Kis kedvencek

A kutyák foga ezektől törik könnyen

HáziPatika

Az elmúlt években számos fogorvos adott ki figyelmeztetést a kemény kutyajátékok és a fogtörések növekvő számának összefüggésével kapcsolatban. Az egyre szaporodó esetek miatt egyre többen sürgették a probléma átfogó, tudományos vizsgálatát.

A Pennsylvaniai Egyetem friss kutatása a kutyáknál előforduló fogtörések okait vizsgálta, és új szabványt határozott meg a kutyajátékok és rágcsák keménységének vizsgálatához. A kutatás - amelyet a Mars Petcare támogatott - azt is feltárta, hogy mi az a maximális erő, amelyet elbír egy kutya fogazata, mielőtt eltörne. Az eredmények azt bizonyítják, a kemény tárgyak rágása veszélyt jelenthet a kutyák fogazatára és könnyen fogtöréseket okozhat, hiszen az állatok állkapcsa jelentős erőhatás kifejtésére képes.

kutya, kutyajáték, jutalomfalat, rágás, fogak, fogtörés,
A kemény tárgyak nem tesznek jót a kutyák fogainak. Fotó: 123rf

Gyakori a fogtörés

A fogtörés a leggyakoribb probléma, amellyel a felkeresik az állatfogászati rendelést. A szakemberek szerint az ilyen esetek túlnyomó többsége a túl kemény tárgyak rágása miatt történik. A törések nagy része olyan fogakat érint, amelyeknek fontos funkciója van, emiatt erős fájdalmat okoznak a kutyáknak. A kutatás eredményeit a kutyaeledelt és kutyajátékot gyártó cégek hasznosíthatják leginkább.

Az ínybetegség tünetei kutyáknál - részletek itt!

"A kutatás eredményeinek segítségével a termékeket aszerint tudjuk vizsgálni, hogy okozhatnak-e fogtörést. A texturális biztonság új szabványának kialakítását teszik lehetővé, amelyet reményeink szerint minden rágcsa- és játékgyártó úgy tekint majd, mint iránymutatás ahhoz, hogy a jövőben elkerülhessük az ebből fakadó fogtöréseket" - mondta Dr. Alex Reiter, a kutatás vezetője.


A gyártók, a forgalmazók és az állatorvosok azon dolgoznak jelenleg, hogy egy új szabvány jöhessen létre az iparágban. Ugyanis jelenleg nincs általánosan elfogadott határérték a kutyajátékok és rágcsák keménységének meghatározásához.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

február 17. - február 23.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
38 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +13 °C
Minimum:
-8, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag