Egyre súlyosabb az ápolóhiány

HáziPatika

A nyári szabadságolások a mostaninál is nagyobb gondot okoznak az ápolók között, a helyzet egyre elkeserítőbb.

A Vasárnapi Híreknek egy neve elhallgatását kérő fővárosi ápolónő nyilatkozott arról, hogy  előfordul, hogy valakit egy-két hétre átkérnek egy másik osztályra helyettesíteni, de végül hónapokra, akár fél évre is ott ragad. Így próbálják betömni a lyukakat, de valahol mindig hiány lesz.

Kevesen mernek beszélni

A lap szerint az egészségügyben dolgozók a fenntartótól nem kapnak engedélyt arra, hogy újságírókkal beszéljenek - a kirúgást kockáztatják, ha névvel állnak szóba valamely nem kormányközeli médiummal, így a kialakult helyzetről kevesen mernek beszélni. Forrásuk szerint sok osztályon annyira siralmas a helyzet, hogy néha csak úgy tud egy nővér visszakerülni a saját osztályára, ha már felmondással fenyegetőzik. A fővárosi intézménybe, ahol az említett ápolónő is dolgozik, véleménye szerint szinte minden osztályra fel lehetne venni 4 ápolót.

"Nálunk az intenzív osztályon csak három állandó ápoló van, a többiek helyettesítők vagy külsős alkalmazottak. Ez különösen megterhelő, mert az 'állandók' folyamatosan oktatják az újakat is, ami rengeteg pluszenergia. Ezért csalódás, mikor 1-2 hónap után továbbállnak egy másik kórházba" - idézi a lap az ápolónőt, aki szerint nem a pénz a lényeg, néha többet ér egy szabad hétvége, mint még 20 ezer forint. Elmondása szerint akik még dolgoznak, annyira túlterheltek, hogy alig tudnak pihenni, a fiatalok közül pedig kevesen igazán rátermettek.

 Egyre súlyosabb a hiány az ápolókból
Sok ápoló akár 200-240 órát is műszakban tölt

200-240 órát töltenek műszakban

"Van olyan ápoló, akinek egy hónapban mindössze 4-5 szabadnapja van, a többi napon dolgozik, általában 12 órákat. Összesen 200-240 órát töltenek a műszakban egy hónapban, ami egyenes út a kiégéshez. Sok beteg ezért panaszkodik arra, hogy nem megfelelően beszélt vele egy nővér, mert szegény már annyira kimerült, hogy nem tud másként szólni. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbbször nincs megfelelő munkaruha, védőeszköz sem, így még inkább magukra vannak hagyva az ápolók a rendszerben" - nyilatkozta Eisenhauerné Fördös Andrea, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke a Vasárnapi Híreknek, aki szerint a jelenlegi béremelés is csak egy felfújt labda, sok szakterület, például a védőnők és az alapellátásban dolgozók is kimaradtak. A 8 százalékos emelések általában bruttó 20 ezer forintot jelentenek maximum a nővéreknek, de a többségnek inkább csak néhány ezer forintot.

Ösztöndíjakkal próbálkoznak

A lap a szakszervezet alelnökét arról is kérdezte, miért olyan kevés a fiatal ápoló, amit ő részben az oktatási rendszer megváltoztatásával magyaráz. Miután eltörölték a szakirányú érettségit, most csak érettségire épülő 3 éves szakápolói képzés érhető el, négy évvel viszont már diploma is szerezhető, ami sokkal magasabb végzettséget és több lehetőséget is jelent.

Hogy többen válasszák az ápolói szakmát, a kormány nemrég ösztöndíjakat is meghirdetett: a fiatalok, akik érettségi után OKJ-s ápolói képzésben vesznek részt, havi 40 ezer forintot kaphatnak, de ennek feltétele, hogy a szakképesítés megszerzését követően a pályázók legalább annyi ideig dolgozzanak a megszerzett szakképesítésüknek megfelelő munkakörben egy hazai közfinanszírozott intézményben, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták. Erre pedig már csak kevesen hajlandóak.

Emellett a diplomás ápolók további képzését is támogatják a Michalicza-ösztöndíjjal, amely félévenként akár 670 ezer forint is lehet, és amelynek célja, hogy a magasan képzett ápolók az orvosoktól is átvehessenek feladatokat. De Eisenhauerné Fördös Andrea szerint sokan nehezen tudják megoldani a részvételt a képzésen, mert emiatt havi 7-8 napot is hiányoznak, amit nem minden munkáltató néz jó szemmel.

Nagy a hiány a fővárosban

A legnagyobb fővárosi intézményekben is kevés a szakdolgozó: Budapesten a Semmelweis Egyetem honlapján jelenleg összesen 15 ápolói, 9 szakápolói, 11 szakasszisztensi és 4 gyakorló ápolói álláshirdetés található, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet is alkalmazna minimum hét ápolót a különböző osztályaira, de a Szent Margit Kórház és az Uzsoki utcai kórház is keres szakdolgozókat. A Heim Pál Gyermekkórház honlapján pedig 5 ápolói és 5 szakápolói állást hirdettek meg.


Vidéken is hasonló a helyzet

A helyzet vidéken is hasonló: a győri Petz Aladár kórház akár ötven-hatvan ápolót azonnal fel tudna venni - itt havonta két-három fiatal nővér mond fel. Az ápolók könnyen el tudnak helyezkedni külföldön: a statisztikák szerint az ápolás és gondozás területén Németországban például 17 ezer betöltetlen állás van. A Vasárnapi Hírek szerint az online álláshirdetések számai alapján nincs komoly gond Debrecenben, Pécsett és Szegeden a klinikákon, ahogy Sopronban sincs súlyos hiány, bár így is vennének fel ápolókat minden intézményben, csak éppen jelentkezők nincsenek.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső