9 dolog, amely árthat a májunknak

Az alkohol csak egy a potenciális májkárosító tényezők közül.

A máj az egyik legnagyobb és legfontosabb szervünk. Feladata többek közt a testünkbe jutó méreganyagok lebontása, az emésztés segítése, de szerepet játszik a fertőzések legyőzésében is, valamint itt találhatóak testünk glükózraktárai. A máj fontos szerv, de egyben igen sérülékeny is - ha kedvezőtlen hatások érik, hegesedés alakul ki rajta, amely visszafordíthatatlan károsodáshoz és rákhoz is vezethet. Sokan az alkoholizmussal hozzák összefüggésbe a májkárosodást, de nem az alkohol az egyetlen, amellyel árthatunk a májunknak. Hanem például az alábbiakkal is.

Túlsúly

Ha a máj sejtjei túl sok zsírt tárolnak, a nem alkoholos zsírmáj (angol rövidítéssel NAFLD) nevű betegséghez vezethet. Pontosan az orvosok sem tudják, mitől alakul ki, de a túlsúlyt, a magas vérnyomást, a magas triglicerid-szintet, illetve a több kóros állapot együttes fennállását jelző metabolikus szindrómát is összefüggésbe hozták a nem alkoholos zsírmáj kialakulásával. Míg korábban főleg negyvenes-ötvenes éveikben járó pácienseknél diagnosztizálták, előfordulása manapság egyre gyakoribb a fiataloknál is. Szakemberek szerint hamarosan ez a májbetegség lehet a májátültetések vezető oka az Egyesült Államokban.

Naponta ennyi kávé menti meg a májat Napi 3-5 csésze kávé elfogyasztása közel a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát - mutatják a témában végzett legújabb kutatások. Kattintson a részletekért!

Cukros üdítők

Több tanulmány is rámutat a cukros üdítők fogyasztása és a zsírmáj kialakulása közti összefüggésekre. A betegség kialakulásának kockázata még magasabb a túlsúlyos vagy elhízott fogyasztók körében.

Paracetamol-tartalmú gyógyszerek

Aki ezeket nagy dózisban szedi, nagyobb eséllyel teszi ki magát májelégtelenség kockázatának.

Egyéb pirulák, drogok

Természetesen nem csak a paracetamoltartalmú orvosságok okozhatnak májkárosodást. Például a teljesítménynövelésre is használt anabolikus szteroidok, illetve a heroin, a kokain és más disszociatív drogok is ártanak a májnak.

A cukros üdítők is hozzájárulhatnak a zsírmáj kialakulásához
A cukros üdítők is hozzájárulhatnak a zsírmáj kialakulásához

Hepatitis

A krónikus Hepatitis B és C világszerte a májrák legfőbb okozói. Előbbi ellen a nyolcvanas évek eleje óta létezik védőoltás, utóbbit viszont még mindig sokan kapják el fertőzött vérrel, tűvel, szexuális partner révén, vagy ritkábban vérátömlesztéskor. Ha időben diagnosztizálják és kezelik, az szó szerint életet menthet.

Örökletes betegségek

A hemokromatózis (veleszületett vasanyagcsere-zavar) vagy a Wilson-kór is ilyen, mindkét betegség jól kezelhető.

Autoimmun-betegségek

Ezek közül az egyik az autoimmun hepatitis (amikor azimmunrendszera májat kezdi el támadni), a másik a primer biliaris cirrhosis (PBC). Mindkettő főleg nőknél jelentkezik, és hegesedéshez, majd májelégtelenséghez vezethet. Ha idejében diagnosztizálják, jól kezelhetőek, és a beteg várható élettartama nem rövidül e betegségek miatt.

Dohányzás

A cigarettában lévő méreganyagok gyulladást idézhetnek elő a májban. Ez hegesedéshez vezet, később ebből alakulhat ki májzsugor vagy májrák.

Alkohol

Az alkoholisták 10-15 százalékának kezd el hegesedni a mája, és világszerte az alkohol a májzsugor és egyéb májbetegségek egyik legfőbb oka. Ha mértékkel vagy egyáltalán nem fogyasztunk szeszes italokat, akkor sokat teszünk májunk egészségének megóvásáért.

Forrás: Health.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)