Nincs is értelme kontaktszemélyként karanténba menni?

Korábban mindenhol az volt a bevett gyakorlat, hogy ha beigazolódott egy diák koronavírus-fertőzöttsége, akkor az egész osztályt karanténba küldték. Most azonban új módszerrel kísérleteznek Amerikában.

Aggódnak a magyar szakértők a delta variáns terjedése miatt.

A koronavírus-járvány megfékezésének fontos része, hogy a fertőzött személyeket karanténba helyezzék, amíg meg nem gyógyulnak. De ugyanilyen lényeges a kontaktszemélyek tesztelése is. Az iskolákban azonban eddig szinte mindenhol az volt a szokás, hogy tesztelés nélkül az egész osztályt otthonmaradásra kötelezték, amennyiben az egyik diákról kiderült, hogy megfertőződött. Ez azonban sokszor felesleges nehézségeket okozott, hiszen nem minden tanuló oldotta meg könnyen a digitális oktatásra való átállást, és a szülők is nehezen intézték el, hogy otthon maradjanak a gyerekekkel a karantén idejére.

Éppen az ilyen helyzetekben jelenthet megoldást az az új módszer, amelyet jelenleg is tesztelnek az amerikaiak. Ennek lényege, hogy csak a pozitív tesztet produkáló kontaktszemélyeknek kell karanténba vonulniuk, a többiek pedig folytathatják a jelenléti oktatást - számolt be róla a CNN.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
A fertőzöttekkel kapcsolatba került diákoknak tesztet kell végezniük.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

A diákok 97 százaléka eddig feleslegesen volt karanténban

Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési Központja (CDC) és az egyes iskolai körzetek közösen vizsgálják az új gyakorlatot, amely a test-to-stay (tesztelj, hogy maradhass) elnevezést kapta. Ez annyit jelent, hogy a koronavírus -fertőzöttekkel kapcsolatba került diákoknak tesztet kell végezniük, hogy továbbra is részt vehessenek a tanórákon jelenléti oktatásban.

A tesztüzemben a Marietta városban található iskolák is részt vesznek. A helyi iskolák felügyelője, Grant Rivera azt közölte az eddigi tapasztalatokkal kapcsolatban, hogy ez idáig a programban részt vevő diákok mindössze 3 százalékának lett pozitív a tesztje. A kontaktszemélynek nevezett tanulók 97 százaléka tehát feleslegesen maradna otthon. Kentuckyban pedig az új program keretében már több mint 400 tesztet végeztek, de csak 4 lett pozitív.

A Merck megkezdte a koronavírus elleni, szájon át adagolható gyógyszerének engedélyeztetését Európában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Túlnyomóan napos idő várható fátyolfelhőkkel, az ország északkeleti harmadán gomolyfelhőkkel is. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, nyugaton lesz a melegebb, keleten a hűvösebb idő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra