Nem hiányoljuk az egyszer használatos műanyagokat

A megkérdezettek csaknem 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról - derült ki egy friss felmérésből.

A legkevésbé a műanyag szívószál hiányzik az embereknek, míg a nejlonzacskókat minden hetedik válaszoló hiányolta - mutatott rá az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) felmérése. Az október 8-a és november 1-je közötti online kutatásban csaknem ezren vettek részt, vagyis csaknem negyedével többen, mint tavaly.

Népszerű a papír és a szövet

Az eredmények szerint a többség 5-10 százalékkal többet is fizetne zöld csomagolásért, 65 százalék pedig egyébként is kedveli a szövetből készült táskákat. A papír is népszerű: a megkérdezettek 66 százaléka szerint az újrahasznosítható anyagok közül ez terheli a legkisebb mértékben a környezetet.

Mik azok a kis számok a műanyagtermékek alján?

Az IKSZ elismerően szólt a válaszolók tájékozottságáról, de megjegyezték, hogy az újrahasznosítás hiába népszerű, ha a megvalósítás elmarad ettől. A járvány alatt némileg vissza is esett a szelektív hulladékgyűjtés aránya, a műanyagokat például mindössze 35-40 százalék különíti el. Az italoskartonoknak pedig csupán a 20-23 százaléka hasznosul Magyarországon, míg az EU-ban majdnem az 50 százaléka.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)