Veszélyben az ukrán egészségügyi ellátás

Veszélybe került az ukrajnai egészségügyi ellátás az Oroszország által indított háború miatt – figyelmeztetett Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetője.

Nemrég írtunk arról, hogy Ukrajnában a háború miatt visszatérhetnek olyan rég nem látott fertőző betegségek, mint a járványos gyermekbénulás, a kolera vagy a tífusz. Most a WHO európai elnöke hívta fel arra a világ figyelmét, hogy fennáll a kolerajárvány veszélye, és nő a szexuális visszaélés száma is.
 Hans Kluge azt mondta, hogy jelenleg minden harmadik ukrán páciens azzal a problémával szembesül, hogy nem tud hozzáférni gyógyszereihez, a konfliktusövezetekben élő betegek ötöde pedig pszichológiai segítségre szorul. 

Az ország keleti részéről érkezett ukránok orvosi kezelést kapnak Lvivben. Joe Raedle/Getty Images
Az ország keleti részéről érkezett ukránok orvosi kezelést kapnak Lvivben. Joe Raedle/Getty Images

Már több mint 220-szor támadtak kórházakat

A WHO azt szorgalmazza, hogy vizsgálják ki a kórházakra mért fegyveres csapásokat. „Az egészségügyi ellátórendszer ellen 226 támadást igazoltak Ukrajnában. Ez naponta csaknem három támadást jelent február 24-e óta. Ezekben legalább hetvenöt ember vesztette életét és ötvenkilencen megsebesültek” – ismertette.

Kijelentette, hogy semmivel sem lehet igazolni az egészségügyi dolgozók elleni támadásokat, és sürgette az incidensek kivizsgálását. „Egyetlen egészségügyi szakembernek sem lenne szabad a penge élén táncolva űznie foglalkozását” – tette hozzá.


Tagadják, hogy civileket támadtak volna

Oroszország határozottan tagadja, hogy hadművelete során civileket is támadna. Jarno Habicht, a WHO ukrajnai képviseletének vezetője szerint azonban több gondozóközpont, kórház és mentőkocsi károkat szenvedett az orosz támadások során. Habicht megemlítette továbbá, hogy gondot okoz a koronavírus-járvány is, amely továbbra sem ért véget. Szorgalmazta, hogy ki kellene terjeszteni az oltási programot, illetve meg kellene erősíteni a szűrővizsgálatok rendszerét is.


Dorit Nitzan, a WHO ukrajnai incidenskezelési menedzsere hozzátette, hogy a többhetes ostrom nyomán orosz erők kezére került Mariupol azon területek között van, ahol esetleg kitörhet a kolerajárvány.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -6 °C

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és helyenként előfordulhat hószállingózás. Ezt követően csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen napos idő várható gomolyfelhőkkel. Az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viszont végig borult marad az ég, és ott kialakulhat további havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, amely főként a Bakonyban hófúvásokat eredményezhet. Estére mindenhol mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -9 és -3 fok között valószínű. Az elmúlt napok kettős fronthatása után szombaton egy hidegfront vonul át a térség felett.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra