Felmérték a hazai orvosi szakmák állapotát

HáziPatika

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya rendhagyó kötetet jelentett meg A hazai orvosi szakmák helyzete és perspektívái a 21. század elején címmel. Nemcsak feltárták a jelenlegi állapotokat, de konkrét megoldási javaslatokkal is előálltak.

Az egyre gyorsuló tudományos-technikai fejlődés, a várható élettartam növekedése és ezzel egyidejűleg a népesség elöregedése, a betegségfogalom átalakulása, a bővülő lehetőségek nyomán fokozódó társadalmi igények világszerte új kihívások elé állítják az egészségügyi ellátórendszert, amelyek megválaszolásában kiemelt szerep jut a tudományos testületeknek.

285 ezer magyar halt meg feleslegesen

Évek óta egyik kormány számára sem prioritás az egészségügy, ez pedig az elkerülhető halálozások számában is megmutatkozott - mondta Orosz Éva, az ELTE professzora. Részletek itt!

Az általános tendenciához igazodva, az MTA elnöke, Lovász László még 2016-ban meghirdetett négy akadémiai stratégiai programot, melyek közül az egyik az egészségügy helyzetével foglalkozik. Ennek keretében az MTA Orvosi Tudományok Osztályának kezdeményezésére 2017-ben megalakult az MTA Elnöki Bizottság az Egészségért, amely stratégiai jellegű alapvetéseket készít a magyar egészségügyet érintő legfontosabb kérdésekben, fejlődési irányokat és összefüggéseket vizsgál, valamint általános javaslatokat fogalmaz meg orvosok, szociológusok, pszichológusok, egészségügyi közgazdászok segítségével - írja a Medical Online.

az egyes orvosi szakmák vezető képviselői néhány előre meghatározott szempont szerint foglalták össze szakterületük aktuális helyzetét. Fotó: iStock
Az egyes orvosi szakmák vezető képviselői foglalták össze szakterületük aktuális helyzetét. Fotó: iStock

E hosszabb távú munkával párhuzamosan azonban az Orvosi Tudományok Osztálya szükségét látta, hogy kielemezze a hazai orvosi szakmák aktuális helyzetét, és a legégetőbb problémákra konkrét megoldási javaslatokat fogalmazzon meg. A vállalkozás egyik előzményeként felmérést készítettek a nem egyetemi intézetekben folyó, klinikai jellegű kutatások sajátosságairól. A másik előzményét az osztály tagjai számára tartott előadássorozat alkotta, melyen az egyes diszciplínák vezető képviselői számoltak be szakterületük aktuális helyzetéről. Mindkét kezdeményezésből azt a következtetést vonták le, hogy a klinikai kutatás színvonala elválaszthatatlan az adott szakterület diagnosztikai-gyógyítási színvonalától. Ez alapján ha feltárják az ellátás problémáit, majd javítják annak minőségét és hatékonyságát, azzal nemcsak a gyógyító munka fejlődik, hanem a klinikai kutatások is sikeresebbek lehetnek. Ez a felismerés szolgált a most publikált kötet (mely innen tölthető le) egyik fő inspirációjául.

A könyv csak az első lépés a fejlődés útján

A kötetet szerkesztőként jegyző akadémikusok - Kosztolányi György, az MTA Orvosi Tudományok Osztályának elnöke, valamint Csiba László, az MTA Orvosi Tudományok Osztályának tagja - felkérésére az egyes orvosi szakmák vezető képviselői néhány előre meghatározott szempont szerint 42 rövid tanulmányban foglalták össze szakterületük aktuális helyzetét. A 73 szerző mindegyike évtizedeket töltött a klinikai gyakorlatban, szakmai tapasztalata, rálátása révén kompetens szakterülete egészéről átfogó képet adni.


Az összegzések elkészítésénél fontos és előremutató szempont volt, hogy a legsürgetőbb megoldandó problémák számbavételén túl a szerzők konkrét intézkedési javaslatokat is megfogalmazzanak - de ez még csak a kezdő lépés. Mint Kosztolányi György és Csiba László a kötet előszavában írta: "Talán akkor éri el leginkább a célját, ha a döntéshozók tárgyalásokat kezdenek az egyes szakmacsoportok képviselőivel, és pontról pontra megvitatják, hogy a könyvben felvetett javaslatokból mi az, ami megvalósítható, és milyen ütemezéssel."

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső