Így változik meg a virsli 2017-ben

Szilveszter és az Újév egyik slágertermékének számít a virsli, melyből óriási választék áll a vásárlók rendelkezésére. Tartalmát tekintve a termékek azonban eltérőek lehetnek, jövőre ráadásul megváltoztatják a virsli definícióját is.

Elsősorban a gyerekek körében töretlen népszerűségű a virsli, sokuk számára a kedvenc húsételek egyike. Ellenzői szerint ugyanakkor ezek a termékek távolról sem számítanak minőségi élelmiszernek, hústartalmát pedig szójával és ízfokozóval helyettesítik. Népszerű vagy sem, szilveszterkor már hagyományszerű a virsli fogyasztása, a boltok polcai pedig a növekvő kereslet miatt szinte roskadoznak ezektől a termékektől. Hogyan választhatjuk ki a megfelelőt a termékek közül? A Szupermenta összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat!

Mennyi baromfihúst tartalmaz egy baromfivirsli?

A Magyarországon hagyományosan előállított és ismert hústermékek minőségi tulajdonságaira vonatkozó követelmények a Magyar Élelmiszerkönyvben (MÉ) olvashatók. Ebben feketén-fehéren szerepel az is, hogy mely termékeket lehet virsliként értékesíteni. A virsli megnevezés jelenleg a legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstölt, (vízgőzzáró műbélbe töltött termék esetén) füstöletlen, vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú készítményekre alkalmazható. A hústartalomnak a késztermékre vonatkoztatva legalább 40 százaléknak kell lennie, nem igaz tehát, hogy a virsli szinte semennyi húst nem tartalmaz.

Jövő augusztustól új szabályozás érvényes a virsli összetételére
Jövő augusztustól új szabályozás érvényes a virsli összetételére

További előírás a virslire vonatkozóan, hogy a termék nevében az adott állat neve (például sertés, marha, borjú, pulyka) csak akkor tüntethető fel, ha a termék hústartalmának legalább 70 százaléka az adott állatfajtából származik. Tehát például akkor nevezhető "sertésvirslinek" a termék, ha 40 százalékos hústartalmának 70 százaléka sertésből származik. Vegyes baromfihús felhasználása esetén a termék neve a "baromfi" jelzőt viselheti.

Bizonyos termékeket valamilyen kiválóságra utaló jelzővel hoznak forgalomba ("extra", "príma", "eredeti" vagy "különleges"). Erre csak akkor van lehetőség, ha a termékek hústartalma a késztermékre vonatkoztatva legalább 1,3-szorosa a jelző nélküli termékhez képest, illetve ha a termékek előállításához csak húseredetű fehérjét használnak.

Svéd kutatók megállapítása szerint kapcsolat van a feldolgozott húsok, például a szalonna és a szalámik fogyasztása és a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata között. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

A virsli burkolatának minőségét is törvényileg szabályozzák. Az előírás szerint virsli megnevezésű termékek természetes vagy műbélben hozhatóak forgalomba, amelyek burkolata lehet eltávolítható (főzés előtt és/vagy után) illetve nem eltávolítható. Ha a burkolatot nem lehet elfogyasztani a termékkel együtt, akkor figyelmeztető feliratot kell feltüntetni a csomagoláson. Ha a burkolat nem átlátszó, és más színű, mint a benne lévő virsli, a gyártó jogsértést követett el, mivel megtévesztette a fogyasztót.

Ilyen lesz az új virsli

2016. július 21-től megváltoztatták a Magyar Élelmiszerkönyv húskészítményekre és egyes előkészített húsokra vonatkozó előírásait, az ebben foglaltakat azonban csak legkésőbb 2017. augusztus 1-től kötelező alkalmazni. Az "új" virsli esetében nő a hústartalom kötelező minimuma, bizonyos termékcsoportoknál a fehérjetartalomé is. Íme a legfontosabb változtatások:

  • Nő a minimális hústartalom: legalább 40%-ról legalább 51%-ra
  • Nő a fehérjetartalom: legalább 10%-ról legalább 11,0%-ra
  • Csökken az átmérő: legfeljebb 30 mm-ről legfeljebb 26 mm-re
  • Csökken a nátrium-klorid-tartalom: legfeljebb 2,5%-ról 2,2%-ra
  • Új szabályként jelenik meg a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége: legfeljebb 10% lehet
  • Szigorodik az állományi előírás is, miszerint légüreg nagyságnak kisebbnek kell lennie és nem tartalmazhat nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot
)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)