500 forintot is fizethetünk egy gombóc fagyiért

Idén 20 százalékkal emelkedik a fagylalt ára. Így átlagosan 350-450 forintot, egyes nagyobb cukrászdákban viszont akár 500 forintot is kérhetnek egy gombóc fagyiért.

A legtöbb budapesti cukrászdában 350 forintért adnak egy gombóc fagylaltot, de akad olyan hely is, ahol kisebb gombócokat adnak, de drágábban, nagyjából 400-450 forintért. A kiemelt cukrászdákban és helyszíneken viszont akár az 500 forintot is elérheti a fagyi gombóconkénti áraszámolt be róla riportjában az ATV.

fagylalt, fagyi, Drágulás
Idén 20 százalékkal emelkedik a fagylalt ára. Fotó: Getty Images

A dráguló alapanyagok nyomják fel a fagyi árát

„Tejes fagylalt tejszín nélkül nem elképzelhető, és sajnos a tejszín és tejtermékek is másfélszeresére drágultak idén. Illetve nagyon sok gyümölcskészítmény, gyümölcspüré, fagyasztott gyümölcs érkezik külföldről, Franciaországból, Spanyolországból. Ott szintén van, hogy a duplája lett a tavalyi árhoz képest” – magyarázta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

A szakember szerint azonban az alapanyagárak növekedése mellett a munka- és rezsiköltségek emelkedése is indokolja a drágulást. Nagy terhet jelent például a cukrászdáknak az is, hogy a jelenlegi szabályozás szerint 27 százalékos Áfát kell számolni a tölcséres fagylaltra – ez szintén hozzájárul a jelenlegi, 20 százalékkal magasabb fagyiárakhoz.

Az ATV által megkérdezett cukrászdák vezetői szerint egyébként a pisztáciás és a meggyes-mákos fagylalt igen nagy népszerűségnek örvend. Ám az örök kedvenceket is sokan keresik, sok fogy például a csokis, vaníliás, epres és málnás fagyiból is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: