A korán kelők kisebb eséllyel lesznek rákosak?

A korán kelő nőknél kisebb eséllyel alakul ki mellrák - idézte a BBC hírportálja egy új brit kutatás megállapítását.

Minden embernek van biológiai órája

A tanulmány szerzői, a Bristoli Egyetem kutatói a napokban folyó glasgow-i brit rákkutatási konferencián elmondták, egyelőre nem tudni, milyen mechanizmus áll az összefüggés hátterében.

Ez az, ami a szervezet működését irányítja nagyjából 24 órás ciklusokban, és cirkadián ritmusnak hívják. Ez befolyásolja az alvásidőt, a hangulatot és még a szívroham kockázatát is.

Az egyes emberek biológiai órái azonban "nem ugyanazt az időt mutatják". A "pacsirták" az első napsugárra kinyitják a szemüket, a nap folyamán korábban jutnak el teljesítményük csúcspontjára, este pedig korábban álmosodnak el. A "baglyoknak" nehezebb a kora reggeli felkelés, produktívabbak a nap vége felé, és később alszanak el.

A korán kelők tényleg kisebb eséllyel lesznek rákosak? mellrák daganatos megbetegedések korán kelés ébredés cirkadián ritmus
A korán kelők tényleg kisebb eséllyel lesznek rákosak?

Pacsirta, vagy bagoly vagy?

A kutatók megvizsgáltak 341 DNS-részletet, amelyek az embert pacsirtának vagy bagolynak "programozzák". Ezután elemezték több mint 180 ezer nő adatait a UK Biobank nevű projekt adatbázisából, valamint majdnem 230 ezer nő adatait a Breast Cancer Association Consortium nevű rákkutató intézet tanulmányából. Kiderült, hogy akik genetikailag pacsirták, azoknak kisebb az esélyük a mellrákra , mint azoknak, akiket a génjeik bagolynak programoztak.

Mivel a szóban forgó génszakaszokat születésétől hordozza az ember, és nem függnek össze a rák más ismert okával, például az elhízással, ezért a kutatók okkal vélik, hogy a biológiai óra szerepet játszik a rák kialakulásában.

Minden hetedik brit nőnél alakul ki mellrák

A kutatás csak egy rövid, nyolcéves szakaszt vizsgált. Ebben a szakaszban száz "bagolyból" kettőnél, száz "pacsirtából" egynél alakult ki tumor.

Az életkor és a családi hajlam a mellrák fő kockázati tényezői . A Brit Rákkutató Intézet szerint az esetek nagyjából negyedét lehetne megelőzni. Egyértelmű alvási tanácsot azonban korai lenne adni, mivel további kutatásoknak "fel kell még deríteniük, milyen okok miatt nagyobb a mellrák kockázata a bagolytípusúaknál, mint a pacsirtáknál" - mondta Richmond.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: