgás is jelentősen befolyásolhatja a cukoranyagcserét, ezért az inzulinnal kezelt cukorbetegek körében inzulinadagjuk módosítására lehet szükség.

Cukorbetegként nyaralás alatt is érdemes mozogni

Nyaralás során fel kell hívnunk betegeink figyelmét a hőség veszélyeire is. A megfelelő mennyiségű, napi 2,5-3 liter folyadékfogyasztás elengedhetetlen. A tűző napot kerüljék és fordítsanak figyelmet bőrük védelemére.

Fontos a megelőzés

Alapfeltétel, hogy a cukorbetegek vigyék magukkal a kezelésükhöz szükséges gyógyszereket, inzulin készítményeket, a beadásukhoz szükséges eszközöket és vércukormérő készüléket. Fontos felhívni a figyelmet a gyógyszerek, inzulinok tárolásnak megfelelő hőmérsékletére, mind az utazás, mind a szabadság teljes időtartama alatt. Tanácsos külföldi utazás esetén utasbiztosítás megkötése, és ha az adott ország nyelvén nem kommunikál a beteg, betegkártya elhelyezése a személyes iratok között. A hipoglikémia (vércukoresés) elhárítására mindig legyen a kézitáskában szőlőcukor, vagy gyümölcslé.

Nyaralás, pihenés előtt minden esetben érdemes szakemberrel is ellenőriztetni a vércukor értékeket, valamint megbeszélni az összes felmerülő kérdést.

Forrás: Budai Endokrinközpont

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: