Nagy bajt jelezhet, ha köhög a kutya

Ugyan a köhögés kapcsán elsősorban valamilyen légzőszervi megbetegedésre asszociálnánk, a kutyáknál sok esetben szív- és érrendszeri betegséget jelezhet ez a tünet. Előfordulhat, hogy a szívférgességnek hívott, veszélyes parazitafertőzés áll a panaszok hátterében.

A köhögés egy általános reflex, amellyel a szervezet többnyire a garatot és a légutakat szabadítja meg a felgyülemlett váladéktól, így biztosítva a légzést. Ez nem csak nálunk, de az állatvilágban is működik, például a kutyák esetében. Mivel az ebek a környezetükben lévő információk jelentős részét a szaglásukkal gyűjtik be, gyakran előfordul, hogy felszippantanak valamilyen irritációt kiváltó részecskét, amelytől aztán prüszköléssel vagy köhögéssel próbálnak megszabadulni. Ha ezek a tünetek csak rövid ideig jelentkeznek, úgy általában nincs mitől tartani, ha azonban a köhögés hetekig, hónapokig elhúzódik, az komoly betegségek gyanúját is felveti. Összegyűjtöttük, mire utalhat az elhúzódó köhögés, illetve mikor javasolt vele mindenképpen felkeresni egy állatorvost.

ELHÚZÓDÓ KÖHÖGÉS ESETÉN MINDENKÉPPEN KERESSÜK FEL AZ ÁLLATORVOST. FOTÓ: GETTY IMAGES
ELHÚZÓDÓ KÖHÖGÉS ESETÉN MINDENKÉPPEN KERESSÜK FEL AZ ÁLLATORVOST. FOTÓ: GETTY IMAGES

Kennel köhögés

A kutyatartók többsége valószínűleg már hallott a kennel köhögésként ismert betegségről. Ez egy fertőző légzőszervi megbetegedés, melynek hátterében több kórokozó együttes támadása áll adenovírusoktól a Bordetella bronchiseptica baktériumokig. Bármelyik életkorban megtámadhatja a kutyát, a leggyakoribb tünete pedig a görcsös száraz köhögés, amely az embereknél is ismert „szamárköhögéshez” hasonlít. A kutyák rendszerint olyan helyeken betegedhetnek meg, ahol más fajtársaikkal találkozhatnak: például kutyaiskolákban, parkokban, futtatókban. Létezik már olyan vakcina, amely védettséget nyújt a Bordetella bronchiseptica baktériumtól, és a készítmény tűszúrás nélkül, csepegtetéssel is bejuttatható az állat szervezetébe. Kezeletlenül fennáll a veszélye, hogy az álaltnál tüdőgyulladás, vagy más súlyos szövődmény alakul ki.

Szívbetegség, szívférgesség

A kutyák köhögésének hátterében nagyon sokszor állnak szív- és érrendszeri megbetegedések. Ha a szív normális működése során nem képes megfelelő mennyiségű vért pumpálni, úgy sokkal erősebb munkára kényszerül, aminek hatására megnagyobbodhat, elnyomva a légutak és a tüdő egy részét. Mindez pedig megnehezítheti a légzést.

Akárhogy is ügyelünk háziállatunk higiéniájára, előfordulhat, hogy az állat szőrzetében bolhák szaporodnak el. Mutatjuk, honnan juthatnak ezek az élősködők az állat testére, milyen jelek utalnak a fertőzésre, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük.

Magyarországon is évről évre egyre komolyabb veszélyt jelent a szívférgesség. A Dirofilaria immitis, azaz a szívféreg lárvái szúnyogcsípéssel kerülnek a házi kedvencek testébe, majd felnőtté válásukkor nagyjából 6-7 hónapig fejlődnek ott, melynek ideje alatt az állat rendszerint semmilyen tünetet nem produkál. Ezt követően a lárvák a nagyobb tüdőerekbe és a szívbe is eljuthatnak, aminek hatására az állat kezdetben fáradékonnyá válik és nehezebben veszi a levegőt, majd légzőszervi és keringési panaszok is jelentkezhetnek. A kutya kezdetben csak a nagyobb futások után kezd el köhögni, előrehaladott stádiumban azonban már mindennapossá válik a panasz. Fontos, hogy a szívférgességet minél korábban kezeljék, a terápia azonban hosszadalmas, költséges és az állatra nézve kockázatos is. A legjobb tehát az lenne, ha lehetőség szerint elkerülnénk az állat megfertőződését. Léteznek olyan bőrre csepegtethető oldatok, amelyek a szúnyogokat is távol tartják a kutyától, de a megelőzés lehetőségei között szerepel a havi adagolású tabletta is.

EM-HU-23-0061

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: