A MRSA-fertőzés tünetei és kezelése kutyáknál

Embernél és kutyáknál egyaránt kiválthat megbetegedést a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus baktériumtörzsek okozta fertőzés. Éppen ezért különösen nagy figyelmet kell fordítani a megelőzésre.

A Staphylococcus aureus baktérium egyes törzsei sejtszerkezeti változások következtében ellenállóvá váltak a methicillin és egyéb, a béta-laktámok csoportjába tartozó antibiotikumokkal szemben. A Staphylococcus aureus egészséges emberekben is előfordul. A tanulmányok alapján háromból egy ember orrának baktériumflórájában megtalálható, és legtöbb esetben tünetmentes fertőzést okoz. Egészen addig nem okoz problémát, amíg az ember vagy az állat nem betegszik vagy sérül meg - ilyenkor úgynevezett opportunista fertőzést okoz. Az emberek mindössze két százaléka hordozza az MRSA-t, pontos adatok pedig nincsenek arra vonatkozóan, hogy közösségben az emberek mekkora hányada fertőződik meg bőrsérüléseken keresztül.

Kutyáknál normál állapotban nem található meg a baktérium, ezért ha olyan ember környezetébe kerülnek, aki tünetmentes hordozó, esetleg éppen fellobbant nála a betegség heveny formája, könnyen megfertőződhetnek bőrsérüléseken keresztül. Ezért fontos a kellő elővigyázatosság minden esetben, ahol az MRSA lehetősége felmerül: így például antibiotikumos kezelésre nem reagáló sebek, bőrgyulladások esetén. Az MRSA-val fertőzött kutyákat legjobb, ha a fertőzés megszűnéséig elkülönítjük, mivel a gyenge immunrendszerű emberekre fokozottan veszélyesek lehetnek.

Az MRSA-fertőzés emberre és kutyára egyaránt veszélyes
Az MRSA-fertőzés emberre és kutyára egyaránt veszélyes

Az MRSA-fertőzés tünetei kutyáknál

Milyen tünetekről ismerhető fel embereknél az MRSA-fertőzés? Részletek itt.

A főbb tünetek a következők:

 • láz
 • a seb váladékozása (legtöbbször csak egy kis sebet látunk a bőr felszínén, amely igen mélyreható is lehet)
 • bőrsérülések
 • bőrduzzanatok
 • lassan gyógyuló sebek

Az MRSA-fertőzés legtöbb esetben a bőrt és egyéb lágy szöveteket érinti, és gyakran jár tályogképződéssel. Gyakran posztoperatív fertőzéseket okozhat a műtéti sebekben, illetve sérüléseket követően másodlagos fertőzéseket. Jóval ritkábban, de érintheti a betegség a kutya húgyúti szerveit, a füleket, a szemeket és az ízületeket is.

Az MRSA-fertőzés okai kutyáknál

Ahogy az imént már írtuk, legtöbbször emberektől kapják el a fertőzést a kutyák. A hajlamosító tényezők között említhetőek a sebészeti beavatkozások, az elhúzódó kórházi kezelés és/vagy az antibiotikumkúra. Azok az állatok, amelyek kórházi terápiás programokon vesznek részt, fokozott veszélynek vannak kitéve.

Amikor MRSA-baktériumokkal kerül kapcsolatba a kutya, hordozóvá válik: ilyenkor a baktérium megtalálható az orrüreg és a végbél mikroorganizmusai között. A hordozók általában teljesen tünetmentesek, egészségesek, viszont továbbadhatják a fertőzést társaiknak.

Előfordulhat az is, hogy régebbi sebeken keresztül fertőződik meg a kutyánk. Ilyenkor egyszerre van jelen a betegség heveny formája a sebfertőzés következtében, illetve kimutathatóak teljesen ártalmatlan Staphylococcus törzsek is a szervezetben.

Az MRSA-fertőzés diagnózisa kutyáknál

A diagnózis alapja a szövetminták tenyésztéses vizsgálata. A mintavétel az orrváladékból vagy a végbél tájékáról, esetleg ha van, a fertőzött sebből közvetlenül történik. Definíció szerint ha kimutatják a Staphylococcus aureus törzsbe tartozó kórokozót, mely ellenálló a methicillin hatóanyagú gyógyszerekkel szemben, akkor MRSA által okozott megbetegedésről beszélhetünk. (A valóságban egy rokonvegyületet, oxacillint használnak az érzékenységi teszteknél.)

Az MRSA-fertőzés kezelése kutyáknál

Azoknál az állatoknál, amelyek tünetmentesen hordozzák a kórokozót, nincs szükség kezelésre. Általában, feltételezve, hogy az állat előzetesen nem találkozott a kórokozóval, néhány hét alatt zökkenőmentesen meggyógyul. Fontos azonban fokozottan odafigyelni a higiéniára. Az MRSA-fertőzésen átesett állatoknál nagyon lényeges a sebkezelés, a kialakult tályogok feltárása, alapos tisztítása és a sebek rendszeres átkötözése. Az antibiotikumok kiválasztására érzékenységi vizsgálatok elvégzése után kerül sor. Az orvos által előírt gyógyszermennyiséget minden esetben kapja meg kutyánk, még ha a tünetek időközben meg is szűnnek .

Az MRSA-fertőzés megelőzése kutyáknál

Ha kutyánk elkapta a fertőzést vagy tünetmentes hordozóvá vált, a következő lépések szükségesek ahhoz, hogy megakadályozzuk a betegség továbbterjedését.

 • Az alapos kézmosás az első és legfontosabb dolog, amellyel megelőzzük az ember és állat megbetegedését.
 • A fertőzött sebek kezelése során vegyünk kesztyűt, és mossunk kezet minden esetben, ha sebtisztítást vagy kötözést végeztünk! A használt kötözőszereket azonnal dobjuk ki!
 • Soha ne aludjunk együtt az MRSA-tesztekre pozitív állattal!
 • Szintén tilos megengedni a fertőzött állatoknak, hogy nyalogassák a gazdi kezét vagy az arcát!
 • Pórázon sétáltassuk a kutyánkat, és a székletet minél előbb takarítsuk fel kedvencünk után!
 • Rendszeresen tisztítsuk a kutya fekhelyét és játékait!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: