A klímaváltozás újabb drasztikus következménye

Nem lehet megmenteni Németország gleccsereit, akár tíz éven belül elolvadhat az "örök" jég - derült ki a csütörtökön Münchenben bemutatott második bajorországi gleccserjelentésből.

Az évszázad végére a gleccserek 92 százaléka eltűnhet az Alpokból a klímaváltozás hatására. Részletek itt.

"Bajorországi gleccsereink napjai meg vannak számlálva", eltűnésük a korábban véltnél hamarabb bekövetkezhet - mondta el Thorsten Glauber bajor környezetvédelmi miniszter. Eddig a szakértők abból indultak ki, hogy az öt még megmaradt németországi gleccser eltűnése 2050-ig eltarthat. Mindegyik Bajorországban található. Ezek a Zugspitzéről induló Höllentalferner, a Schneeferner északi és déli vonala, valamint a berchtesgadeni Alpokban lévő Blaueis és Watzmann-gleccser.

Tíz éven belül elolvashat az összes bajorországi gleccser, köztük a Höllentalferner is
Tíz éven belül elolvadhat az összes bajorországi gleccser, köztük a Höllentalferner is. Fotó: Getty Images

"A kis jégkorszag vége, 1850 óta a gleccserek felületének nagyjából 88 százalékát, térfogatának több mint 90 százalékát elveszítettük" - mondta Christoph Mayer glaciológus, a Bajor Tudományos Akadémia munkatársa. A több mint négy négyzetkilométernyi jégfelület kevesebb mint fél négyzetkilométerre csökkent. "A Bajorországban még meglévő gleccserek térfogata csupán fele annak, mint amennyi az elmúlt tíz évben elolvadt" - mondta Mayer. Különösen súlyosan érintett a déli Schneeferner, melynek ma már csak maradványai láthatók, és a becslések szerint néhány év alatt teljesen el fog tűnni.

A Blaueis és a Watzmann-gleccser sem fogja már sokáig bírni, és még a viszonylag robusztus északi Schneeferner is 250 liter olvadékvizet veszít másodpercenként. A jelenségért Mayer és a kutatók szerint a klímaváltozás tehető felelőssé. Ebben nemcsak az Alpok térségében a németországi átlagnál erőteljesebben emelkedő hőmérséklet a ludas, hanem fontos tényező a levegő nedvességtartalma, valamint a gleccsereken és a körülöttük lévő területeken lévő sötét felületek aránya is.

"A harminc évvel ezelőtti klímában a bajor gleccserek még jól megéltek, a mai sugárzási és hőmérsékleti viszonyok között azonban már nem" - fejtette ki Mayer. A gleccserek olvadásának az Alpokban mindenütt megmutatkoznak a hatásai, például a lakosság ivóvízellátásában is. Ráadásul Németország állat- és növényfajainak mintegy 60 százaléka az Alpok térségében él, ezek közül sok létét fenyegeti a klímaváltozás - emelte ki Glauber.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: