Vérszívók: ezek a tünetek jelzik, hogy komoly baj van

Mik a vérszívók okozta leggyakoribb betegségek jellemző tünetei? Egy csokorba szedtük, hogy mi, gazdik, minél előbb felismerjük a bajt!

A szúnyogok, kullancsok és bolhák egyre aktívabbak, ráadásul komoly betegségeket okozhatnak kedvencünknek.

A kullancsok és bolhák okozta betegségek

  • Babesiosis

Fertőzött kullancsok által terjesztett betegség a Babesiosis. Lappangási ideje körülbelül 14 nap, vagy kevesebb. Babesiosis esetén létkérdés lehet az azonnal elkezdett állatorvosi kezelés. Ennek hiányában ugyanis a betegség halálos is lehet. Fiatal vagy legyengült immunrendszerű kutyák súlyos túlheveny fertőzés esetén hirtelen elpusztulhatnak. Megelőzése csak úgy lehetséges, ha a kutyát rendszeresen védjük kullancsfertőzés ellen. A kutyákra veszélyes betegség, séta után minden esetben át kell vizsgálni őket, és ha kullancsot találunk benne, azt azonnal el kell távolítani. Tünetei lehetnek: magas láz, levertség, vérszegénység, sötét színű vizelet, sárgaság

  • Lyme-kór

Fertőzött kullancsok által terjesztett betegség. Lappangási ideje hosszú, több hónap is lehet. A tünetek megjelenésekor elkezdett speciális, hosszú antibiotikum-kúrával gyógyítható lehet a betegség, de ennek hiányában, vagy későn megkezdett kezelés esetén halálos kimenetelű is lehet. A megelőzésben segíthet, ha kutyáinkat rendszeresen védjük a kullancsok ellen. Séta után minden esetben át kell vizsgálni a kutyát, és ha kullancsot találunk benne, azt azonnal el kell távolítani. A kullancsnak kell egy kis idő, míg átadja a betegséget, így az időben eltávolított, esetleg fertőző vérszívó sem betegíti meg a kutyát, ugyanakkor ezt nem lehet kizárni. A betegség tünetei lehetnek: láz, duzzadt nyirokcsomók, sántaság, gyulladt, fájdalmas ízületek, súlyos veseszövődmények lehetnek a Lyme-kóros kutyáknál.

kutya, bolha
A SZÚNYOGOK, KULLANCSOK ÉS BOLHÁK KOMOLY BETEGSÉGEKET OKOZHATNAK. FOTÓ: GETTY IMAGES
  • Bolhanyál allergia

Amikor egy bolha vérszívásba kezd, nemcsak elvesz a gazdatesttől, de számos idegen anyagot juttat be az állat szervezetébe. Ezek között szerepelnek a különböző kórokozók és olyan fehérje természetű vegyületek, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki az érzékenyebb házi kedvenceknél. A kutyák esetében az allergiás tünetek klasszikusan a farok tövén, a combokon, a háton, nyakon, fülkagylókon jelentkeznek elsőként. Az említett helyeket a kutyák folyamatosan vakarják, rágják, nyalják, ami másodlagos, kifejezetten súlyos gombás vagy bakteriális fertőzésekhez vezet. A szőrzet teljesen ki is hullhat, az elváltozott terület kifejezetten fájdalmas, váladékozik, gennyes lehet. Krónikus esetben a beteg bőr megvastagszik, ráncokat vet, elfeketedik.

Nem ritka jelenség, hogy egy nagyobb séta után a kutyánk kullanccsal tér haza, éppen ezért érdemes a lehető leggyakrabban és legalaposabban átvizsgálni kedvencünket. Hol keressük ezeket az apró, bosszantó és veszélyes vérszívókat? Segítünk!

Szúnyogok okozta betegségek

  • Szívférgesség

Sajnos a klímaváltozással, a felmelegedéssel hazánkban is megjelent, és egyre nagyobb számban fertőz a szívférgesség. A délről hozzánk telepedő szúnyogfajok miatt egyre több esetet dokumentálnak. Egy potenciálisan halálos betegségről van szó, amelyet a Dirofilaria immitis nevű fonalféreg okoz. Ennek lárvái a szúnyogok csípésével kerülnek a házi kedvencek testébe.

Az első hónapokban a lárvák a szervezetben fejlődnek, majd miniféreg állapotukban a vénás rendszeren át eljutnak a szervezet különböző részeire. A szívférgesség korai jelei lehetnek enyhe, tartós köhögés, mint legjelentősebb tünet, étvágytalanság és súlyvesztés, letargia, légzési nehézség, ájulás, szapora szívverés és testmozgás intolerancia.

Az élősködők a tüdőerekben és a szívben megkapaszkodva a vérplazmán élősködnek, kifejlődve pedig akár 30 cm hosszúak is lehetnek. Ebben az esetben már komoly tünetek is előfordulhatnak: keringési, légzőszervi és szívpanaszok léphetnek fel, ami sok esetben az állat életébe kerül.

  • Bőrférgesség

A bőrféreg egy fonálféreg fajta, amely közeli rokona a szívférgességet okozó szívféregnek.  A bőrféreg, ami akár 5-17 cm hosszúságúra is képes megnőni, kutyákban viszonylag ritkán okoz tünetet, súlyos tünet kialakulása pedig egészen elenyésző százalékban történik.

Ha a következő tüneteket tapasztaljuk, felmerülhet a bőrférgesség gyanúja:

  • A kutya testén viszkető csomók jelentkeznek, melyek eltűnhetnek és újra megjelenhetnek
  • Jelentkezhetnek bőrpír és apró göbök is a kutyán
  • Előfordul, hogy külső elváltozás nem látható, de szőrhullás és vakarózás tapasztalható
  • A mikrofiláriák (a féreg lárva állapota) hatással lehetnek a vesékre

A bőrférgesség kezelése a hagyományos féreghajtó készítményekkel nem lehetséges, erős speciális féreghajtó szükséges hozzá. A kifejlett bőrférges kutyák véráramában található mikroszkopikus méretű lárvák ugyanis a készítmény beadásával azonnal elpusztulnak, de a kisebb vérerekben trombózist okozhatnak. Éppen ezért a kezelés előtt konzultáljon állatorvosával, hogy a megfelelő kezelést (és gyógyszert) adja kutyájának. A lárvaellenes kezelés első napján állatorvosi megfigyelés szükséges, és további egy hónapig pihentetni kell a kedvencünket és korlátozni a mozgását. 

EM-HU-23-0058


)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: