A cukorbetegség veszélyét ez is növeli

Svájci tudósok összefüggést találtak a hasnyálmirigy sejtjeiben lévő biológiai óra zavara és a 2-es típusú diabétesz kialakulása között.

Természetes biológiai órája - más néven a cirkadián ritmus - segítségével a szervezet képes alkalmazkodni a földi élet szabályos időszakonként ismétlődő változásaihoz. A szervezet szinte minden sejtjében van egy úgynevezett molekuláris óra, amely a nappalok és éjszakák váltakozásának 24 órás ciklusához igazítja azanyagcsereműködését.

2-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú diabétesz, cirkadián ritmus, belső óra, sejtek
Cukorbetegség is lehet a belső óra zavarából. Fotó: iStock

Bajt okoz a belső óra zavara

Cirkadián ritmusunkat így tehetjük rendbe - kattintson ide!

A belső óra zavarai általában a gyakori időzónaváltásokra, a rendszertelen munkaidőre vagy az öregedésre vezethetők vissza. Egyre több bizonyíték mutat ugyanakkor arra, hogy ezek a zavarok jelentősen befolyásolják az anyagcsere-betegségek, köztük a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A belső óra zavara ugyanis gátolhatja a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található sejtek hormontermelő működését - ezek a sejtek választják ki a vércukor szabályozásában kulcsszerepet játszó inzulint és glukagont.

Így lesz cukorbetegség a zavarból

A Genfi Egyetem (UNIGE) és a Genfi Egyetemi Klinikák (HUG) kutatói a közelmúltban összehasonlították 2-es típusú diabéteszes és egészséges emberek hasnyálmirigysejtjeit. A szakemberek elsőként igazolták, hogy a betegek Langerhans-szigeteinek sejtjeiben sérült a biológiai óra, ami együtt járt a hormonkiválasztás zavarával. A nobiletin nevű, citromhéjból kivont vegyület segítségével viszont a kutatóknak sikerült "kijavítaniuk" az elromlott biológiai órát, valamint részben helyreállítani a szigetsejt működését.

Két évvel ezelőtt az egyetem kutatócsoportja rágcsálóknál már kimutatta, hogy a hasnyálmirigysejtek cirkadián ritmusának megzavarása károsítja az inzulin- és glukagontermelést, így elősegítheti a cukorbetegség kialakulását. "Amikor laboratóriumban emberi hasnyálmirigysejtek tenyészetében mesterségesen megzavarták a biológiai órát, a két kulcshormon kiválasztása is sérült. A következő lépés az volt, hogy megnézzük ugyanezt a betegek hasnyálmirigysejtjeiben" - magyarázta Volodymyr Petrenko, az új tanulmány vezető szerzője.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső