Veszélyben az ukrán egészségügyi ellátás

Veszélybe került az ukrajnai egészségügyi ellátás az Oroszország által indított háború miatt – figyelmeztetett Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetője.

Nemrég írtunk arról, hogy Ukrajnában a háború miatt visszatérhetnek olyan rég nem látott fertőző betegségek, mint a járványos gyermekbénulás, a kolera vagy a tífusz. Most a WHO európai elnöke hívta fel arra a világ figyelmét, hogy fennáll a kolerajárvány veszélye, és nő a szexuális visszaélés száma is.
 Hans Kluge azt mondta, hogy jelenleg minden harmadik ukrán páciens azzal a problémával szembesül, hogy nem tud hozzáférni gyógyszereihez, a konfliktusövezetekben élő betegek ötöde pedig pszichológiai segítségre szorul. 

Az ország keleti részéről érkezett ukránok orvosi kezelést kapnak Lvivben. Joe Raedle/Getty Images
Az ország keleti részéről érkezett ukránok orvosi kezelést kapnak Lvivben. Joe Raedle/Getty Images

Már több mint 220-szor támadtak kórházakat

A WHO azt szorgalmazza, hogy vizsgálják ki a kórházakra mért fegyveres csapásokat. „Az egészségügyi ellátórendszer ellen 226 támadást igazoltak Ukrajnában. Ez naponta csaknem három támadást jelent február 24-e óta. Ezekben legalább hetvenöt ember vesztette életét és ötvenkilencen megsebesültek” – ismertette.

Kijelentette, hogy semmivel sem lehet igazolni az egészségügyi dolgozók elleni támadásokat, és sürgette az incidensek kivizsgálását. „Egyetlen egészségügyi szakembernek sem lenne szabad a penge élén táncolva űznie foglalkozását” – tette hozzá.


Tagadják, hogy civileket támadtak volna

Oroszország határozottan tagadja, hogy hadművelete során civileket is támadna. Jarno Habicht, a WHO ukrajnai képviseletének vezetője szerint azonban több gondozóközpont, kórház és mentőkocsi károkat szenvedett az orosz támadások során. Habicht megemlítette továbbá, hogy gondot okoz a koronavírus-járvány is, amely továbbra sem ért véget. Szorgalmazta, hogy ki kellene terjeszteni az oltási programot, illetve meg kellene erősíteni a szűrővizsgálatok rendszerét is.


Dorit Nitzan, a WHO ukrajnai incidenskezelési menedzsere hozzátette, hogy a többhetes ostrom nyomán orosz erők kezére került Mariupol azon területek között van, ahol esetleg kitörhet a kolerajárvány.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)