Meglepő, miért híznak el a kutyák

Az elhízott gazdik kutyáinál gyakoribb az elhízás, mint a normál testsúlyú tulajdonossal rendelkező ebek körében - derült ki a Koppenhágai Egyetem állatorvosainak kutatásából.

A hízásra hajlamos kutyafajtákról itt olvashat!

A kutatók 268 felnőtt kutyát tanulmányoztak, 20 százalékuk volt elhízott vagy túlsúlyos. A dán kutatók megvizsgálták azokat a tényezőket, amelyek az állatok túlsúlyát és elhízását okozzák. Az eredmények egyértelmű összefüggést mutattak ki a kutya és a tulajdonos testsúlya között. A súlyproblémákkal küzdő gazdák kutyái ugyanis több mint 2-szer nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak vagy elhízottak, mint a normál testsúlyú tulajdonos állatai.

kutya, kutyatartás, felelős állattartás, egészséges testsúly, túlsúlyos kutya, elhízott kutya,
Sokan nem is tudják, hogy mennyit ártanak kutyájuknak. Fotó: iStock

Nem jó, ha túlsúlyos a kutya

"Gyakran az emberek nem gondolnak arra, hogy kutyájuk súlya problémát okozhat. Ez vezethet a kutya elhízásához. A túlsúly vagy az elhízás nagy hatással van a kutya egészségére, megrövidíti élettartamukat" - mondta Peter Sandeo, a tanulmány társszerzője. Korábbi tanulmányok szerint átlagosan 1,3 évvel rövidebb a kövér kutyák élettartama azokénál, akiknek korlátozzák étrendjüket. "Miközben a normál súlyú gazdik a jutalomfalatokat a kutya tanítása céljából használják, a túlsúlyosak azért, hogy kedveskedjenek az állatoknak, mint amikor megosztják az utolsó falat szendvicset vagy sütit kutyájukkal" - tette hozzá Charlotte R. Bjornvad professzor a tanulmány vezető szerzője.

Az ivartalanítás is kihat a testsúlyra

A szakemberek azt is megvizsgálták, hogyan hat a kasztrálás vagy a sterilizáció az állatok súlyára. Kimutatták, hogy a kasztrált hímeknél 3-szor nagyobb a kockázata a túlsúlynak vagy az elhízásnak. A sterilizált nőstényeknél azonban nem találtak ilyen összefüggést. Kimutatták ugyanakkor, hogy a nőstény kutyáknál a termékenységtől függetlenül is nagyobb az elhízás kockázata, mint a nem kasztrált hím kutyák esetében.

"Ha a hímeket kiherélik, ugyanolyan magas a kockázata a túlsúlynak , mint a nőstények esetében. A kasztrálás csökkenti képességüket az étvágy szabályozására, és csökkentheti az ösztönzést a mozgásra, ami a túlsúly egyik kockázata. Ezért a gazdinak gondosan kell megválasztania, miként eteti kasztrált kutyáját" - mondta Bjornvard.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Estig napos idő várható kevés felhővel. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. Késő estére 8 és 16 fok közé hűl le a levegő. A meteorológiai előrejelzés szerint napközben melegfront jellegű hatás érzékelhető, ami a frontérzékenyek panaszait erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra