Pattanás vagy herpesz? Így állapíthatjuk meg

A pattanás és a herpesz megjelenése nemcsak esztétika okokból kellemetlen, hanem gyakran fájdalmas tüneteket is okoznak. Bár mindkettő okozhat hólyagokat, egészen más okból keletkeznek, és különböző kezelést is igényelnek.

Különböző okok és eltérő kórtörténet

Pattanás (akné) elsősorban akkor jön létre, ha a faggyúmirigyek kivezető nyílásai valamilyen okból eltömődnek és gyulladás keletkezik. Leginkább az arcon fordul elő, de időnként megjelenhet a mellkason és a háton is. A különböző súlyosságú pattanások kialakulásának kockázatát elősegítik a hormonváltozások, a stressz, bizonyos ételek, keringési zavarok, vagy akár ásványi anyagok és nyomelemek hiánya is. A kezelése összetett, amelybe beletartozik a bőr gondos tisztán tartása és speciális ápolása, a megfelelő táplálkozás, valamint szóba kerülhetnek a baktériumellenes szerek vagy akár a gyógyszeres kezelés is.

A pattanásokkal szemben a herpeszt a HSV-1 vírus egyik olyan fajtája okozza, amelyet a bolygónk teljes lakosságának 98 százaléka hordozza. A kifejezetten fertőzőnek számító ajakherpesza száj körül, illetve az ajkakon jelenik meg - ritkán megfertőződhet az orr, vagy akár a szem is - és a bőrtünetek mellett más panaszokkal is együtt jár. A tünetek között lehet például a testhőmérséklet megemelkedése, fejfájás, hidegrázás, gyengeségérzet, valamint a kifejezetten herpeszre jellemző, jól felismerhető szakaszokban jelentkező panaszok.

Minél hamarabb kezdjük kezelni, annál gyorsabban elmúlik az ajakherpesz
Minél hamarabb kezdjük kezelni, annál gyorsabban elmúlik az ajakherpesz

A herpesz szakaszai

A herpesz megjelenésének első napján az ajkak környéke enyhén megduzzad, kipirosodik, ami erőteljesen feszülő, bizsergő, viszkető érzéssel jár együtt. Ezek a jól felismerhető tünetek csak a herpeszre - a pattanásra nem - jellemzőek. A következő három-négy napban előtüremkedik a vírusos folyadékkal teli hólyagok csoportja, amely körül a bőr vörösebbé és még duzzadtabbá válhat. Általában a negyedik nap környéke a legfájdalmasabb szakasz: a hólyagok kifakadnak, nyílt seb keletkezik, ami körül sok esetben jól kivehető egy piros, gyulladásos gyűrű is.

A herpesz az 5-8. napon kiszárad és a sárgás barna var alatt megkezdőik a sebgyógyulás. A pörk összehúzódása gyakran fájdalmas repedésekkel és vérzésekkel járhat együtt, amelyet viszketés vagy kellemetlen, égő érzés is kísérhet. A teljes gyógyulás csak ezt követően - nagyjából a hetedik-tizedik napon - következik be, amikor a pörk leválik, majd fokozatosan megszűnik a duzzanat, és a kipirosodás. A kezeletlen herpesz spontán gyógyulási ideje nagyjából egy-két hetet vesz igénybe.

Fertőz, és újra támadhat

A herpesz olyan erősen fertőző betegség, amelyet, ha egyszer elkapunk, örökre a szervezetünkben marad, és kiújulhat. A vírus különböző okok miatt aktivizálódhat: ilyen például azimmunrendszerlegyengülése, az ajkak kirepedezése, fogászati kezelések, terhesség, menstruáció, stressz, erős napfény, fagyos és szeles időjárás, illetve akár a szervezetnek valamiért nem tetsző ételek vagy italok elfogyasztása. Kinyomni szigorúan tilos, ami azért is fontos, mert így még inkább kiszabadul a vírusokkal teli, fertőző folyadék, ráadásul ezzel még a gyógyulási folyamatot is jócskán megnövelhetjük.

A herpesz kezelése

Miért nem szabad ecetet vagy citromlevet kenni a herpeszre? Részletek itt.

A herpeszt minél előbb kezdjük el kezelni, annál rövidebb gyógyulási szakaszra és enyhébben jelentkező tünetekre számíthatunk. A gyógyszertárakban már elérhető olyan vírusellenes aciklovir és gyulladáscsökkentő hidrokortizon hatóanyagú, vény nélkül kapható készítmény, amelyet már az első tünetek - bizsergés, feszülés, viszketés - megjelenésekor alkalmazva, megakadályozhatjuk a hólyagképződést. Használatuk abban az esetben is javasolt, ha a hólyagok már megjelennek, ugyanis ezekkel a krémekkel lerövidíthetjük a gyógyulási szakaszt.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció