Amit a pollenallergiáról tudnunk kell

Magyarországon nagyjából 250 virágzó növényfaj viselkedik allergénként. Vajon mitől függ, hogy ki lesz ezekre allergiás, és hogyan enyhíthetjük a tüneteket?

A hazai népesség nagyjából 20-25 százaléka szenved légúti allergiás náthában és/vagy kötőhártya-gyulladásban. A betegek száma az utóbbi 10-15 évben megduplázódott és folyamatosan nő. Előrejelzések alapján 20 év múlva eléri az 50 százalékos arányt. Egyre többen fordulnak tehát orvoshoz szénanáthás tüneteikkel. A leggyakrabban felmerülő kérdésekre dr. Potecz Györgyi , a Budai Allergiaközpont főorvosa válaszolt.

Mi okozza az allergiás tüneteket?

Az allergia lényegében a immunrendszer túlzott reakciója a környezetünkben található - egyébként ártalmatlan - anyagokra. Ezeket az anyagokat a szervezet allergénként ismeri fel, ezért ellenanyagot termel. Légúti allergiánál ez az IgE típusú specifikus ellenanyag. Pollenallergia esetén az allergén a pollen, vagyis a virágos növények virágpora.

allergia, pollenallergia, légúti allergia, pollenszezon, allergiás reakció,
A kezeletlen allergiának komoly szövődményei lehetnek. Fotó: 123rf

Melyek a gyakori allergén növények?

Magyarországon a mintegy 2000-féle virágzó növényből körülbelül 250 faj pollenje viselkedik allergénként. Leginkább a szélbeporzású növények szerepelnek ezek között. A Magyarországon allergénként szereplő főbb csoportok pollenszórása sokszor már februárban elkezdődik - a mogyoróval -, majd a fafélék, májustól pedig a fűfélék következnek. Ekkor virágzik a nyárfa is, amelynek magszőre sokakat kínoz, de ez is inkább az erre tapadó fűpollen miatt okoz tünetet. Maga a nyárfa pollenje kevéssé allergén. Erősen allergén a sokféle fű pollenje, majd július végétől a gyomfélék - például a parlagfű - okoznak kellemetlen panaszokat az érzékenyeknél.

Mitől függ, hogy ki lesz allergiás?

Mit kell tudni allergiavizsgálat előtt? A válaszért kattintson ide!

Az allergiás betegség kialakulásában bizonyított szerepe van a genetikai hajlamnak. Allergiás szülő gyerekénél az allergia megjelenésének kockázata megközelítőleg 25 százalékkal, ha pedig mindkét szülő allergiás, akkor 50 százalékkal nagyobb, mint akkor, ha egyik szülő sem allergiás (ilyenkor a kockázat 10 százalék). A hajlam azonban még nem jelent betegséget, maga az allergia bizonyos külső-belső tényezők hatására alakul ki. Ez lehet környezeti ártalom, fertőzés, hormonális változás, stressz vagy akár ezek kombinációja. Érdekesen hangozhat, de a túlzott higiénés szokások, a gyermekek "steril" körülmények között tartása is az immunrendszer módosulását, vagyis az allergia kialakulását segíti elő.

Hogyan lehet a pollenallergiát kezelni?

Az allergia tüneteinek gyógyszeres kezelése nagyon fontos. Nemcsak a beteg jobb életminősége szempontjából, hanem azért is, mert az asztma kialakulásának kockázata sokkal magasabb kezeletlen allergia esetén. Az allergiára ható orrspray szteroidot vagy antihisztamint tartalmaz. Az egyéb orrspray-k használata azonban nem javasolt. Az antihisztaminos tabletta, szemcsepp szintén a tünetekre hatásos kezeléshez tartozik.

Létezik végleges megoldás allergiás tünetek ellen?

A pollenallergia oki - az allergia okára, nemcsak a tüneteire ható - kezelése az immunterápia. Ez jelenleg Magyarországon nyír-, fű- és parlagfű-allergia esetén érhető el. Egyre népszerűbb a szájon át alkalmazható immunterápia (SLIT- sublingulais immunterápia) is. Ennek előnye, hogy az allergiás immunválaszt "emlékező" immunválasszá alakítva megszüntetheti az allergiát, de legalábbis jelentősen enyhíti. Érdemes már korán megkezdeni az immunterápiát, így elkerülhető a tünetek súlyosbodása és az asztma kialakulása. Megkezdésére az allergén növény virágzása előtt legalább 2 hónappal van lehetőség.

Mi a teendő a tünetek jelentkezése esetén?

Allergiás tünetek megjelenésekor allergológushoz kell fordulni. A típusos panaszok alapján a gyógyszeres tüneti kezelés azonnal megkezdhető, vérből az allergén vizsgálata ekkor is lehetséges. Bőrteszttel vizsgálni viszont csak szezonon kívül javasolt. Ha ismert az allergén, és elérhető rá immunterápia, akkor azt a következő szezon előtt javasolt megkezdeni. Addig is tüneti kezelést lehet alkalmazni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)