Véralvadásgátlók

Szagosmüge

Keringésjavító hatású gyógynövény

Latin neve

Asperula odorata L

Népies neve

májusfű, erdőmesterfű

A növény leírása

A buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozik. Illatos, évelő növény. Megtalálható erdőkben, bükkösökben. Fehér színű, kicsiny virágai májusban nyílnak.

Hogyan gyűjtsük?

A növény föld feletti virágos részét használják gyógyászati célokra, amelyet május környékén gyűjtenek.

Érdekesség

A fűvel dohányt is szoktak illatosítani.

Mi van benne?

A szagos müge hajtása melilotozidot tartalmaz, melyből szárítás során kumarin keletkezik. A növényi drogban megtalálhatók még iridoid glikozidok is.

Mire jó?

A növényi kivonatok keringésjavító hatásúak, vénás megbetegedések kezelésénél használják. A népi gyógyászat görcsök oldására és nyugtató hatása miatt alkalmazza.

Hogyan használjuk?

Tea: Vese-, máj- és epebántalmak esetén ajánlják.

Jó tudni!

Szennyezett területről ne gyűjtsük a növényt!
A szagos müge kivonat teaként történő, hosszú távú fogyasztása nem ajánlott. Véralvadásgátló gyógyszerekkel való együttalkalmazását kerülni kell.
Ezek a gyógynövények is érdekelhetik

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.