A szelénhiány tünetei

Bár szelénből nincs sokra szüksége a szervezetünknek, az a kevés, ami kell, mégis nagyon fontos. Kell, hogy megfelelően működjön az immunrendszerünk, a pajzsmirigyünk, hogy szép legyen a hajunk, a bőrünk, és megfelelően működjenek az izmaink.

Napi szinten körülbelül 55 mikrogrammnyira van szükségünk belőle, illetve terhes nőknek 60 mikrogramm, szoptatós anyáknak pedig 70 mikrogramm az ajánlott mennyiség. Ha ezt nem kapja meg a szervezet, akkor a következő tünetei lehetnek.

A szelénhiány kimerültséget is okozhat
A szelénhiány kimerültséget is okozhat

Izomfájdalom, izomgyengeség

A szelén hiányára az izmok, sőt az ízületek is fájdalmassá válhatnak, meggyengülhetnek. Ilyenkor afájdalommellet gyengeséget, érzékenységet tapasztalhatunk az egész test területén. A krónikus izomproblémákban szenvedőknél gyakran diagnosztizálnak szelénhiányt.

Problémák a szaporítószervekkel

A szelén szerepet játszik a test, illetve a sejtek, szervek növekedésében is. Szükség van rá az hímivarsejtek mozgékonyságához, illetve a vetélés kockázatának csökkentéséhez is. Bizonyos reprodukciós problémák a nők és a férfiak esetében is kapcsolatban állhatnak a szelénhiánnyal.

Kimerültség, súlynövekedés, hajhullás

A szelén létfontosságú apajzsmirigyhormonjainak termelődéséhez és működéséhez is. Ha nincs belőle elég, akkor a pajzsmirigy alulműködhet - ez nagyon gyakran olyan esetekben következik be, amikor szelén mellett jódból sem jut elég a szervezetbe. A tünetek közé tartozhat ilyenkor a hízás, a kimerültség, az izomgörcsök, a fázósság, a menstruációs zavar és a libidócsökkenés vagy libidóvesztés is.

Ha beteg a pajzsmirigy A pajzsmirigy betegségei sok ezer embert érinthetnek, és nagyon sokan nem is tudnak a betegségünkről, vagy éppen azzal nincsenek tisztában, hogy milyen súlyos szövődményeket okozhat, ha nem működik rendesen a pajzsmirigy. Részletek!

A szelénhiányra bizonyos emberek hajlamosabbak lehetnek, például akik hosszabb ideje vesznek részt dialízisben, HIV-fertőzöttek, vagy valamilyen felszívódási zavaruk van.

Forrás: curejoy.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)