Nem lesznek kancellárok az egészségügyben

Az egészségügyben egyelőre nem vezetik be az úgynevezett kancellári rendszert. A területért felelős államtitkár hétfőn újságírók előtt azt mondta, az erről szóló döntést elhalasztják 2018 áprilisa utánra.

Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott: "a kancellári rendszerről az új kormány dönt majd". Hozzátette: a kancellári rendszer kialakulásáig az Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK) fogják megerősíteni, amire négymilliárd forintot fordítanak.

Az államtitkár elmondta, a kancellári rendszer elhalasztását kudarcnak éli meg, azonban az egészségügyi rendszer működésében nem okoz komoly változást a halasztás. Véleménye szerint, ha nem lesz kancellári rendszer, akkor az ellátási párhuzamosságokat más módon kell csökkenteni az ágazatban, amihez valószínűleg pluszforrásokat kap majd a tárca.

Egyre több a kórházak adóssága

A háttérbeszélgetésen szó volt a kórházi adósságról is, amelynek mértéke szeptember 30-ai állás szerint 60 milliárd forint, ebből a 30 napon túli lejárt tartozás 45,3 milliárd forint. Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az adósság egyre kisebb mértékben emelkedik az utóbbi években, a korábbi havi ötmilliárdhoz képest mára az emelkedés mértéke hárommilliárd forint alatt van.

Egyelőre még nem vezetik be a kancellári rendszert az egészségügyben
Egyelőre még nem vezetik be a kancellári rendszert az egészségügyben

Konszolidációra szükség lesz - hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán, hozzátéve, ennek mikéntje még egyeztetés alatt van.

Megtartja alapvető feladatait az OEP

Ladányi Márta helyettes államtitkár a háttérintézmények és azon belül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) átalakításáról elmondta, az úgynevezett alapkezelési feladatai megmaradnak pénztárnak, vagyis az egészségügyi ellátás finanszírozása vagy például a méltányossági kérelmek elbírálása. A természetbeni, pénzbeli ellátások kifizetése az államkincstárhoz, a többi - javarészt gazdálkodási, működtetési - feladat pedig az egészségügyi államtitkársághoz kerül.

A kormány idén májusban döntött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átalakításáról. A változást a bürokráciacsökkentés tette indokolttá.

Arra a kérdésre, hogy az OEP átalakítása hány munkavállalót érint, Ónodi-Szűcs Zoltán nem nyilatkozott. Mindössze annyit mondott, hogy a bértömeg 20 százalékkal csökken.

Kampánytéma lesz az egészségügy

Az egészségügyért felelős államtitkár közölte, az elmúlt időszak sikereként lehet elkönyvelni, hogy a jövő évi költségvetésben 170 milliárd forinttal jut több az ágazatra, és ezen felül 40 milliárd forint a budapesti ellátás újraszervezésére.


További sikerként értékelte az egészségügyben megkezdett és az elkövetkező években folytatódó béremelési programot, és azt, hogy megkezdődött az emelt szintű szociális ápolás kérdésének rendezése is.

Ónodi-Szűcs Zoltán biztos abban, hogy az egészségügy kampánytéma lesz a választások közeledtével.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső