Hogyan ismerhetjük fel a jó fagylaltot?

Még javában tart a fagylaltszezon, és a kánikula miatt egyre szívesebben próbáljuk ki az új ízeket, valamint az újonnan nyílt cukrászdákat. De vajon melyek a jó fagyizó és a minőségi fagylalt ismérvei? Mutatjuk a szakértő véleményét.

Egy igazán aktuális témában fordultak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Egy levélíró arra volt kíváncsi, hogy milyen a jó fagyizó, illetve miről ismerhetjük fel a minőségi fagylaltot. A kérdésre  Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos válaszolt. Az alábbiakban sorra vesszük, a szakértő szerint mit kell alaposan szemügyre vennünk vásárlás előtt, hogy elkerüljük a csalódást – meg persze az ételmérgezést is.

fagyi, fagylalt, fagyizó, élelmiszer-biztonság, Nébih
Még javában tart a fagylaltszezon, de nem mindegy, hol vesszük meg kedvenc jeges édességünket. Fotó: Getty Images

Jól nézzük meg, hol veszünk fagyit

„A fagylaltárusító helyen a tölcsérek és a fagylalt tárolása, a fagylaltok adagolása, kiadása, valamint az elégtelen higiéniai és hűtési körülmények jelenthetnek veszélyt” – hívta fel a figyelmet. Ebből kiindulva az alábbiakat tanácsolta:

  • Mindenképpen tiszta, rendezett, gusztusos helyet válasszunk a fagyizáshoz.
  • Olyan helyen érdemes fagylaltot vásárolni, ahol a por- és cseppfertőzés veszélyétől védett adagolóból, fogószalvétával veszi ki az eladó a tölcsért.
  • Figyeljünk arra is, hogy a fagylaltpultot ne érje közvetlen napfény.
  • Fontos továbbá, hogy az eladó folyóvizes kanálöblítőt használjon a fagylalt adagolásánál, vagy minden egyes ízt külön spatulával mérjen ki.
  • A vendéglátónak emellett gondoskodnia kell a megfelelő fogyasztói tájékoztatásról is, egyebek mellett az árakkal és az allergénekkel kapcsolatban.

Sajnos nyáron gyakoribbá válnak az élelmiszer-eredetű megbetegedések. Szakembert kérdeztünk arról, hogyan mérsékelhetjük akár otthonunkban, akár vendéglátóhelyeken a fertőzésveszélyt.

Az sem mindegy, milyen a fagyi színe

A szakértő szerint az eladásra kínált fagylaltot sem árt alaposan szemügyre venni. Fontos például, hogy ne használjanak műanyag tárgyakat és/vagy, ehetetlen növényi részeket az élelmiszer dekorálásához. A fagyik színe inkább természetes legyen, és ne hivalkodóan élénk. Ha pedig a fagyi láthatóan olvadt, folyós, illetve nagyon fel van tornyozva, akkor inkább ne vegyük meg, mert biztosra vehetjük, hogy nincs megfelelően hűtve.

Egy kommentelő egyébként további higiéniai problémákra is rámutatott. Mint írta, tapasztalt már olyat, hogy a fagylaltba szúrt, az ízesítést jelző táblácskák erősen szennyezettek voltak. „Kiakasztónak” nevezte továbbá, hogy egyes dohányzó eladók rögtön cigarettázás után, kézmosás és védőkesztyű nélkül szolgálják ki a vendégeket.
A hasonló, élelmiszer-biztonságot vagy állattartást érintő kérdéseket egyébként továbbra is várják a komment@nebih.gov.hu e-mailcímre. Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos válaszait pedig szerdánként teszik közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közösségi oldalán.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: