Óriásit drágul egy fontos gyógyszer

Akár négy és félszeresére is drágulhatnak a közeljövőben a gyakran használt vérhígító készítmények. Szakemberek szerint anyagi okok miatt sokan kiszorulhatnak az ellátásból.

Óriási mértékben megdrágulhatnak a heparintartalmú, vérrögképződést megakadályozó terápiás készítmények októbertől – tudta meg a Napi.hu. A betegek terhei drasztikusan, 200-450 százalékkal nőhetnek emiatt.

Óriási teher hárul majd a betegekre

A vérhígítót szedő betegek jelenleg 678 és 3393 forint közötti összeget fizetnek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott termékekért a patikákban. Az október 1-től életbe lépő árváltozást követően azonban a megelőzésre használt vérhígítókért 4500 forint körüli összeget, a terápiás készítményekért pedig 15 600 forintot kell majd fizetni a gyógyszerszedőknek.

Ezeket a gyógyszereket nagy mennyiségben alkalmazzák a kórházak, de a betegek önmaguknak is be tudják adni az injekciókat, így patikában is sok fogy. A heparin tartalmú készítményeket a koronavírus-járvány alatt is nagy számban használták, mivel a vírus által okozott vérrögképződést ilyen gyógyszerekkel előzték meg, illetve kezelték.

vérhígító, gyógyszer
A gyógyszert kezelésre és megelőzésre is használják. Fotó: Getty Images

A drágulás egyik fő oka a sertéspestis. A heparin készítmények alapanyagát ugyanis speciálisan tartott sertések feldolgozása során állítják elő, de a sertéspestis-járvány miatt ez az anyag most csak korlátozottan elérhető. Ezért az elmúlt időszakban az évtizedeken keresztül kapható három termékből kettőt kivontak a piacról, majd egy visszatért magasabb áron, de a páciensek döntő többségét a mindvégig elérhető harmadik készítmény látja el.

Gondot okoz továbbá az is, hogy az egészségbiztosító egy új, hatósági eljárást akar bevezeti a heparint tartalmazó készítményeknél. Az augusztus 1-én elindított hatósági eljárás keretében a NEAK úgy akarja átalakítani a támogatási rendszert, hogy a jövőben a támogatás mértéke egységes lesz készítményenként – a gyakorlatban az egyes készítmények heparintartalmához nem igazodva –, azaz a különböző mennyiségű heparint tartalmazó termékek azonos támogatást kapnak. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint egy 50 kilogrammos beteg ugyan azonos összegű támogatást kap majd, mint egy 70 kilogrammos, de mivel a készítményeket testtömeg alapján kell adagolni, ezért a 70 kilogrammos beteg lényegesen többet fizet majd a patikában csak azért, mert 70 kilós. A nagyobb testsúlyú embert így horribilis térítési díj terheli majd.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a déli határ közelében és az Alföldön vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet, és süthet ki a nap. Az ország északi felén várható további tartós eső, délelőtt az északi határszélen ónos eső, havas eső, havazás is. A Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában kiadós mennyiség valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra