A kialvatlanság lehet a nassolás oka

Az orrunk lehet a ludas, ha a zsírosabb, kalóriadúsabb harapnivalók után nyúlunk egy álmatlan éjszaka után.

Egy lépéssel közelebb kerülhettünk táplálkozásunk, pontosabban az egészséges és egészségtelen ételek közötti választásaink mögött álló agyi folyamataink megismeréséhez, hála egy frissen publikált kutatásnak. A Northwestern Egyetem kutatói szerint ugyanis, ha kialvatlanok vagyunk hamarabb nyúlunk egy cukros fánk vagy egy jó kis pizza után.

Kifinomul a szaglás

Kiderült, két folyamat is végbemehet egymással párhuzamosan agyunkban egy álmatlan éjszaka után. Egyrészt az orrunk felélesíti az agy számára az ehető ételek illatát, hogy még könnyebb legyen azokat észrevenni. Másrészt az agy két fontos területének kommunikációja ilyenkor megtörik, s emiatt hozunk könnyebben helytelen döntést. Az eLifban megjelent, s a Sciencedaily által idézett tanulmány szerzői szerint, az agy a kialvatlanságot, s egyben a két területe közötti kommunikációs törésből fakadó információhiányt kompenzálja túl energiában gazdag ételek választásával.

"Akár az is elképzelhető, hogy az agy egyik területe képtelen megfelelően értelmezni a szaglókéregre érkező élesebb jeleket, s emiatt választhatjuk a chipset vagy más édességet" - mondta a kutatás rangidős szerzője, Thosten Kahnt, a Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Intézetének neurológus professzora.

szaglás, nassolás, egészség
szaglás, nassolás, egészség

Az agy egyik része "nem veszi az adást"

Ezzel azonban még nem elégedtek meg a tudósok, ők ugyanis azt vizsgálták, hogy a kísérletben résztvevő 29 nő és férfi döntéseit miért és hogyan befolyásolja a kialvatlanság, s hogyan lehet mindezt megváltoztatni.

A résztvevőket két részre osztották és különböző rendben vonták meg tőlük az alvást (az egyik csoportnál 4 hét normálalvásután csak négy órát biztosítottak, a másiknál fordítva). Az éjszakától függetlenül napközben egyformán tálaltak számukra ellenőrzött mennyiségű és minőségű reggelit, ebédet és vacsorát. Ezt követően azonban megnyitottak nekik egy nassolni-valókkal teli büfét, s mérték, hogy mit és mennyit esznek.

nassolás, egészséges étkezés, egészségtelen étkezés
nassolás, egészséges étkezés, egészségtelen étkezés

Ám, mielőtt még csokis kekszek és chipsek csábításának adták volna át őket, fMRI vizsgálat (funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat) alá vetették a 18-40 éves alanyokat, akiknek élelmiszerek, valamint egyéb, nem ehető dolgok illatát mutatták, s figyelték, hogy az agyuk hogyan reagál minderre. Kimutatták, hogy a piriform kéreg (ide érkezik meg először az agyba az orrból jövő szaginformáció) és az insula a kialvatlanoknál nem kommunikálnak megfelelően. Ez azért is gond, mert így a piriform kéregből pont az az agyterület (insula) nem kap elég információt, ami az ételbevitellel, illatokkal, ízekkel és a gyomorban lévő táplálék mennyiségével kapcsolatos döntéseket hozza. Ezt alátámasztotta, hogy a büfében azok, akik nem tudták kialudni magukat a magasabb energiatartalmú ételeket választották.

Van itt még valami...

Már korábban is vizsgálták a kialvatlanság szervezetre gyakorolt hatását, s azt állapították meg, hogy olyankor bizonyos endokannabinoidok termelődése megváltozik. Ezek a vegyületek - amiket testünk természetesen állít elő - az étvággyal, valamint az agyunk ételek illatára adott reakcióival állnak szoros kapcsolatban.

"Ezeket az információkat összevetettük a kialvatlanság utáni táplálékbevitellel, s azt vizsgáltuk, hogy az, ahogyan az agyunk reagál az ételek illatára vajon az endokannabinoidok változásának köszönhető-e" - magyarázta Kahnt professzor, hozzátéve: arra voltak kíváncsiak, hogy ez vezet-e ahhoz, hogy másképp együnk.

A kutatók tehát a fent leírtak mellett a résztvevők vérében kétféle endokannabinoid (2-AG és 2-OG) szintjét is vizsgálták. Rájöttek, az egyik alkotóelem, a 2-OG szintje megemelkedett a kialvatlan éjszakát követően és ez az emelkedés kapcsolatban állt az ételválasztás változásával.

Az insula és a piriform kéreg kapcsolódásának csökkenése összefügg a szervezetben kimutatott 2-OG növekedésével. Amikor a piriform kéreg nem tudott megfelelően kommunikálni az insulával, akkor az emberek elkezdtek magasabb energiatartalmú ételeket enni - mutatott rá a tanulmány vezető szerzője.

S, hogy mi lehet a megoldás?

"Eredményeink alapján megállapíthatjuk, hogy a kialvatlanság fogékonyabbá teheti az agyunkat a csábító ételillatokra, ezért talán megéri egy kitérőt tenni legközelebb, hogy elkerüljük a helyi fánküzletet, amikor a hajnali járattal repülünk" - tette hozzá Kahnt professzor.

Forrás: Sciencedaily.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció